Inredningsexpertens tips för en miljövänlig och hållbar vardag
Hur kan den som är intresserad av inredning och design förhålla sig till hållbarhet och miljötänkande? Ida Magntorn har funderat en hel del på den frågan det senaste året och resultatet finns nu i boken Ett hem med omtanke (Roos & Tegnér).
Idas bästa tips för snabb (och billig) förändring:
1. Använd det du har i första hand och fundera över om du kan använda det på ett nytt sätt. En bakplåt kan fungera som stänkskydd vid spisen och en gammal dörr kan bli en fin sänggavel.
2. Tapetsera eller måla med accentfärg, det kan räcka med en liten bit vägg som blickfång.
3. Byt lampor med ett annat rum för en snabb förändring.
4. Häng om dina tavlor.
5. Plocka bort – ibland ger det ännu bättre effekt än att lägga till saker.
6. Har du tröttnat på soffan? Testa att lägga ett tyg över den.
I boken vrider och vänder Ida på alla aspekter av boende och miljö och ger en hel del konkreta tips för den som älskar inredning och vill ha det hemtrevligt och samtidigt vill göra så lite påverkan som möjligt på miljön.
Samtidigt är det så långt ifrån en texttyngd debattbok om klimatpåverkan som man kan komma. Vackra och inspirerande bilder från hemmets alla rum gör boken inspirerande också som inredningsbok.
Ida Magntorn har tidigare skrivit flera böcker om vintageinredning och loppisfynd och har även då haft en hållbar livsstil i fokus, men i den nya boken försöker hon ta ett ännu större grepp om frågan.
– Jag har kommit fram till att den cirkulära ekonomin är grundläggande för att leva hållbart eftersom det är produktionen som är det stora slöseriet, säger hon.
Men det behöver inte betyda att alla måste inreda hela sina hem med loppisfynd. I stället handlar det om att tänka efter vad man verkligen behöver, fundera över vad man kan göra med det man redan har och om man vill byta ut någonting, se om det finns en möjlighet att se till att det man själv inte behöver kommer någon annan till del – genom att sälja eller ge bort.
Även om det är hemmet och inredningen som är huvudfokus i boken kommer Ida naturligt in på andra, besläktade områden.
– Man kan säga att det handlar om två aspekter på hållbarhet. Dels miljöpåverkan på planeten, dels hur miljögifterna påverkar oss personligen, som individer, säger Ida.
Till exempel kommer hon in på såväl vattenförbrukning som energihushållning, hur man kan plastbanta sitt hem och mängden textilier som slängs.
– Det är så tydligt att det är ett annat tänk nu. När jag var liten fick jag kanske nya kläder två gånger om året – nu är kläder så billiga och det ger mindre respekt för det man har.
Så en väg är att vänta, spara och bara köpa de saker man verkligen vill ha och vet att man kommer att behålla – och att satsa på kvalitet som håller länge.
Men det viktiga i Ett hem med omtanke är ändå att bejaka inredningsglädjen, och Ida ger mängder av tips på hur man kan förnya utan att påverka miljön alltför mycket.
Det kan handla om att plocka bort saker och ställa undan dem ett tag så att andra saker får ta plats, kanske rulla ihop mattan på sommaren och rulla ut den igen när hösten kommer eller arrangera köksredskapen på ett vackert sätt i köket – saker som gör att man helt plötsligt ser sitt hem på ett nytt sätt utan att konsumera vare sig pengar eller av naturens resurser.