Inspiration: Lek med gardiner
Med gardiner kan man snabbt förändra ett rum, ljuset och färgskalan. Leta gärna textilier secondhand och experimentera med olika typer av upphängningar. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!
Vågad inramning
Det var länge sedan man såg den här typen av gardinkappor, så kallade cafégardiner, och det känns roligt att ta upp den traditionen igen. Om man söker på nätet kan man få inspiration till en mängd olika former. Det är viktigt att vara noggrann när man ritar upp formen, så att den blir jämn och fin, och även att ge kappan stadga genom att dubblera tyget. Just runda former skapas alltid genom att man syr ihop två tyger räta mot räta. Om man använder ett tunnare tyg är det bra att lägga in ett mellanfoder. Vågformad, dubbelsydd kappa i Morristyg, fynd från Myrorna. Numera är det tyvärr ganska svårt att göra de där fantastiska fynden på Myrorna.
Se mer till färger och mönsterglädje än till varumärke och inköpsställe. Den enklaste gardin blir finfin var den än kommer ifrån, när den hittat sin rätta plats. Om man använder ringar med liten metallklämma som nyper fast tygstycket så är det enkelt att få upp en gardin, och man kan lätt byta. Låter man en duk bli gardin så behöver man inte ens fålla den, det är bara att vika den i rätt längd och låta överviket bli som en kappa. Duk som blivit gardin, Myrorna. Ringar i trä med metallnypor, secondhand. Golvet, till vänster: fodrad våd av bolstervarsrandig, aprikosfärgad bomull, Jane Churchill/Vintage Curtains. Till höger: rutig bomullsfodrad sidenvåd, Braquenier/Vintage Curtains. Sideboard, Kupan. Tevagn i rotting och glas, Bukowskis Market. Gardinringar i mässing, fynd från resa i England.
Det kan vara fint att handskas lite lättsinnigt med gardiner. Som här: kanske lite extra vackert just att våden inte räcker till golvet. Hämta gärna inspiration från gamla böcker och filmer och omsätt till något samtida. Efter åratal av ganska avskalade fönster blir effekten av den ombonade känslan som gardiner ger desto större. Innan man sätter igång kan det vara en god idé att sondera terrängen när det gäller upphängningsanordningar, det finns nämligen en uppsjö lösningar. Efter alla panelgardiner och liknande strama arrangemang känns det roligt med så kallade mormorsstänger, dvs en rundstav med knoppar i ändarna och ringar trädda på staven. De är fortfarande ganska lätta att hitta secondhand. Man kan också köpa en rundstav på en byggmarknad, borra små hål i ändarna och hänga på vinkelskruvar, utan några knoppar alls. Hängande våd, och våd liggande på stol, linnetyg, Ralph Lauren/Vintage Curtains. Liggande på toalettbord: underkjol i siden, hopvikt för att likna en ros. Toalettbord i rokokostil, antikt, arvegods.
Gardiner med så kallade omtag var det ett tag sedan man såg sist. Om man tittar i gamla böcker så ser man att gardinomtag är en historia för sig med de mest intrikata textila tekniker man kan tänka sig, man får se flätningar, vävda band, pärlbroderier, en exposé över textil virtuositet helt enkelt. Nytillverkade kan kosta hur mycket som helst, men de är inte svåra att hitta secondhand och man kan skapa egna lösningar med kombinationer av sydda och vävda band. Med ett omtag kan man drapera gardinen på olika vis. Precis som ett skärp på en klänning så kan man fästa det högt upp eller långt ner för helt olika intryck. Med en krok i väggen bakom våden håller man gardinomtaget på plats. Man kan också variera sig genom att ibland häkta av omtaget och låta gardinen hänga fritt. Fodrade gardinvåder, Pierre Frey/Vintage Curtains. Bordslampa med gul skärm i glas, Mässingmäster, kudde, Afroart, dukar liggande på schäslongen, Myrorna, uggla i papper, gammalt fynd från MoMa, New York, liggande bakom uggla, så kallat gardinomtag från Vintage Curtains. Schäslong, secondhand, piedestal från Myrorna. Taklampan är en vanlig stomme som har klätts med en bit Morristapet.
Rummet blir pampigt med all denna textil, men ändå inte gravallvarligt tack vare den övriga blandningen av gammalt och nytt. Ett gardinarrangemang av det här slaget kan förstås kosta hur mycket som helst, omfångsrika våder i fint vävt sidentyg, mellanfoder för tyngden och så foder av mörkläggningstyg. Men å andra sidan har man sedan verkligen klätt rummet och gett det en så behaglig akustik att övrig möblering kan vara enklare. Textil av hög kvalitet har dessutom lång livslängd och är svår att tröttna på. Fodrade sidengardiner från Spanien i tredubbel bredd, hängande i träringar med hjälp av fingerkrokar i veckband monterade i överkant på baksidan av gardinvåden, Vintage Curtains. Rislampa, Ljushuset. 70-talssoffa, secondhand, pläd i soffan från NK Inredning, kuddar, rya från Svensk Hemslöjd, duk på bordet; provbit från Hermès, liggande på stolsits; liten duk med bollfrans, Myrorna. Golvlampor, design Arne Jacobsen, Louis Poulsen/Westerbergs.
Att hänga gardiner i ringar kan göras på två sätt. Antingen använder man ringar med metallklämmor som man nyper fast i tyget, som inte får vara för tungt. Eller så syr man fast ett så kallat veckband i överkanten på tyget och hänger gardinringen på en fingerkrok, som här. Både veckband och fingerkrokar kan man hitta secondhand, annars finns de att köpa på varuhus eller i välsorterade tygaffärer. Det kan vara fint att blanda mönster, men undvik starka färgkontraster för ett lugnt och harmoniskt intryck. Tapet Leopold, Sandbergs. Hängande våd i ofodrad bomullssatin med kineserimönster, Pierre Frey/Vintage Curtains. Paraply, från Myrorna
Av Cilla Ramnek Foto Pia Ulin