9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du dem
I Sverige finns flest singelhushåll i världen, så det är kanske inte så konstigt att många bor på liten yta och därför även tampas med vanliga inredningsproblem som kommer med en liten lägenhet. De flesta är dock relativt enkla att lösa om man tar sig tid att se över vad det är som inte fungerar eller drar ner intrycket enligt en själv. För att inreda snyggt och smart på få kvadrat – det går!
Här är nio vanliga inredningsmissar i mindre bostäder och hur du löser dem på ett enkelt sätt:
Miss 1: Placeringen av möbler är inte optimal
En liten, öppen yta är svår att inreda och det är lätt hänt att alla möbler ställs längs med väggen, vilket sällan blir optimalt i vardagen. Dessutom skapar det ett tomrum i mitten av rummet, vilket kan få bostaden att kännas mindre än vad den är.
Så löser du det:
Skapa rum i rummet genom att inreda olika zoner och utnyttja alla kvadratmeter du har. Skärma av vid behov och våga placera möbler en bit in i rummet, det ger ett luftigt intryck.
Miss 2: Belysningen är inte anpassad
Rätt vald och placerad belysning kan göra under för ett utrymme. Men likaså kan fel belysning dra ner helhetsintrycket i ett riktigt snyggt hem.
Så löser du det:
Anpassa belysningen efter din planlösning och inredning. Istället för att hänga taklampan i mitten av rummet kan du leda den så den hamnar ovanför sittgruppen. Kombinera med mindre lampor lägre ner för att skapa en mysig atmosfär i varje rum i rummet.
Miss 3: Allt har bara en funktion
På en liten yta gäller det att ha med sig compact living-tänket och maxa såväl kvadratmetrar som möbler. Har allt bara en funktion kan det hända att man inte får plats med allt man vill eller att man riskerar att övermöblera och få det trångt.
Så löser du det:
Tänk dubbla kombinationer! Låt sängen agera både soffa och säng, medan matbordet kan vara både en liten arbetshörna och dras ut för att bli ett stort middagsbord för dig och dina gäster.
Miss 4: Det är övermöblerat och -dekorerat
Har man möbler man går in i och saker som är i vägen över allt störs det naturliga flödet i bostaden och även en rymlig bostad kommer att kännas liten. Och än värre blir det om ytan man har att röra sig på är begränsad.
Så löser du det:
Våga minimalism, åtminstone när det kommer till antalet saker du omger dig med. Prioritera och inred med det som ger dig glädje. Koncentrera prylsamlingarna till några få ställen i form av stilleben, istället för att sprida dem över hela hemmet.
Miss 5: Du inreder enbart med mörka färger
Många väljer att gå ifrån det helvita och det kan bli riktigt snyggt och personligt när man inreder med dovare kulörer. Värt att tänka på är dock att mörka färger tenderar att absorbera ljus, vilket kan få en liten lägenhet att kännas mindre än vad den är.
Så löser du det:
Om du vill behålla den luftiga känslan, men samtidigt inreda med mörkare kulörer är det viktigt att skapa balans med en varierad färgpalett. Jobba med kontraster, låt en del vara mörk och ljusa upp i övriga hemmet för att skapa en balanserad helhet.
Miss 6: Du inreder bara på en nivå
De flesta möbler hamnar naturligt på samma höjd och det är därför som inredningsdetaljer blir strösslet som placeras såväl högt som lågt i rummet. Glömmer man bort det blir intrycket lätt lite platt och tråkigt.
Så löser du det:
Skapa dynamik genom att inreda från golv till tak oavsett om du har standardtakhöjd eller inte. Det är särskilt vanligt att man glömmer att inreda på höjden, men en hylla med några inredningsdetaljer, växter eller en lampa kan lösa det snabbt.
Miss 7: Du optimerar inte förvaringen
Öppen förvaring är riktigt snygg, men inte alltid den mest praktiska eller compact living-anpassade på en liten yta. Det samma gäller för standardgarderober, som även om de är snygga och enkla att inreda med, inte alltid tar tillvara på ytan och maximerar förvaringen i den lilla bostaden.
Så löser du det:
Tänk smart kring förvaringen genom att utnyttja såväl golvyta, tomma väggar och den takhöjd du har att tillgå. Håll koll på måtten när du väljer hyllor och garderober för att maxa förvaringen eller platsbygg dem för att få ut så mycket förvaringsutrymme som möjligt. Kombinera både slutna och öppna förvaringslösningar för att få ett levande, men samtidigt prydligt helhetsintryck.
Miss 8: Allt är nytt
Den första lägenheten är ofta liten och i all iver att äntligen få skapa sig ett hem finns risken att det blir en showroom-känsla i bostaden om allting är nyproducerat och köpt på ett och samma ställe.
Så löser du det:
Det tar tid att inreda med karaktär! Ha tålamod och ge inredningsprocessen tid. Genom att bo in sig och blanda både nytt och begagnat får man enkelt till en personlig inredning.
Miss 9: För stora möbler
Möbler och inredningsdetaljer måste anpassas efter det rum de ska vara i för att det ska skapas balans i inredningen. Det krävs exempelvis många kvadratmeter om man ska få plats med både en stor soffa, en sittpuff eller en fåtölj, ett soffbord och en bokhylla i ett och samma vardagsrum.
Så löser du det:
Mät upp vad du får plats med och visualisera hur du vill inreda rummet innan du sätter igång. Prioritera och anpassa efter dina behov samt den yta du har att tillgå. Skippa den stora soffan och kombinera istället den mindre soffan med en generös sittpuff alternativt satsa på en stor soffa, men låt soffbord och övriga möbler vara något färre och mindre för att balansera upp soffan.
Läs mer:
7 vanliga inredningsmissar på balkongen
Vanliga inredningsmissar att se upp för i hallen – och hur du löser dem