Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Juldekorationer Se ELLE Hemma hos

Här är 10 inredningsnyheter du inte får missa

12 dec, 2022
AvKatarina Matsson
Inredningstrender i vinter
ELLE har spanat in de senaste nyheterna inom inredning – här är de trender, prylar och profiler som vi älskar just nu!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in i villan i Odense – starka färger möter dova pastellerBrand logo
Kika in i villan i Odense – starka färger möter dova pasteller

1. Innovativa möbler med former från havet

Ekbacken Studios
Nya Ekbacken Studios tillverkar sina möbler i Sverige genom 3D-printning av gamla fisknät.

Kristina Tjäder har lämnat sin operativa roll på modeföretaget Dagmar, som hon grundade med sina systrar 2005 (hon är kvar som advisor och i styrelsen). Hon har tidigare designat mattor för Layered och nu satsar hon fullt ut på inredning. Nya företaget Ekbacken Studios skapar innovativa möbler med konstfulla former.

Hur föddes idén till företaget?

– Vår mission är att förändra det traditionella sättet vi konsumerar och ser på lyxprodukter. Vi är övertygade om att man kan skapa vacker design med hänsyn till vår planet. Vi gör det genom att skapa skulpturala möbler av återvunna fiskenät.

Annons

Var hittar ni materialet?

– Materialet får vi från Portugal, det är utvecklat av Ocean Tech Hub, ett blått cirkulärt initiativ som två av våra medgrundare har startat. För varje produkt vi säljer går en peng tillbaka till fiskarna.

Inspirationen bakom formerna?

– Formspråket är inspirerat av konst och från fiskenätens tidigare hem, havet. Vår ambition är att skapa möbler som kan leva kvar under många år och genom flera generationer.

2. Dusty Deco levlar upp

Dusty Deco
All konst på bilden kommer från LOYAL GALLERY.

Dusty Deco, som startade som en vintagebutik men som sedan 2,5 år är ett designvarumärke, levlar upp. Just nu letar de lokal i Stockholm för att kunna öppna flagship store och har även planer på att öppna butik i Palma, där grundarna Edin Memic Kjellvertz och Lina Kjellvertz numera bor.

Annons

”Fram tills nu är det jag och min fru som har formgivit allting. Nu tar vi in arkitektbyrån Atelier Alba som ritat den här stolen (se bild) och vi har köpt licensen för en soffa av Elias Svedberg som ritades på 40-talet”, säger Edin.

Även en fåtölj av Niclas Runesson finns numera i deras portfölj. Möblerna och inredningsobjekten produceras framför allt i Europa, men även på Filippinerna och Bali.

”Vi försöker hitta fabriker som är bra för den produkten vi gör”, säger Edin.

3. Designern Margot Barolo

Margot Barolo

Självklart är vi nyfikna på Design House Stockholms nya design- och produktutvecklingschef!

Största inspirationskälla just nu?

”Med extrema utmaningar i omvärlden som påverkar oss på makro- och mikronivå måste vi omvärdera hur vi tänker och agerar. Det positiva är att det just nu händer så fantastiskt mycket som erbjuder en mängd möjliga lösningar. Det fullkomligt kokar därute i alla nivåer. Det är otroligt inspirerande och hoppfullt. Sen är det upp till och oss konsumenter, producenter och politiska varelser att göra det tillgängligt.”

Design House Stockholm
Nya Pedestal table av Matti Klenell för Design House Stockholm.

I lurarna när du jobbar?

”Cat Power återkommer ständigt i mina spellistor. Gör mig lugn och tillför en lagom dos melankoli.”

Annons

Favoritmöbel hemma?

”Som barn älskade jag att hälsa på min morbror som var konstnär och där allt var en målarduk; möbler, lampor, mattor. Innan du satte dig var det bäst att försiktigt känna med fingret om den tjocka färgen stelnat. Jag har en stol kvar som jag vårdar ömt, genom den är Kjell alltid närvarande.”

En kreatör du alltid återkommer till?

”Louise Bourgeois lät aldrig något stå i vägen för sitt skapande och rörde sig både visuellt och intellektuellt över alla gränser i tankar, material och tekniker.”

En bok alla borde läsa?

”Sista kulan sparar jag åt grannen av Fausta Marianovic från 2008. En roman baserad på en verklig berättelse om Bosniens start i kriget och hur tidigare grannar, söner, älskande ställs emot varandra när nationalismen sätter sina klor i det som en gång var Jugoslavien. Ett skeende som vi trodde aldrig skulle upprepas då under 90-talet och som återigen är högaktuellt.”

4. Layered släpper nya soffbord

Layered soffbord

Det började med mattor, fortsatte med soffor och nu lanserar Layered två soffbord i massivt trä designade av Axel Wannberg.

Annons

De formstarka borden tillverkas i Sverige, av trä från Kroatien, och blir ett självklart blickfång i vardagsrummet. Vår favorit? Grafiska Thorn, 17 900 kr, Axel Wannberg x Layered.

5. Konstmuseum för hantverk

Kraftverk Sven-Harrys konstmuseum

Missa inte den underbara utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid som just nu pågår på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm för att fira att Stockholms Hantverksförening fyller 175 år. Utställningen belyser historien samtidigt som den binds samman med vår tid. Framför allt väcker de tio medverkande hantverkarna fascination och beundran när de sätter igång (kolla hemsidan för att se när de är på plats!). Bland dem finns bland andra papperskreatören (och instagraminspiratören) Sofia Vusir Jansson, yxmakaren Julia Kalthoff, floristerna i Atelier Fleur, illustratören Erica Jacobsson och tapetmakarna bakom Handtryckta Tapeter Långholmen. Både inspirerande och imponerande! Pågår till och med 22 januari.

6. Snygga ljus och tillbehör

Ljuskit

1. Ta hand om dina ljus på bästa sätt med ett elegant kit som innehåller ljussläckare, veketrimmer och tång för att slippa sot med mera. Clip candle care kit, 774 kr, Menu.

Handgjorda vaxljus

2. Extra snälla ljus från Björnlundaarvet, som nyligen öppnat fysisk butik i Aspudden i Stockholm (finns även som webbshop!). De handgjorda ljusen görs av lokalt bivax och färgas med växtpigment. Skulpturala ljus 75 kr/st, raka ljus 125 kr/2 st.

Ljussläckare

3. Spara på lungorna och använd ljussläckare (alla barns favorit?) i stället för luft. Libre candle holder gift set med släckare och ljusstake, 635  kr, Ferm living.

7. Färgglada servettringar

Servettringar i keramik

Servettringar är säsongens stora craving, och dessutom en perfekt ”gå bort”-present. Absolut mest delikata är Jeanette Åkerbergs handgjorda ringar i keramik. Jeanette är lite av en instakändis med sina Ladies-skulpturer, men kände i början av 2022 att hon ville testa något nytt.

Annons

”Jag älskar färg och form och vill att de ska vara ett roligt piff till dukningen, något som glimrar till på bordet.”

Pris: 300 kr/par.

8. Malene Birger + Slettvoll = sant

Malene Birgers inredningskollektion

Den närmast ikonförklarade danska designern Malene Birger lämnade modehuset som bär hennes namn redan 2014. Sedan dess har hon fokuserat på konsten och sin passion för hemmet, men först nu kommer hennes första inredningskollektion. Tillsammans med norska Slettvoll släpper hon alltifrån soffor till konsttryck och allt bär hennes karaktäristiska signatur.

Berätta om dina inspirationskällor?

”I allmänhet är livet min inspiration. Jag följer flowet, och det innehåller resor, böcker, film, konstutställningar, restauranger, hotell, loppisar, auktioner och inte minst människor från olika kulturer. Intressanta samtal kan vara djupt inspirerande och sätter igångnya tankar och idéer. Mitt öga är tränat sedan många år och tar aldrig semester. Jag är nyfiken på nya saker och blir lätt uttråkad, det är den energin som håller mig uppe och därför blir jag lätt inspirerad.”

Annons

Hur skulle du beskriva din stil?

”Min stil är eklektisk, väldigt taktil, historisk och modern på samma gång. Jag har en stor personlig samling av möbler, konst, objekt och naturföremål från mina många resor. Maximalistisk på många sätt sätt. Jag håller mig alltid till neutrala färger i min inredning, kombinerat med svart och vitt, det håller samman hemmet. Jag gillar att kombinera kristall med grovt trä. Det krockar och därför blir det intressant. Jag älskar kontrasten mellan mina italienskam supermoderna designermöbler från 70-talet, mina Carlo Bugatti-möbler från tidigt 1900-tal och möblerna jag köpt på auktion från Syrien och Libanon. Min monokroma och abstrakt grafiska tavlor stramar upp rummet. Jag har försökt att skapa de viktigaste uttrycken från mitt hem i mitt Malene Birger Universum för Slettvoll.”

9. Made in Sweden x 3

Nittjsö lampa

Den svenska modeskaparen Lars Nilsson går från klarhet till klarhet i inredningsvärlden. Nu med en kollektion dekorerade krukor för Nittjsö – men det är lampan som stjäl showen. Ett naturligt samarbete, eftersom hans mamma alltid samlat.

Annons

”Jag tog med mig mycket Nittsjökeramik till Paris som jag använde varje dag, från frukostskålen till tekoppen. Jag tycker om att arbeta med handen och att det ska kännas i materialet”, säger han.

De fyra olika färgställnignarna är inspirerade av årstiderna och lampan är en helt ny produkt, med diskret dekorerad linneskärm som ger ett varmt ljus. Tyg från Klässbolls och skärmar från Bergo.

”Det är tre svenska företag som gjort den här nya svenska produkten”.

Lampa Vinter, 6 000 kr, Nittsjö.

10. Dukning som andas 60- och 70-tal

Markslöjd dukning

Ann Ringstrand, även hon modedesigner i grunden, utvecklar samarbetet med Markslöjd i en inspirerande serie produkter för det dukade bordet. Utifrån tre teman – inspirerade av 60- och 70-talen, vår längtan efter utomhusliv och den svenska slöjdtraditionen – har hon skapat alltifrån duker till underlägg och servetter. ”Det här håller jag väldigt varmt om hjärtat. Det handlar om att vi ska få vara tillsammans och visa omsorg om varandra”, säger hon.

I sin design inspireras hon framför allt av vardagen.

”Att leverera på vardagsnytta. Sen tycker jag väldigt mycket om att vara relevant i tiden. Vårt behov av att vara rädda om vår miljö”, säger hon.

Bordsuk Hild, 160x250 cm, 1  499  kr, och servetter Torun, 229 kr/2 st, Markslöjd.

Fotograf: Ellioth Kvamsdahl m fl.

Annons