Exklusiva funkishuset i Bromma – se alla bilderna här
Härd, hemvist, boning – ordet hem har många synonymer. Egen härd är guld värd, som ordspråket lyder och då i betydelsen att eget hem faktiskt är ovärderligt. Precis så känns det för Sussi Vucetic som bor i det härliga funkishuset i Bromma.
– Det här huset har faktiskt allt. Läget, utsikten, planeringen och atmosfären. Jag tänker att vi ska bli gamla här, säger Sussi Vucetic. Vi flyttade hit mitt under pandemin, det är vårt tredje hus i området. Från sekelskifte till funktionalism. Och vi stortrivs.
Funkishus i Bromma
Funkishuset från tidigt 1940-tal i Bromma strax utanför Stockholm har inte haft många ägare, och tack och lov har de som bott bara varit rädda om unika detaljer, inte slitit ut alla originallösningar eller varit respektlösa mot tidens anda. Att vårda kulturarv är en gåva att ta på allvar.
– Vi älskade att Kolmårdsmarmorn låg kvar i hallen. Vi tog upp den i de nyrenoverade badrummen. Och att boaseringarna och spänntaket i tyg fanns kvar liksom valvet från hallen in till vardagsrummet.
Just atmosfär och utsikt finns det massor av här i huset på höjden med utsikt över Mälaröarna och vattnet. Här bor Sussi, hennes man och yngsta barnet, de två äldsta är numera utflugna. Trädgården är planerad i flera terrasser och har modellerats efter en italiensk villaträdgård. Här syns vinrankor som planterades när huset byggdes och ett flertal uteplatser. Ett av favorithörnen är under martallen vid stenmuren där man kan ligga i någon av däckstolarna och spana ut över Mälarens båtliv.
Inomhus då? Här bjuds på runt 300 kvadratmeter boyta i tre plan med umgängesdelen på bottenplanen med den grönmålade hallen med gästtoalett och det stora vardagsrummet som med sitt söderläge blickar mot Mälaren. Vardagsrum, matsalsdel och kök har öppen planlösning.
Söderläge med utsikt mot Mälaren
– Vi rev flera väggar för att få till det här flödet. Jag är väldigt förtjust i alla siktlinjer som uppstått och att ljuset och vattnet alltid är närvarande. När jag står vid köksön ser jag matsalen och ut genom balkongdörren, säger Sussi.
Köket från Kvänum, design Louise Liljencrantz, är byggt i tätt samarbete med snickarna. Med många fina detaljer och lösningar. Bland annat lyckades man få in ett skafferi i hörnet mellan kylen och ugnen.
Kvänumkök av Louise Liljencrantz
– Jag är så nöjd med att vi fick plats med det och att det går att gå in i det! Det är bland det bästa i huset.
En annan detalj, som uppstod under bygget i diskussionerna med snickarna, är hur köket breder ut sig i den lilla gången till hallen. Väggarna är klädda i det vackra ekträet och det skapar en väldigt ombonad känsla. Det bidrar också alla olika sittgrupper till. Från soffhörnet vid fönstret till matsalsgruppen vidare till köksbordet.
– Min man och jag hade drömt om en platsbyggd soffa tillsammans med ett runt bord. Och nu fick vi till det i anslutning till köksön. Det blir en naturlig förlängning av köket. Och kuddarna från vår gamla skinnsoffa som vi sydde om kom väl till pass i soffan.
Sussi köpte sin första tavla som 19-åring för sin första lön. ”Min syrra tyckte att jag var helt knäpp”.
– Jag är konstvetare i grunden och modern konst, fotografi och inredning har följt mig och varit ett stort intresse sedan dess.
Här syns flera skulpturer, 40- och 50-talskeramik och ett släktporträtt på Sussis morfars mamma och morfars syster hänger på väggen in till trappan som leder upp till övre plan. ”Många studsar till för den tavlan är så annorlunda mot resten av konsten och många tycker att jag är så väldigt lik min morfars mamma.”
På den övre planet finns familjens sovrum, en hall som också har arbetsrum och badrum. Och en längsgående balkong som är typisk för funktionalismen. I källarplanen finns ett sovrum, tvättstuga, gym och bastu och biorum. En social planering som passar familjen. Hemmet binder ihop av konsten och den klassiska men ändå moderna stilen.
Många lyxiga material
– Saker ska lyfta varandra, det måste finnas något som överraskar. Annars blir det för fint och lite platt, säger Sussi. Vi vill ha flow och lugn, och det får vi med material, corian, marmor, trä och textil.
Mycket iögonfallande är också alla mattor som ramar i sittgrupper och sängar. Det är mattor från företaget Swedish Rags som Sussi driver tillsammans med Lotta Ågerup, handvävda av spillmaterial där man som kund beställer storleken och mattan byggs av ”moduler” i tidlösa, harmoniska färger, som skräddarsys i studion i Bromma.
Mattföretaget Swedish rags
– Lotta och jag äger hälften var och vi har precis samma inställning till hur vi ska driva företag. Vi älskar att jobba med det här hållbara hantverket, det skapar verkliga positiva känslor på så många plan.
Foto: Stellan Herner Stylist: Sasa Antic