Inred med grönskande ljuskrona i jul – så lyckas du
Den naturnära växttrenden nådde nya höjder under pandemin och vi fortsätter att skapa harmoniska hemmiljöer med grönskande inslag i fokus. Julen är ett utmärkt tillfälle att experimentera med än mer blommor och växter, både i form av mindre buketter och prunkande arrangemang.
De senaste åren har den växtbeprydda ljuskronan ökat i popularitet, inte minst inför jul och vinter. Kombinera ett grönskande blickfång i taket med stämningsfulla kransar, som du enkelt kan sätta ihop från scratch.
Bra att tänka på när du gör din egen ljuskrona
Är du sugen på att pyssla ihop en egen takkrona med blommor och växter i jul? Tillsammans med Interfloras florist Sara-Lisa Ludvigsson samlar vi enkla tips och knep för att lyckas, från stilsäkra varianter till julfina växter.
Takkrona av torkade material
Det går att skapa en grönskande ljuskrona på flera olika sätt med mängder av olika material. En favorit som har fått sig ett extra lyft de senaste säsongerna är den torkade varianten, som med fördel kan hänga kvar vintern ut – och längre än så.
Här utgör en färdig ljuskrona själva stommen för arrangemanget, oftast i form av en tunn stålring med fastsvetsade ljushållare. Gör mindre buketter och bind mindre band runt, antingen gummiband eller dekorationsband i valfritt utförande.
– Här kan det också vara fint att blanda in exempelvis tallkvistar och gran, men se till att använda ädelvarianter då vildväxande granar och tallar barrar mycket. De slipper du med en odlad, förädlad variant, säger Sara-Lisa Ludvigsson.
Extra tips från floristen! Om du sprayar det torkade lite lätt med vatten från en duschflaska så blir materialet mer medgörligt att arbeta med och skräpar inte lika mycket i hanteringen.
Grönskande krona med halmstomme
Om du istället är ute efter en riktigt grönskande takkrona med riktig vinterkänsla kan du byta ut stålstommen mot en halmstomme med spoltråd (vilket du smidigt hittar hos floristen!). Här kan du fästa metalljushållare genom att spetta ner ordentligt i halmstommen för en stadig bas. För att säkerställa att dina växter håller sig fina längre är det smart att spraya med vatten ett par gånger dagligen.
Tips på växter och blommor att använda
Vilka grönskande komponenter gör egentligen ljuskronan lite extra julfin? Även i det torkade arrangemanget kan du fästa sirliga grenar, som lärk, ormhasselgrenar och fina tallkvistar för en rustik, jordnära touch.
Det kan även vara fint att förstärka den naturnära känslan genom att fästa kottar, små vattenrör eller glaskulor i stommen. Placera färska snittblommor i för ett uppiggande lyft.
– Här väljer jag gärna blommor som är förknippade med jul, några utslagna hyacinter för doftens skull, julrosor, minijulstjärnor som jag kapat av från plantan och ilexbär för att nämna några, säger Sara-Lisa Ludvigsson.
För dig som har högt i tak
Har du högt i tak hemma? Satsa på ett extra maffigt blickfång och en naturnära takkrona i storslaget omfång. Investera i en något större stålstomme, gärna 120 centimeter i diameter, rikligt med julig amaryllis och snöre, band eller ståltråd. Beroende på exakt hur mycket yta du har att jobba med kapar du av amaryllis i längd du föredrar. Knyt ett band vid snittytan och häng upp och ner på stommen.
– Här är det en fördel om du kan hänga upp stommen när du jobbar, exempelvis på ett kvastskaft som du placerar på två höga stolar.
Var noga med att jobba mittemot den senast placerade blomman för korrekt tyngd och balans i ditt arrangemang. När du är klar, fyll amaryllisens ihåliga stjälkar med vatten för längre livslängd.
Extra tips från floristen! Amaryllisen säljs allt som oftast knoppig. Om du gör kronan några dagar innan hinner den slå ut och visa sig i sin fulla prakt.
Kom ihåg:
Oberoende vilka blommor och växter du beslutar dig för att ha med, kom ihåg att aldrig placera lättantändliga material nära levande ljuskällor. Självfallet ska levande ljus endast vara tända under uppsikt, men det är alltid bra att skapa förebyggande.