5 HETA ODLINGSTRENDER 2021
Finns det trender inom odling? Ja, absolut! De är däremot mer långlivade än många av våra andra säsongstrender. Förutom att det är väldigt populärt att odla sina egna grönsaker, frukter och bär handlar många trender om att odla för ögats och den biologiska mångfaldens skull. Sommarblommor i ljuvliga färger, vackra växter som tål torka och rabatter som är gröna året runt.
Vi listar 5 spännande odlingstrender att hålla koll på:
1. STÄDSEGRÖNA VÄXTER
Det här är samlingsnamnet för växter som är gröna året runt. Städsegröna växter fäller inte sina löv och barr på samma sätt som vintergröna växter gör, istället byts de successivt ut under hela året. Det gör att de blivit populära inslag både i trädgårdar, krukor och rabatter.
Några exempel på städsegröna växter är taklökar, murgröna, rhododendron, lagerhägg, buxbom, tuja och järnek. Välj gärna en städsegrön växt på balkongen, utanför entrén eller fönstret så får du fin utsikt året runt med ett grönt och välkomnande intryck.
2. SOMMARBLOMMOR
Att odla sommarblommor har blivit alltmer populärt de senaste åren och intresset fortsätter att öka. Snittblommor är nämligen betydligt lättare att odla än många grönsaker och det passar lika bra i stora krukor och balkonglådor som i rabatten.
Mixa gärna olika sorter, småblommigt med storblommigt, höga med låga och hängande växter. Det fina med sommarblommor, förutom att de bidrar till biologisk mångfald, är att ju mer du plockar desto mer blommor får du. Toppen tycker vi, för vem vill inte kunna plocka in sin egen bukett färska blommor varje dag?
3. VILDA OCH PERSONLIGA PLANTERINGAR
Släpp loss kreativiteten med inspirerande och lekfulla planteringar. Här handlar det om att skapa miljöer som inte känns så inrutade med mjuka och organiska former. Välj växter som bildar olika höjder och nivåer i rabatten. Samma princip gäller krukodling, det är snyggt att sätta ihop krukor och växter med olika form. Det gör balkongen och terrassen intressant från olika vinklar.
Sätt din personliga prägel på planteringen. Gillar du till exempel dahlior så gå all-in på det, eller gör en plantering helt i din favoritfärg. Välj gärna växter med olika blomningstider så får du en vacker och blommande plantering hela säsongen.
4. STÄPPVÄXTER
I parker och urbana rabatter med tuffa förhållanden blir stäppväxter allt vanligare. De fungerar också utmärkt nära husfasader, särskilt på sydsidan, där det ofta blir varmt och torrt. Trådpalmlilja, stäppsalvia, röd lejonsvans och solhatt är några exempel på arter som klarar sig bra i torrare klimat.
Har du balkong i söderläge är just torktåliga växter bra att satsa på. De lägre sorterna av stäppsalvia är vackra i balkonglådor och solhatten stormtrivs i kruka. Det finns också många varianter av tåliga grässorter som har både dekorativa ax och vackra plymer.
5. ODLA PÅ LITEN YTA
Skapa en miniträdgård på balkongen! Att maxa sina odlingsbara ytor på balkong och terrass blir alltmer populärt. Satsa på ytsmarta lösningar så som spaljéer, amplar och hyllor.
Välj ett balkongträd i stor kruka så kan du plantera växter runt stammen, eller varför inte en ljuvligt doftande dvärgsyrén för en lummig känsla. Fyll upp krukor med flera lager lökar så får du en maxad tulpanodling.
Fint på balkongen är också örter, dagliljor, klematis, luktärt, lavendel, japansk lönn och rosor. Förutom att blommande balkonger skänker både lust och fägring är de också viktiga oaser för alla pollinatörer.
Läs mer:
Guide: Så gör du balkongen redo för våren