Keramikerns underbara funkishem – kika in hemma hos Lilit Asiryan
Det är en av de heta dagarna i juni och balkongdörren i 30-talslägenheten står på vid gavel. Nedanför fönstret guppar båtar i kanalen mot Liljeholmen och från trädkronorna, i höjd med balkongen, hörs en kakafoni av fågelsång.
Reimersholme på Södermalm
Lägenheten på Reimersholme ligger en kort promenad från Hornstull på Södermalm i Stockholm, men det är lätt att glömma staden när solen kastar solkatter mot vågorna och LP-spelaren fyller kök och vardagsrum med nostalgiska 00-talstoner. När de flesta stockholmare fantiserar om sekelskiftesvåningar, var Lilit Asiryan och hennes man Joel Salzer helt inställda på funkis.
– Funkis passar vår karaktär. Det finns en härlig tanke bakom hela rörelsen och det känns verkligen att husen är byggda för att bo i. Sekelskifte är vackert, men blir ibland lite för bourgeois, säger hon och skrattar.
tapet från svenskt tenn
Född i Yerevan, Armenien, bodde hon i både Moskva, Paris och London innan hon landade i Stockholm tack vare sitt arbete som grafisk formgivare. Genom en kollega träffade hon sin man Joel våren 2012. Hon, som aldrig skulle gifta sig, bytte ringar ett halvår senare och sedan dess har det tveklöst varit dem.
Lägenheten köpte de en annan het sommar, 2018. Lilit var höggravid med deras andra barn och rastlös i väntan på att bli av med den tunga magen. På väggen i vardagsrummet fanns minst 50 stora hål efter de tidigare ägarnas alla bokhyllor – att spackla och måla över dessa blev ett alldeles lagom sommaruppdrag.
– Det var precis vad jag behövde. Våra respektive familjer kom i skift varannan vecka, om vi skulle behöva åka in till BB. Det blev ett gemensamt projekt, ett fint minne, säger hon.
Ett år senare renoverades lägenheten i grunden, med hjälp av en inredningsarkitekt, svägerskan Linn Frankhammar. Köket flyttade in i vardagsrummet och lämnade plats för ett sovrum med hisnande utsikt, en korridor togs bort, dörrar bytte plats, en klädkammare kom till.
– Det var viktigt att skapa det här gemensamma rummet, vi är nästan alltid tillsammans oberoende av hur många rum vi har, säger Lilit.
Där, i hemmets centrum, finns också balkongen och den öppna spisen.
Egna företaget Oners
– Öppen spis och eld kopplar jag till fina minnen av min barndom. I Yerevan luktar det alltid lite eldrök, säger hon.
Varje sak i hemmet bär på en historia, inte minst keramiken. Joels pappa Thomas Salzer är krukmakare och tack vare honom började Lilit med sitt hantverk, som hon i dag arbetar med på deltid under namnet Oners.
– Jag ville bort från skärmen. Men jag vill göra det på mitt sätt. Keramiken ska bara vara lustfylld. Eftersom jag vägrar göra många av samma och tillverkar allt för hand utan mallar så kommer det inte gå att skala upp. Det blir väldigt personligt, keramiken representerar mig, säger hon.
Sakta men säkert börjar det löna sig. Just nu jobbar hon bland annat med ett stort projekt för en restaurang. Inredningen är lika personlig, och har en liknande tanke om hållbarhet i grunden.
Personlig och välkomnande inredning
– Här finns verkligen en starkt driven tanke som är samma som i keramiken. Om det går, vill jag helst veta var varje grej kommer ifrån och hur den är gjord. Det gör min vardag bättre och bidrar med livskvalitet. Det låter kanske lite grandiost, men det är så jag känner.
Vilken känsla har du velat skapa?
– Välkomnande och varm, att alla ska känna sig hemma här. Och väcka en slags nyfikenhet. Kanske inspirera någon.
Foto: Fanny Rådvik
Stylist: Dennis Valencia