Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Gamla arbetarbostaden som fick nytt liv – kika in

09 apr, 2023
AvKatarina Matsson
hemma hos åsa liffner
Med varsam hand har Åsa och Erik Liffner renoverat en 140 år gammal arbetarbostad. En tidsresa där hemmets själ har fått visa vägen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Angelica SvanströmBrand logo
Kika in hemma hos Angelica Svanström

En familj på bottenvåningen och så tre–fyra singelhushåll en trappa upp. Så såg det ut när arbetarbostäderna kring den gamla kyrkan i Gustavsberg byggdes på 1880-talet. Det var kring porslinsfabriken som livet i det lilla samhället på Värmdö utanför Stockholm kretsade och här tillverkas fortfarande benporslin och stengods med ankarstämpel och ”Made in Sweden”.

– När vi flyttade hit för 16 år sedan bodde här fortfarande personer på gatan som jobbade på fabriken. Det var charmigt att den delen fortfarande fanns kvar. Sedan dess har det byggts otroligt mycket och vi brukar skämta om att vi i dag kan starta en reklambyrå på samma gata, säger Åsa Liffner, fotograf som bor med sin man Erik och barnen Dan och Olle i en av de gamla arbetarlängorna.

Annons

När de flyttade hit hade området precis blivit bostadsrättsförening, med trädgårdar där gränserna knappt anas och gemensamma byggnader för fest och knytismiddagar.

vardagsrum med platsbyggd tidsenlig inredning
Platsbyggd skänk i vardagsrummet. ”Jag ritar och Erik bygger. Jag är estet och han är praktiskt lagd,” säger Åsa. Glasskultpur av Liu Chien Kuang. Affisch från Liselotte Watkins utställning på Millesgården. Trebent vas, 101 Copenhagen. Vägghyllan är en rest från det gamla funkisköket. Keramikhus av Hisako Mizuno Jonsson, keramikskål och bricka med glas från en båt, Nacka byggnadsvård, loppisfynd och arvegods. Stol, sannolikt Axel Einar Hjorth, Gustavsbergs auktionskammare.
harmonisk vardagsrumsinredning
Soffan från Artilleriet fyndades på Blocket. Bord, Bordbord. Skulpturer, Gustavsbergs auktionskammare. Fat, ärvt av Åsas mormor. Puff, Day home. Lampa, Dry studios. Kuddar, Day home. Planscherna från Gustavsbergs auktionskammare kommer ursprungligen från barnens gamla skola. ”Barnen fick träna på mönstren och sen blev de handplockade från skolan och fick jobba med det de var bra på.” Fotografiet har Åsa tagit genom en bilruta. Jetson-fåtöljen från Dux är en av få nyköpta saker. Matta, Classic Collection/Ellos home.
Annons

Rustade upp arbetarbostaden på Värmdö

Även om huset med sina två våningar hade själ, var det ganska illa däran och familjen fick börja med att göra om elen, flytta trappan och leta gamla planlösningsdetaljer. De skalade bort lager av liv och försökte återbruka så mycket som möjligt. Originaldörrar hittades bakom tillbyggda innerväggar och det gamla funkisköket togs ner, men fick flytta in i andra rum där det saknades förvaring. Även grannarna bidrog med skåp och luckor. Inbyggda i en innervägg, sparade för framtiden, hittades två tapetrullar ihopknutna med ett litet band. Koboltblått enfärgstryck mot pappersbakgrund. Tapeterna lämnades till Lim & Handtryck.

– I dag skulle jag ha renoverat på ett annat sätt. Inte göra allt så snabbt, utan känna in huset lite mer, men vi hade en ettåring så det var inget alternativ just då.

30-talsbordet är Åsas bästa Blocket-fynd. ”Det kostade 750 kronor och vi sitter 20 pers runt det.” Taklampa Aplombe, design Lucidi & Pevere, Foscarini. Skolstolar och piedestal, loppis. Fotografi av Åsa. Oljelampa loppisfynd.
Annons
Fotografen Åsa Liffner bor tillsammans med sin familj i en gammal arbetarlänga på 111 kvadratmeter i Gustavsberg på Värmdö. En ny trappa sattes in och målades i samma nyans som vardagsrummet.

Både hon och Erik är uppvuxna i Västervik i Småland. Via studier i mediakommunikation i Norwich, England, blev Åsa intresserad av bild och väl tillbaka i Sverige läste hon fotografi på Gamleby folkhögskola. Samtidigt har hon alltid lockats av arkitektur och i dag jobbar hon framför allt som fotograf med inredning i fokus. Intresset märks också i det harmoniska hemmet.

– Jag tycker att ett hem måste vara en plats för återhämtning och vila. Jag har så mycket på gång, jag behöver ha en plats för just återhämtning, som avspeglar något jag behöver i min själ. Ett lugn, säger hon.

Annons
Skärbrädan är gjord av europeisk valnöt köpt hos Näfveqvarns slab & wood shop. Tallrikar, Gustavsbergs porslin blandat med second hand. Bänkskivan i kalksten, Granitop. Burkar, Jox och arvegods.
När det gamla kökets stommar inte gick att renovera valde Åsa och Erik att satsa på ett nytt i hållbara material så att det kan slipas om när det slits ner. Målade underskåp och lätt vitlaserade överskåp, Funkiskök. ”Jag gillar när det är lite brokigt. Det blir mer intressant när allt inte ser likadant ut.”
Annons

Längtan efter en lugn inredning

Lugnet visar sig inte minst i de väl utvalda kulörerna. Vardagsrummet vetter mot en lindallé, vilket gör att ljuset sommartid drar åt cyangrönt. För att hitta den perfekta nyansen tog de hjälp av en expert och valde sedan att även måla taket i samma behagliga färg.

– Det är ganska högt i tak, tre meter, så det gör det lite mer ombonat, säger Åsa.

Tegelväggen togs fram under renoveringen när de ville sätta in en kamin. ”Vissa stenar är stämplade Gustavsberg, innan man började producera benporslin var det en tegelfabrik här.” Kossan på väggen kommer från Afroart och är gjord av skräp. ”Vi går på stränderna och plockar skräp varje år, det har blivit en skattletarjakt med barnen”. Foto av Parker Fitzgerald. Golvlampa, second hand. På String-hyllan en vas av Dum keramik. Tavlor inne i matrummet av Tinka Luiga och Benny Ekman.
När Åsas morfars bror, som var fiskare och båtbyggare, gick bort hittade släkten massor av gamla tyger i linneskåpet. Främst noggrant lagade underlakan, som det som hänger för fönstret likt ett konstverk. ”Jag gissar att det var morfars mamma Alice som gjorde det.” Gungstol, sannolikt Axel Einar Hjorth, Gustavsbergs auktionskammare. Trasmatta gjord av en vän. Sekretär från Eriks farmor. Skåpsvägg från det gamla köket.
Annons
Trebenspall i björk, ärvd efter Åsas morfars bror, säljs numera för fyrsiffriga belopp. Knopplist från antikbutik på Gotland. Ringar från en ålryssja som hittats på stranden på Vinö som Åsa hängt upp som ett konstverk. Sänggavel, Jotex. Kuddar, Granit. Skomakarlampa, Strömshaga. Glas, design Matti Klenell, Kosta Boda.

Längtan efter lugnet och de rena linjerna härleder hon även till uppväxten i skärgården mellan Västervik och Oskarshamn. Kanske har också miljöintresset sitt ursprung där. Hemmet är fullt av second hand och upcycling.

– Jag har alltid känt ett miljöansvar. I dag återspeglar det sig i hur vi handlar och lever, men från början var det mer att vi inte hade råd att köpa de dyra grejerna som vi ville ha i butiken. Nu är det mer ett självklart val. Jag letar alltid först på Blocket och Marketplace, säger hon.

Annons
Pizzaugn, Hikki. Lyktor, Day home. Bord av en gammal stalldörr, som slipats och målats med te och stålull som legat i ättika, slutligen ett lager linolja. Bänken är gjord av takreglar från när de flyttade trappan, som behandlats på samma sätt. ”Så tror jag att vi måste tänka; hur kan vi laga, hur kan vi upcycla? Vi kan inte slänga bara för att det inte används just nu.”
Bostadsrättsföreningens gemensamma festlokal används flitigt. En granne har skänkt bordet och en annan ”dumpstrat” skolstolar från en container när den gamla skolan renoverades. Duk, Midnatt. Åsas och Eriks nästa projekt är ett växthus av enbart återbrukat material. ”Folk skänker bort fönster och tegel.”

Av: Katarina Matsson

Fotograf: Åsa Liffner Stylist: Ida Lauga

Annons