Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

I centrala Palermo har nomaden hittat hem – kika in i hans penthouse

25 sep, 2024
AvDaniel Bergman
I centrala Palermo har nomaden hittat hem – kika in i hans penthouse
Nomaden Mats Nilssons yrke och uppdrag har lett honom jorden runt. Nu varvar han ner på sin favoritplats: ett penthouse mitt i Palermo på Sicilien.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hemma hos #6 - Hanna MWBrand logo
Hemma hos #6 - Hanna MW

Han har bott och arbetat lite överallt, rest runt världen med sina uppdrag för Ikea. Men till slut nådde inredaren och marknadschefen Mats Nilsson en punkt där han tröttnade på att kajka runt och bo max en vecka åt gången på samma ställe. Tankar på en pied-à-terre dök upp. Vissa krav skulle uppfyllas som närhet till strand, stad och kultur, en liten stillsam by på landsbygden var uteslutet.

I vardagsrummet agerar Tom Dixons sängar för IKEA soffa och gästbädd. Överkast och samtliga kuddar har Mats sytt av tyger från Marimekko, IKEA och 10-gruppen. På väggen samsas tallrik från Fornasetti med spegel och andra auktions-fynd. Rottingfåtölj av Thomas Sandell ur PS-serien 2002, IKEA.
I vardagsrummet agerar Tom Dixons sängar för IKEA soffa och gästbädd. Överkast och samtliga kuddar har Mats sytt av tyger från Marimekko, IKEA och 10-gruppen. På väggen samsas tallrik från Fornasetti med spegel och andra auktions-fynd. Rottingfåtölj av Thomas Sandell ur PS-serien 2002, IKEA. Stellan Herner

– Jag funderade på Portugal och Spanien, men eftersom jag talar italienska efter mina år i Milano på 90-talet kändes Italien som ett självklart val. Jag hade inte varit på Sicilien på hur många år som helst, så jag bokade en biljett till Palermo. Och blev kär!

Annons

– Gamla, slitna butiker, antika lämningar från årtusenden tillbaka, museer, loppmarknader och stränder bara en bussresa bort. Valet kändes plötsligt lätt.

Mats Nilssons penthouse byggdes på 50-talet ovanpå ett äldre hus. Det innebär att sista delen av den långa, branta trappan är privat. På väggarna samsas olika maritima objekt.
Mats Nilssons penthouse byggdes på 50-talet ovanpå ett äldre hus. Det innebär att sista delen av den långa, branta trappan är privat. På väggarna samsas olika maritima objekt. Stellan Herner
Bakom Mats hemma på terrassen i Palermo hänger en samling keramiska reliefer av Åke Holm.
Bakom Mats hemma på terrassen i Palermo hänger en samling keramiska reliefer av Åke Holm. Stellan Herner
Annons

Sicilien är Medelhavets största ö, bergig med vulkanen Etna som mest kända silhuett. Populära turistorter är Céfalu och Taormina, Palermo den största staden. De antika lämningarna syns överallt på den folkrika ön, här bor närmare fem miljoner människor.

Mats hittade så småningom ett penthouse med stor terrass, det var ytterligare ett krav, i den historiska delen av staden ett stenkast från havet och den botaniska trädgården. Området heter Porta reale och byggnaden härrör från 30-talet. På 50-talet lät man bygga på det penthouse på 90 kvadrat som numera är Mats semesterhem.

Kök från IKEA. Kaklet från 30-talet inhandlades på den lokala loppmarknaden i Palermo. Det rostfria diskstället på väggen hittades på nätet. I förgrunden avlutat bord från Mats mormor. Stolar av Philippe Starck för Kartell. Över bordet en vintage Bumling-lampa från Ateljé Lyktan.
Kök från IKEA. Kaklet från 30-talet inhandlades på den lokala loppmarknaden i Palermo. Det rostfria diskstället på väggen hittades på nätet. I förgrunden avlutat bord från Mats mormor. Stolar av Philippe Starck för Kartell. Över bordet en vintage Bumling-lampa från Ateljé Lyktan. Stellan Herner
Annons
Svalka och skugga på terrassen som tillhör Mats Nilssons penthouse i centrala Palermo.
Svalka och skugga på terrassen som tillhör Mats Nilssons penthouse i centrala Palermo. Stellan Herner

– Jag tycker om Palermo för dess ruffighet, det är lite skavt, slitet men charmigt. Så långt från tillrättalagt som det går att komma. Inget Disneyland om vi säger så. Många helt fantastiska byggnader väntar på att bli omhändertagna och renoverade, men pengarna saknas tyvärr.

Lägenheten ligger på fjärde våningen, ”jag hämtar andan varje gång jag går upp för alla trapporna.” Kvarteren är rikt dekorerade och färgstarka. När Mats planerade inredningen ville han skapa en kontrast, därav den ganska stillsamma, skandinaviska känslan med inslag från 60- och 70-talen.

Annons
Öppen förvaring för porslin och annat till köket i en Ivar-hylla från IKEA. Fula matvaru-förpackningar ryms i gamla spånkistor.
Öppen förvaring för porslin och annat till köket i en Ivar-hylla från IKEA. Fula matvaru-förpackningar ryms i gamla spånkistor. Stellan Herner
De vita metallhyllorna i vardagsrummet är prototyper från den tillfälliga kollektionen Sammankoppla, IKEA. I den ryms några av Mats många samlingar, bland annat Thalia och Moses av Lisa Larson. Den svarta pallen är gjord i karvsnitt.
De vita metallhyllorna i vardagsrummet är prototyper från den tillfälliga kollektionen Sammankoppla, IKEA. I den ryms några av Mats många samlingar, bland annat Thalia och Moses av Lisa Larson. Den svarta pallen är gjord i karvsnitt. Stellan Herner
Annons

– Jag ville skapa min egen, skandinaviska oas. Med en och annan referens till omgivningen. Det var lite tokigt att släpa hit så mycket svensk keramik, som pjäser från Höganäs och favoriter av Lisa Larson, men jag vill omge mig med saker jag tycker om.

Hur gick tankarna?

– Jag har arbetat med trender i hela mitt liv och här ville jag skapa något otrendigt! Jag ville fylla det med minnen från min barndom, en stor dos av nostalgi helt enkelt. Jag har tagit med mig avlutade allmogemöbler, bland annat ett bord från mormor, en Bumling-lampa som vi hade hemma, ett virkat överkast. Men det har jag färgat svart för lite attityd, som på något vis anknyter till sicilianska mormödrar.

Annons
I badrummet förvaras handdukar från Marimekko i ett Fabrikör-skåp av Nike Karlsson, Ikea. Svarvat, svart bord köpt på auktion.
I badrummet förvaras handdukar från Marimekko i ett Fabrikör-skåp av Nike Karlsson, Ikea. Svarvat, svart bord köpt på auktion. Stellan Herner
Alla snickerier är målade i en typisk siciliansk kulör, den drar åt krämfärgad beige. Handtag från Byggfabriken. Golven har täckts med cement och lackats för att dölja fula 80-tals klinkers, till hantverkarnas totala oförståelse. I sovrummet skymtar påfågelstolen som Mats har drömt om sedan han såg Familjen Adams på teve på 60-talet. Säng, IKEA, med mormors virkade överkast som färgats svart.
Alla snickerier är målade i en typisk siciliansk kulör, den drar åt krämfärgad beige. Handtag från Byggfabriken. Golven har täckts med cement och lackats för att dölja fula 80-tals klinkers, till hantverkarnas totala oförståelse. I sovrummet skymtar påfågelstolen som Mats har drömt om sedan han såg Familjen Adams på teve på 60-talet. Säng, IKEA, med mormors virkade överkast som färgats svart. Stellan Herner
Annons

– Här finns också en stor dos praktiska möbler, madrasser, lakan, handdukar, porslin och kök från Ikeabutiken i Catania. Det är nämligen så att här på Sicilien flyttar man in med hjälp en transporthiss på utsidan av huset. Så det är nu eller aldrig! Jag fyllde en flyttbil från Sverige som tajmades med Ikealeveransen. Allt kom samma vecka.

Mats enda stora investering är det gamla 30-tals-kaklet i köket, inköpt på antikmarknaden i Palermo. Alla ytor är målade och det falska klinkergolvet med terrakotta täcktes med målad cement.

Gästrummet bjuder på ett saligt hopplock som sammanfattar Mats inredningsfilosofi: lite nytt, fått, gammalt och valt med omsorg.
Gästrummet bjuder på ett saligt hopplock som sammanfattar Mats inredningsfilosofi: lite nytt, fått, gammalt och valt med omsorg. Stellan Herner
Annons
Stapeln med koffertar inköpta på olika auktioner fungerar som vacker förvaring. Lamporna från IKEA, golvlampan är samtida, taklampan såldes på 70-talet.
Stapeln med koffertar inköpta på olika auktioner fungerar som vacker förvaring. Lamporna från IKEA, golvlampan är samtida, taklampan såldes på 70-talet. Stellan Herner

– Jag känner mig verkligen hemma här. Efter allt bestyr med pappersarbete, renovering och flytt känns det nästan lite overkligt att det här är mitt. Att kunna vara på samma ställe en månad eller mer, det är ren lyx, säger Mats.

Fotograf: Stellan Herner

Annons