Åsa Gessle på Hotel Tylösand: Vi ska vara ett varmt, glatt och välkomnande hotell
En entusiast som såg möjligheter med den ödsliga, långsträckta stranden i Halland har vi att tacka för att Tylösand är en av Sveriges mest populära – och kanske den vackraste badorten i Sverige. Hovfotografen Johan Hallberg tyckte att det var skam att det bara var skånska Mölle som skulle locka turister. 1915 invigdes Restaurang Tylösand med matsal och tio gästrum, modellerad efter den franska badorten Trouville i Normandie. Succén var omedelbar.
Inte mycket är sig likt så här snart 110 år senare. Men Hotel Tylösand utanför Halmstad ligger på samma plats där det första hotellet med sina tinnar och torn låg. Med magnifik, vidsträckt utsikt mot Tylön och Kattegatt. Stranden är flera kilometer lång och lockar hundratusentals besökare varje år.
1995 tog affärsmannen Björn Nordstrand och artisten Per Gessle över driften av hotellet. Bägge har rötterna i Halmstad. Paret satte omedelbart sin personliga prägel på hotellet, ett av få privatägda i Sverige. Hotellet, som rymmer 231 rum, fyra restauranger, spa och konsertscen på sommaren, är ett av världens främsta fotogallerier. Precis överallt på de 23 000 kvadratmetrarna syns fotokonst av världens främsta fotografer.
Bakom
inredningen, känslan och layouten står Åsa Gessle, Per Gessles fru och partner.
Inget går hennes noggranna ögon förbi. När vi går på visning på hotellet puffar
hon kuddar, rättar till stolar och grupperar ljuslyktor. Hon är på plats så
mycket det bara går.
VIKTIGT MED HJÄRTAT PÅ HOTELL TYLÖSAND
– Min man Per tycker att jag är här alldeles för mycket, men det är ju så himla roligt. Han är helt enkelt sällskapssjuk! (Reds anmärkning: Sällskapssjuk är titeln på Pers nya singel med Lena Philipsson).
Åsa Gessle flyttade till Halmstad från Trelleborg 1982. Snabbt blev hon och Per ett par. Och under många år följde hon och så småningom parets son Gabriel med på Roxettes alla turnéer runt om i världen.
– Alla dessa hotellbesök har så klart blivit en del av researchen till hur vi skapat vårt Hotel Tylösand. För oss är det viktigt att hjärtat är med, att det är ett varmt, glatt och välkomnande hotell. Att upplevelsen stannar kvar hos våra gäster.
Just hjärtat är något av Åsas signum, det återkommer på espressokopparna i keramik som skapats tillsammans med keramikern Nina Martinez. Men också på räckena som tar dig upp från poolen eller som en hjärtformad stjärnhimmel ovanför poolen.
– Det ska vara och
kännas lekfullt. Det är ett happy hotell med musiken som och konsten som en
stor och viktig del, säger Åsa.
PER GESSLES FERRARIBILAR
Förra året invigdes helt nya Front house, där finns ett helt nytt styrelserum med plats för trettio personer och dessutom en bilhall där en del av Per Gessles stora samling av Ferrari-bilar ryms.
I år var det dags att nyinviga spa-avdelningen, som är i tre plan. Längst ner ett tjugotal behandlingsrum, sedan den stora poolen med omklädningsrum och bastur. I anslutning till den en restaurang. Överst den del som rymmer gym, spinningrum, stor träningslokal och en spa-del med bland annat utomhuspool och en stor veranda.
– En svartvitrandig italiensk sten fick sätta grunden för den nya inredningen. Dessutom var det viktigt att få in havet som är alldeles utanför, att ha element av rörelse som i kolmårdsmarmorn till exempel. Eller gräset utanför som vajar i vinden.
HOTEL TYLÖSAND
Hotellet har 231 rum, fyra restauranger, en kongresshall som rymmer upp till 700 personer och ett stort spa med flera pooler och behandlingsrum, gym och spinninglokal. Det finns gott om konferensrum. Här finns också frisör, spa-shop och ett av världens största fotogallerier. Den lyxiga spa-avdelningen erbjuder många olika behandlingar, infraröd bastu, ansikts- och kroppsbehandlingar.
– Den svarta tråden går igenom överallt. Här kallas den för Åsa-svart. Den är inte helsvart utan det finns ett ljus i den. Mjuksvart helt enkelt. Men här finns också jordiga toner i till exempel kuddar och textilier och naturligtvis mycket trä.
ÅSA GESSLE: Jag är scenograf för hotellet
Att Åsa Gessle älskar att bygga miljöer och skapa med värme och glädje syns. Hon gillar ordstäv som syns lite varstans och hennes egendesignade lampor finns i många av utrymmena.
– Jag är en scenograf, bygger gärna själv och är med ner på detaljnivå. Här ska finnas ett lugn men vi är ett underhållningshotell.
– Vi vill att våra gäster ska lämna världen för ett tag och vara i stunden. Här åker axlarna ner.
Foto: Andreas Svensson, Pamela Hanné