5 vanliga missar i vardagsrummet – och så undviker du dem
Vardagsrummet är den givna samlingsplatsen i hemmet, så det gäller att lägga manken till när man inreder. Dock finns det många fallgropar som är lätta att hamna i om man inte ser upp – och det är särskilt några inredningsmissar som är vanligare än andra.
Få ut mer av ditt vardagsrum, såväl när det gäller det estetiska som det funktionella. Här är de vanligaste inredningsmisstagen vi gör i vardagsrummet – och tipsen hur du undviker dem.
Misstag 1: Showroom-känsla
De finast inredda rummen är de som har en personlighet, men med alla nya, snygga trender som lockar är det lätt att falla i showroom-fällan. Det vill säga att hela intrycket med möbler, färger och detaljer känns som att det kommer från samma butik, kollektion och säsong.
Lösning: Mixa olika element för att få fram din personliga stil. Ett intressant och snyggt knep är att kombinera nytt med gammalt, budget med lyx och olika element med varandra.
Det är helt okej att falla för trender, men du behöver inte byta ut hela inredningen för det. Välj enstaka detaljer som hjälper till att framhäva vardagsrummets helhet.
Misstag 2: Fel soffa
Ett snyggt vardagsrum utgår ofta från en snygg soffa och det är just här det kan gå fel.
Många gör misstaget att köpa en soffa vars utseende de fallit för, men vars bekvämlighet och storlek kommit i andra hand.
Lösning: Utgå alltid från ditt vardagsrum och var soffan ska placeras. En för stor soffa får rummet att kännas trångt och instängt, medan en för liten soffa kan göra att rummet känns oinrett.
Ett hållbart tips är att välja en diskret och enkel modell, som du lätt kan klä upp, klä ner och anpassa till trender och smak med hjälp av inredningsdetaljer. En pläd eller några prydnadskuddar är billigare att byta ut än en hel soffa när du vill ändra stil eller förnya.
Glöm inte att provsitta soffan före inköp för att känna om den är bekväm eller inte. Du ska trots allt ha den i många år framöver.
Foto: Philip McCann Styling: Christina Boutza för Nestor fastighetsmäkleri/mäklare: Erik Bysell
Misstag 3: Felhängd konst
Tavlor på vägg kan verkligen göra ett helt rum, men hängs de fel blir de snarare ett störningsmoment i inredningen.
Lösning: En bra måttstock när man hänger tavlor är att hänga dem i ögonhöjd, men det finns så klart undantag. Har du väldigt högt i tak eller är riktigt lång kan det vara finare att bortse från detta.
Ett knep att ta till är att dela rummets höjd i fyra delar – från golv till tak – och den tredje delen nerifrån brukar vara lagom höjd för tavlorna.
Misstag 4: För liten matta
En matta hjälper till att rama in och sätta guldkant på vardagsrummet – men effekten kan ha motsatt effekt om mattan är för liten och intrycket blir istället konstigt och komiskt.
Lösning: Även om det skiljer sig en del i pris mellan mattan i mindre storlek än den större så är det alltid värt att investera i den större – om du inte har ett väldigt litet vardagsrum, vill säga.
Mattan bör vara bredare än soffan och ska du ha fåtöljer eller andra sittmöbler i anslutning bör åtminstone möblernas främre fötter (och hela bordet) rymmas på mattan.
Det finns olika sätt att placera mattan, HÄR är en guide med tips för mattans placering i vardagsrummet!
Misstag 5: För ömtåliga material
Självklart ska du vara rädd om dina välinvesterade vardagsrumsmöbler och designerdetaljer, men när det går ut över ditt sätt att leva har det gått för långt.
Soffan är till för att sitta i, mattan är till för att gå på och plädarna för att användas. Finns det något som hindrar dig från att faktiskt använda dem har du valt fel detaljer.
Lösning: Välj material som är hållbara för din livsstil och som du kan använda utan rädsla att slita ut eller förstöra. Vet du med dig att du – eller någon i familjen – älskar att äta framför tv:n (och inte är en främling för att spilla) kanske du ska välja bort det ömtåliga marmorbordet, sammetssoffan och den vita ullmattan.
Ett annat tips är att välja material som åldras vackert, så som läder, trä och hållbara naturtextiler.