Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Höstens 7 största trender att hålla koll på

14 jul, 2022
AvKatarina Matsson
AvCecilia von Mentzer
Höstens 7 största trender att hålla koll på
The roaring twenties är här! Nu släpper vi kontrollen och låter lekfullheten ta plats. Hej då ängslighet och välkommen ombonad värme, festlig dukning, ljus till tröst och möbler med en twist.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se de hetaste trenderna under Milano möbel- och designveckaBrand logo
Se de hetaste trenderna under Milano möbel- och designvecka

1. Organisk naturromantik

På utställningen <i>Matter: Norwegian presence </i>i Milano, stylad av Kråkvik d’Orazio, fokuserade man på förhållandet mellan landskapet och materialen, hur de rikliga naturresurserna format norsk designidentitet.
På utställningen Matter: Norwegian presence i Milano, stylad av Kråkvik d’Orazio, fokuserade man på förhållandet mellan landskapet och materialen, hur de rikliga naturresurserna format norsk designidentitet.

Den här trenden handlar om så mycket mer än form och design, den handlar också om materialen som används och hur nya material kommer till. Granbarkborren har förstört mängder av virke i våra skogar. Avgångsstudenten från Beckmans, Simon Mattisson, har utvecklat en träkomposit av det skadade virket. Trämassan binds ihop av bioplast av sockerrör och majsstärkelse som sedan printas till organiskt formade möbler, som blir skulpturer i rummet. Projektet har han döpt till Granland. Hej, nya tekniker och material! Och någonstans handlar det här också om hur vi söker oss tillbaka till rötterna, med fötterna i historien. Se på bänken Vride av Anna Maria Øfstedal Eng, som med sin vridna form utmanar tanken om hur en bänk ska se ut. Hon har inspirerats av krokiga kvistar och trädets rötter. Vi rör oss i naturen och den ger både inspiration och material.

Annons

2. Emotionellt ljus

Sabine Marcelis lampa ur <i>Varmblixt</i> för Ikea.
Sabine Marcelis lampa ur Varmblixt för Ikea.

När världen är en sällsynt stökig, orolig och tuff plats kan en tröst vara att söka sig bakåt i historien, till platser där människor mötts under årtusenden. Tänk till exempel på Pantheon i Rom, en byggnad som stått på samma plats i mer än 2000 år. Den brittiske designern Lee Broom utforskade historien, besökte kyrkor och byggnader och skapade sedan utställningen Divine inspiration i Milano. En högtidlig, helig känsla med sex olika tablåer där han visade hur ljuset ofta är sammanlänkat med heliga platser, och känslan man som besökare fick var just stillhet och kontemplation.

Annons
Vägg- och taklampan <i>Pantheum</i> av Lee Broom.
Vägg- och taklampan Pantheum av Lee Broom.
Bethan Grays ballongliknande glaslampa tillverkad i Muranoglas och mässing i samarbete med ­Baroncelli.
Bethan Grays ballongliknande glaslampa tillverkad i Muranoglas och mässing i samarbete med ­Baroncelli.
Annons

”Ljus är emotionellt, som skulpturer som ändrar ett helt rum, att inreda med ljus hemma, att skapa dagsljus inomhus är avgörande”, säger Sabine Marcelis. Den belgiska designern är aktuell med kollektionen Varmblixt för Ikea som visades i Milano. Två nyheter, en cirkelrund och en avlång, lampor som får en självklar plats.

3. Hållbara intentioner

Krüger görs i röd ek, körsbär och lönn som odlas hållbart i USA och skeppas till Danmark, vilket enligt företaget motsvarar lastbilstransporter genom Europa.
Hemma hos designern Hans Bølling, 90. Hans nya kollektion för Brdr. Krüger görs i röd ek, körsbär och lönn som odlas hållbart i USA och skeppas till Danmark, vilket enligt företaget motsvarar lastbilstransporter genom Europa.

Det går inte att förneka att greenwashing-tendenserna med kraft intagit designvärlden. Men där finns också genuina försök att skapa en hållbar(are) produktion. Brdr. Krüger presenterade en ny kollektion av Hans Bølling, 90 år, inspirerad av hans ikoniska brickbord från 1963 och tillverkad i samarbete med American Hardwood Export Council. Möblerna görs i ovanligare träslag som finns i väl omhändertagna bestånd i USA, i stället för den mer utsatta europeiska eken.

Annons

Fritz Hansen firade 150 år och bjöd in till en paviljong på det nyrenoverade Designmuseets gård. Konstruktionen (av arkitektbyrån Henning Larsen) var enklast möjliga för att kunna plockas isär och återanvändas, bland annat i ombyggnaden av Fritz Hansens huvudkontor. Även Kay Bojesen satsar på återbruk i delar av sin nya cocktail-kollektion i återvunnet stål – en tendens vi kommer att se mer av.

4. Oängslig lek

Lekfulla lampan <i>Serpentine</i> av Front design för Moooi.
Lekfulla lampan Serpentine av Front design för Moooi.

Det ena behöver inte utesluta det andra. Parallellt med en mer allvarstyngd tillvaro hittar vi också en lekfullhet; allt måste inte vara perfekt. Våga blanda mönster, färger och former, bort med ängslighet och låt det du tycker om regera hemma. Det som är fult för någon annan, kan vara snyggt för dig. Precis som på 1920-talet är 2020-talet en dynamisk tid då konstnärer och formgivare testar gränser, prövar nya material och släpper verk med twist. Front designs lampa Serpentine för Moooi kom till när Front designs Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren vek papper och lekte fram formen. Lekfulla är också alla rutor som syns överallt. Rutiga golv, rutigt kakel.

Annons

Och sist men inte minst: målade tak! Vem har sagt att tak ska vara sterilt vita? Oklart, lek dig fram med färg eller tapet och låt taket leva.

5. Festligt bord

New York-baserade matkreatören Laila Gohar har gjort en tillåtande dukningskollektion för Hay som släpps i mitten av september.
New York-baserade matkreatören Laila Gohar har gjort en tillåtande dukningskollektion för Hay som släpps i mitten av september.

Har du hunnit vänja dig vid att äta middag med andra? För visst har vi längtat efter långa, stökiga middagar där samtalen aldrig tar slut! Samtidigt har vi i isoleringen både blivit bättre på att laga mat och presentera den (hej sociala medier). Danska Hay, som firar 20 år i år, lanserade ett samarbete med Egyptien-födda Laila Gohar, som gjort sig känd med vad som närmast kan kallas matinstallationer för New Yorks inne-gäng. En lekfull dukningskollektion som inbjuder till delade måltider utan regler.

Annons

Även bordet i sig var i fokus. Kreativa duon All the way to Paris presenterade tillsammans med &Tradition projektet Studies of a table där fem olika designer, utspridda på fem olika kontinenter, skapat varsitt bord utifrån samma brief. Resultatet spände från tulpaner i trä från Kalifornien till rå marmor som restmaterial från indiska Studio Raw Material till All the way to Paris eget bord i metall, med en duk som tycks på väg att ramla av.

6. Vågad textil

Naturinspirerade tygkollektion <i>Forest wandering</i> av Front design för Febrik/Kvadrat.
Naturinspirerade tygkollektion Forest wandering av Front design för Febrik/Kvadrat.

Textil förstärker naturligtvis det visuella intrycket av ett hem, men förbättrar även akustiken och skänker trygghet och värme. Något vi kommer att behöva mycket av med tanke på att världsläget känns så pass instabilt, med krig, inflation och potentiell recession.

Annons

”Jag ser tacksamt att textil, mönster och färg får ta mycket större plats. Äntligen! Internationellt sett så har man länge vågat jobba med textil i olika kombinationer och lager, men i Sverige har det varit väldigt försiktigt och i min mening ganska själlöst”, säger Cathy Nordström, textildesigner, när hon spanar om framtiden.

Målade draperier när designern Faye Toogood tog över Please Wait To Be Seateds showroom i Köpenhamn.
Målade draperier när designern Faye Toogood tog över Please Wait To Be Seateds showroom i Köpenhamn.

Dessutom experimenteras det med material. Spillbitar från läderproduktion blir till en kudde av Lisa Hilland för Gemla. Front Design gick till skogs och kom hem med nya textilier för både Moroso och Kvadrat, där naturen syns i varje tråd. På 3 days of design var väggbonader en tydlig trend som syntes nästan överallt. Hos &Tradition hade textilt spillmaterial blivit väggkonst och Faye Toogood klädde väggarna med målade draperier när hon tog över Please Wait To Be Seateds showroom.

Annons

7. Utforskande hantverk

Monica Försters <i>Mill table</i> för Tacchini.
Monica Försters Mill table för Tacchini.

Att gå på djupet med sitt kunnande, att ständigt vilja lära nytt och att utforska materialen är väl ändå formgivarens stora driv. Och att ha roligt längs vägen. Nu syns många exempel på det goda hantverket skapat med de främsta materialen. Det nystartade japanska varumärket Koyori, som leds med varsam hand av Jasper Morrison, imponerar med en möbelkollektion av högsta hantverksklass. Stolen Edaha av GamFratesi i fanér, blir en hyllning till japanskt hantverk, samtidigt som träets möjligheter utforskas och det danska designarvet nytolkas av det dansk-italienska paret.

Annons
Stol av GamFratesi för Koyori.
Stol av GamFratesi för Koyori.

För italienska Tacchini är Monica Förster designstudio aktuella med borden Mill. En materialmix där exklusiv sten möter träskiva av ask. En spännande tolkning av hur ett soffbord kan se ut. Se hur det faktiskt påminner om en kvarnsten. Det japanska varumärket Ariake har börjat producera mer och mer av sina möbler i Europa. Det är inte hållbart att importera träet till Japan (lövträd är en bristvara) och sedan exportera tillbaka till Europa. På en utställning i Porta Venezia visades bland annat Inga Sempés magnifika spegel/rumsavdelare/mini-garderob Cabine för Ariake.

Foto: Norm Architects m fl

Annons