Kika in hos loppis-proffset Gustav Broström
Han kör lite mer hitman-stuket när det kommer till inredning. Noll ägodelar och så vidare. Men tur är väl det – det hade varit sjukt jobbigt om även Hugo hade varit en loppisgalen samlare.
Gustav Broström berättar om hur hans pojkvän Hugo Wallmo flyttat in i den 57 kvadratmeter stora tvåa Gustav har bott själv i de senaste tio åren. Något som kanske låter som en utmaning med tanke på att Gustav är en av landets största loppisentusiaster och känd för sina många, avundsvärda fynd.
– Innan jag träffade Hugo var jag väldigt fäst vid mina saker och kunde inte tänka mig att göra mig av med någonting. Men när vi blev tillsammans insåg jag att det fanns andra värden i livet och då bara flög saker ut. Det var mycket lättare än jag trodde! I dag är jag väldigt restriktiv med vad jag köper, det är ”en in, en ut” som gäller och jag köper bara saker jag blir riktigt kär i.
Trots att så få saker inhandlas nuförtiden är Gustavs helger ändå fortsatt vigda åt loppis. På lördagarna åker han pendeltåg till någon närförort, ja eller ibland hela vägen till ändstationerna, och besöker stora industrilokaler fyllda med prylar som letar efter ett nytt sammanhang.
Söndagarna brukar Gustav “cruisa” loppisar i stan. Och där gäller det att vara först på plats – att en loppissöndag börjar vid sextiden på morgonen är inte ovanligt. När han behöver variation blir det helgutflykter med de loppistokiga syskonen Elsa och Sigge Billgren med familjer. Kristna loppisar i småstäder är ett annat mål som han gärna besöker med sina fyra systrar under vad de kallar vintageweekends eller möghelger.
– Men jag är extrem. Jag kan vara inne på samma loppis i två timmar och vända på varenda sak. Sista timmen sitter de andra i bilen när jag tar sista varvet.
Även om hans intresse för inredning och design alltid har funnits där så var det mode som var det första estetiska uttryck som Gustav drogs till och redan som femtonåring började han skriva för modemagasin. Efter en tid som assistent på ELLE fortsatte han som groomingredaktör på magasinet Café.
– Genom det förstod jag att alla typer av design hänger ihop och påverkar varandra.
Men intresset för heminredning blev snabbt så pass stort att skönhets- och mode-Gustav skapade ett alternativt Instagramkonto för ändamålet. Han resonerade att de som var intresserade av sheetmasks kanske inte var sugna på att se loppisfynd och köksrenoveringar i flödet.
@gustavsrum växte snabbt till sig och är i dag nästintill ett community. Följarna tipsar varandra om saker de hittar och tror ska passa någon av de andra, och Gustav får både in väldigt många frågor och svar när det kommer till att identifiera produkter. Detta har lett till att han lärt sig massor om både svensk, finsk, dansk och italiensk design och att han med jämna mellanrum gör riktiga fynd på sina loppisrundor.
– När följare frågar mig om saker kollar jag upp det efter bästa förmåga och lär mig en hel del på köpet.
Intresset och fackkunskapen har lett till att Gustav varit ambassadör för Antikmässan, pratat loppis i Nyhetsmorgon, skapar innehåll till branschtidningar som Antik & Auktion och i år varit med i ett projekt för appen Swishs konstråd. Han är med andra ord en kraft att räkna med när det kommer till vintagedesign.
Det är inte bara via direktmeddelanden på sociala medier Gustav ständigt vidareutbildar sig – att plöja auktionssajterna gör sitt, dessutom är en av sakerna han letar efter på loppis fackböcker inom hans samlarområden, till exempel italienskt glas och Svenskt Tenn.
Det är på den vägen han hittade en vas designad av Carlo Scarpa och en lagerkrans i tenn av Estrid Ericsson, föremål som sedan såldes på auktion och där alla timmar på loppmarknader verkligen gav utdelning.
– Folk frågar mig ofta var det är jag gör mina fynd. De tror att det är på en specifik loppis där det finns en otrolig skattgömma. Men jag går ju på loppis, kollar onlineauktioner och andra marknadsplatser all min vakna tid eftersom det är mitt största intresse. Då lär man sig känna igen saker och då kan man trilla över skatter var som helst.
Av: Michelle Meadows Foto: Fanny Rådvik