Hemma hos illustratören i Berlin hyllas färg och personlighet – kika in och inspireras
Området Kreuzberg i Berlin är känt för sin avantgardistiska scen, sina många konstnärer och var en gång i tiden hemvist för Berlins punkare. Numera är området gentrifierat som så många andra i den tyska huvudstaden.
– Vi trivs så bra i Kreuzberg som har många fantastiska restauranger, historiska byggnader och marknader. Härifrån når man lätt alla andra områden i Berlin, säger Mike Klar som bor i trerummaren tillsammans med sin man Kevin och deras katter Olga och Caruso.
Vad arbetar du med?
– Jag är utbildad illustratör och konstterapeut. De senaste åren har jag arbetat som frilansare inom illustration, grafisk dokumentation och inredningskonsultation. Dessutom delar jag en ateljé där jag ägnar mig åt med mina egna målningar.
Inspirationen bakom att inreda med så mycket färg?
– Vi är stora fans av italiensk design, Memphis-rörelsen och modern brittisk inredningsstil. Vi älskar att blanda djärva färger och mönster, excentriska objekt och uppnå en "minimalistisk maximalistisk" känsla. Jag har också en förkärlek för vackra coffee table-böcker och mycket av min inspiration kommer från Instagram.
– Jag börjar med att fråga mig själv vilken känsla rummet ska förmedla: högljutt eller lugnt, kaxigt eller mer dämpat, monokromt eller eklektiskt. Jag skapar ofta digitala skisser och mood- boards. Resten styrs av erfarenhet och "trial and error”. Ljussättningen är också en avgörande faktor.
Har du en favoritvrå din lägenhet?
– Varje rum har en egen känsla, så det beror verkligen på mitt humör. Ljuset förändras under dagen: Vi får direkt solljus i köket och sovrummet på morgonen. Min ateljé är en härlig plats att umgås med vänner i; den känns mer informell än vardagsrummet. På kvällar blir vårt vardagsrum, med sina mörka och mysiga färger, väldigt elegant och intimt. Dessutom kan man se solnedgången därifrån. Men vi tillbringar mest tid i köket, som fungerar som en sorts sommarsalong.
Vilken roll spelar färg för att skapa personlighet?
– Jag tycker att färg har en av de största och mest omedelbara effekterna när det gäller att skapa en specifik atmosfär. Vi är inte rädda för mörkare färger, som burgundy-tonen i vårt vardagsrum. Den skapar en mysig och sofistikerad känsla och fungerar som en fantastisk bakgrund för våra samlarföremål.
Vilket råd skulle du ge till någon som vill skapa ett hem som känns både färgstarkt och välkomnande?
– Det ska vara en process som växer fram. Börja med färgglada, icke-permanenta föremål som kuddar, gardiner, filtar och mattor – saker du enkelt kan flytta runt. När du väljer en väggfärg, skaffa alltid prover och lev med dem ett tag för att se hur de ser ut vid olika tider på dygnet. Glöm inte taket! Även om du inte vill vara djärv kan en bruten vit, som matchar väggfärgens undertoner, i stället för en kritvit, skapa en mjukare övergång.
– Tänk också på lager-på-lager. Att flytta möbler till rummets mitt och skapa olika zoner för olika funktioner kan få små rum att kännas större och mer inbjudande än att bara trycka allt mot väggarna.
Finns det några specifika möbler eller föremål i er lägenhet som har en speciell betydelse?
– Var ska jag börja? Eftersom vi har en stor samling vintage-möbler har många av dem sina egna historier. De flesta kommer från privata säljare online, som skåpet i rosenträ som tillhörde en mormor och gavs i bröllopsgåva, eller den vintagefåtölj vi fick från en designintresserad farbror. Några av konstverken är mina egna, inklusive den blå tapeten med titeln Blaue stunde i vår lilla hall, som jag skapade i samarbete med en designer från Nederländerna. Kollektionen kallas Butterland.
Fotograf: Ana Jovmir
Stylist: Dennis Valencia