Historiskt uppåt väggarna
I en liten kollektion med tapeter fångar Gysinge Centrum för Byggnadsvård mycket av svensk inredningshistoria. Tapeterna passar perfekt för den som har ett gammalt hus, men kan också vara fina i nyare miljöer.
Tapeter kan berätta mycket om hur det såg ut i hemmen förr. När möbler kommit och gått i husen har tapeterna blivit kvar. Ofta övertapetserade av lager på lager med nya tapeter, men för den nyfikne har de funnits där som en dold skatt och en nyckel till historien. Några som vet mycket om vad gamla hus kan berätta är Göran Gudmundsson och hans medarbetare på Gysinge Centrum för Byggnadsvård. Nu har de satt ihop tapetkollektionen Original, med fyra tapetmönster som de hittat i olika hus. För att tapeterna ska behålla sin ursprungskänsla har de inte rättat till mönstren, utan låtit dem vara icke perfekta med små skiftningar i färgerna och ojämnheter i motiven. Alla tapeter i kollektionen Original kostar 690 kr/rulle.
Ovan: Överst syns schablontapeten Farstun som kommer från Hälsingland från början av 1800-talet. Mönstret imiterar exklusivare sidentapeter. Till vänster en enkel småmönstrad tapet från 1880-talet som återfanns i ett gårdskontor i Wirums säteri i Småland. Hos Gysinge Centrum för Byggnadsvård heter tapeten Gårdskontoret. Längst fram mönstret Storkammaren som hittades i gården Lars-Daniels i Järvsö och är från början av 1800-talet.
Tapeten Förmaket har en förlaga från 1860-talet och Wirums säteri i Småland men andas också 1700-tal. Till höger Gårdskontoret i en blåvit färgställning.
Av Karin Ohlsson-Leijon