Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Kika in i fotografens vackra sommarhus – där kreativiteten flödar

17 jul, 2024
AvCecilia von Mentzer
Kika in i fotografens vackra sommarhus – där kreativiteten flödar
Omgiven av Österlens gröna och gula åkrar ligger Ulrika Nihléns och Andreas Hovebros lada. Stillsamt, omsorgsfullt inredd med plats för skoj och stoj.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Michelle MeadowsBrand logo
Kika in hemma hos Michelle Meadows

En plats att ha det roligt och lugnt på. Fotografen Ulrika Nihlén och hennes sambo Andreas Hovebro drömde om ett sommarhus i Skåne. En halvfärdig lada i Hagestad på Österlen blev deras 2019.

På loftet har Ulrika inrett ateljé och arbetsplats. Skrivbord, Karl Andersson & Söner. Lampa, Akari 1AD, Isamu Noguchi för Vitra. Stol i Bauhaus-stil.
På loftet har Ulrika inrett ateljé och arbetsplats. Skrivbord, Karl Andersson & Söner. Lampa, Akari 1AD, Isamu Noguchi för Vitra. Stol i Bauhaus-stil.Fanny Rådvik
Annons
Läckra linjer i den gamla ladan. Den nya trappan leder upp till loftet där det finns ateljé och sovrum. Stol 65 av Alvar Aalto, Artek. Målning av Ulrika.
Läckra linjer i den gamla ladan. Den nya trappan leder upp till loftet där det finns ateljé och sovrum. Stol 65 av Alvar Aalto, Artek. Målning av Ulrika.Fanny Rådvik

Ladan ligger mitt bland åkrar, under våren breder de gula rapsfälten ut sig i all oändlighet. Ulrika, Andreas och de tre barnen mellan fyra och tio år tillbringar mycket tid i Hagestad. På långhelger och sommarlov styr de bilen ner hit; från vardagen i Enskede till lugnet på Österlen, det närmaste samhället är Borrby. För Ulrika, som har rötterna i Malmötrakten, är det som att komma bort men också hem. Närmaste strand är Sandhammaren, en halvmil bort.

Annons
Ulrika Nihlén har bland annat grundat Façade. Familjen delar sin tid mellan Enskede utanför Stockholm och Hagestad på Österlen. Pall av Alvar Aalto, Artek.
Ulrika Nihlén har bland annat grundat Façade. Familjen delar sin tid mellan Enskede utanför Stockholm och Hagestad på Österlen. Pall av Alvar Aalto, Artek.Fanny Rådvik
Arbetsplats med en utsikt. Skrivbord, Karl Andersson & Söner. Lampa, Akari 1AD, Vitra.
Arbetsplats med en utsikt. Skrivbord, Karl Andersson & Söner. Lampa, Akari 1AD, Vitra.Fanny Rådvik
Annons

Inomhus vilar ett lugn över hela inredningen. ”Insidan ska återspegla utsidan, jag vill att ljuset och luften ska fortsätta in. Det är lätt att andas här, en vilsam plats för oss alla fem”, säger Ulrika.

Nu är ladan inte ofärdig längre. Utvändigt var den putsad och invändigt fanns de vackra, frilagda bjälkarna kvar, men det mesta var lite gammalt och mörkt.

Öppet till nock i det rymliga vardagsrummet. Soffa, Boxplay, Claesson Koivisto Rune för Swedese. Målning av Ulrika. Soffbord vintage 1960-tal, Knut Hesterberg för Ronald Schmitt. Matta Linoleumkompaniet.
Öppet till nock i det rymliga vardagsrummet. Soffa, Boxplay, Claesson Koivisto Rune för Swedese. Målning av Ulrika. Soffbord vintage 1960-tal, Knut Hesterberg för Ronald Schmitt. Matta Linoleumkompaniet.Fanny Rådvik

– Formmässigt ville vi satsa på raka linjer, att rama in. Det var också viktigt att hålla sig till husets karaktär, att utnyttja det linjespel som fanns och inte göra det snirkligt.

Annons

– Vi är båda engagerade i hur vi inreder och hur ett hem ska vara. Vi gillar att spara till få men fina saker, att fundera över det estetiska och göra det tillsammans.

Bord med röd skiva, Alvar Aalto för Artek. Keramik, Hasami och loppis.
Bord med röd skiva, Alvar Aalto för Artek. Keramik, Hasami och loppis.Fanny Rådvik
Köket har Ulrika och Andreas ritat, sedan är det platsbyggt av snickare.
Köket har Ulrika och Andreas ritat, sedan är det platsbyggt av snickare.Fanny Rådvik
Annons

Ladan är inredd i två plan och är på 140 kvadratmeter. Köket och trappan upp till loftet har de ritat, sedan har en lokal snickare byggt enligt Ulrikas och Andreas visioner. Uppe på loftet finns Ulrikas ateljé och sovrum. På bottenvåningen finns hall, kök, vardags-, bad- och sovrum. I vardagsrummet har de låtit sätta in ett stort fönster för att släppa in ljuset och naturen.

– Jag tycker att fönstren blir som naturliga konstverk, bilder mot världen där utanför. När det händer så mycket utanför, både bildligt och bokstavligt, är det skönt att ha det stillsamt inomhus. Vi har få men utvalda saker. Det kan tyckas tomt men för oss är det verkligen tillåtet för barn att springa inomhus och de ska känna att de kan vara fria.

Frilagda bjälkar och balkar skapar ljus och rymd i det kombinerade mat- och vardagsrummet. Matbordet har Ulrika ritat, sedan har en lokal snickare byggt det. Tavla till vänster målad av Ulrika.
Frilagda bjälkar och balkar skapar ljus och rymd i det kombinerade mat- och vardagsrummet. Matbordet har Ulrika ritat, sedan har en lokal snickare byggt det. Tavla till vänster målad av Ulrika.Fanny Rådvik
Annons
På bordet står keramik från loppisar och Hasami. Tavlan har Ulrika ärvt från sin morfar, en James Coignard. Vägglampa 265, formgiven 1973 av Paolo Rizzatto för Flos.
På bordet står keramik från loppisar och Hasami. Tavlan har Ulrika ärvt från sin morfar, en James Coignard. Vägglampa 265, formgiven 1973 av Paolo Rizzatto för Flos.Fanny Rådvik

De ”tomma” ytorna fylls av barnen och deras lekar. Köksbordet och bänkarna blir perfekta att bygga koja vid.

– Det ska vara ett fritt, barnvänligt, barnsligt och konstnärligt hem. Med plats för lekar, hela hemmet ska användas. Jag älskar att leka här med barnen. Loftet används som både dockteater och fiskdamm. I ateljén kan man rulla fram ett pingisbord.

Fönster mot åkern. Ladan i Hagestad ligger avskilt med vidunderlig utsikt.
Fönster mot åkern. Ladan i Hagestad ligger avskilt med vidunderlig utsikt.Fanny Rådvik
Annons

– Här finns det alltid något att göra, även under regniga dagar. Ett hem kan vara fint och väldigt till-låtande på samma gång.

Ljusa färger, naturliga material som björk och matt sten präglar ladan på Österlen. Det ligger ett ljust plankgolv genomgående, förutom i köket som har ett ljusgrått laminatgolv. Det är lågt i taket i köket som sedan övergår till öppet upp till nock i vardagsrummet.

– Det bästa med huset är att vi alltid är tillsammans här, lediga och fria! Vi längtar alltid hit.

Annons
I badrummet kakel från Höganäs. Vasen är köpt på loppis.
I badrummet kakel från Höganäs. Vasen är köpt på loppis.Fanny Rådvik
Stol i Bauhaus-stil med rotting-sits och stålben utanför Ulrika och Andreas sovrum.
Stol i Bauhaus-stil med rotting-sits och stålben utanför Ulrika och Andreas sovrum.Fanny Rådvik
Annons

Ulrika Nihlén
Fotograf och grundare av barnklädesmärket Façade.
Bor: Hus i Enskede och sommarhus på Österlen.

På sovrumsväggen hänger en tavla av Emilia Ilke. Sängstommen har Ulrika och Anders ritat. Stol 65 av Alvar Aalto för Artek. Lakan, Tekla och Ikea.
På sovrumsväggen hänger en tavla av Emilia Ilke. Sängstommen har Ulrika och Anders ritat. Stol 65 av Alvar Aalto för Artek. Lakan, Tekla och Ikea.Fanny Rådvik
Skugg- och linjespel över matplatsen. Japansk keramik-kanna. Pannå av Ulrika Nihlén.
Skugg- och linjespel över matplatsen. Japansk keramik-kanna. Pannå av Ulrika Nihlén.Fanny Rådvik
Annons

Fotograf: Fanny Rådvik Stylist: Ida Lauga

Annons