Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

Kika in i stylistens stillsamt inredda våning i Köpenhamn

26 aug, 2024
AvCecilia von Mentzer
Kika in i stylistens stillsamt inredda våning i Köpenhamn
Stylisten Marie Monrad Graunbøl vill omge sig med ting som inte skriker efter uppmärksamhet. Välkommen in i hennes stillsamt inredda våning på Vesterbro i Köpenhamn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Decodrömmar #3 Stilren bäddning för ett harmoniskt sovrumBrand logo
Decodrömmar #3 Stilren bäddning för ett harmoniskt sovrum

Vesterbro var en gång Köpenhamns röda kvarter, det finns fortfarande rester av den färgstarka historien i vissa delar av området, men gentrifieringen har gjort att de mer revolutionära inslagen har försvunnit.

Tavlan på väggen är av den danska konstnären Mette Nisgaard. Stolen The flag halyard chair av Hans J Wegner, producerad i Danmark av PP Møbler. Skänken är designad av Finn Juhl 1955. Vägglampa från danska Anour. Soffan är även den designad av Hans J Wegner och dynan är Maries egen design.
Tavlan på väggen är av den danska konstnären Mette Nisgaard. Stolen <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">The flag halyard chair</span> av Hans J Wegner, producerad i Danmark av PP Møbler. Skänken är designad av Finn Juhl 1955. Vägglampa från danska Anour. Soffan är även den designad av Hans J Wegner och dynan är Maries egen design. Photographer Anders Schonnemann
Annons
Stolen The flag halyard chair är en dansk klassiker av Hans J Wegner, PP Møbler. Vägglampa, Anour.
Stolen <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">The flag halyard chair</span> är en dansk klassiker av Hans J Wegner, PP Møbler. Vägglampa, Anour. Photographer Anders Schonnemann

– Vesterbros atmosfär är fortfarande helt sin egen, det bor många unga människor, studenter och barnfamiljer, det ger stadsdelen en bra, levande energi. Jag bor precis runt hörnet från det stora torget i kvarteret. Det finns en liten fontän där barnen badar, folk hänger runt, köper glass från bageriet och dricker vin från en bar som har uteservering genom en lucka i fasaden. Just den här mysiga, avslappnande atmosfären med plats för alla är typiskt för stadsdelen, säger Marie Monrad Graunbøl, creative director, stylist och grundare av designbyrån Revolver.

Annons
Fåtöljen CH25 av Hans J Wegner, Carl Hansen & Søn. Skrivbordet design-ades av amerikanen George Nelson. Kudden är köpt i Marrakech. På fönster-brädan står en liten samling japanska träfigurer.
Fåtöljen <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">CH25</span> av Hans J Wegner, Carl Hansen &amp; Søn. Skrivbordet design-ades av amerikanen George Nelson. Kudden är köpt i Marrakech. På fönster-brädan står en liten samling japanska träfigurer. Photographer Anders Schonnemann

Lägenheten där Marie och yngsta dottern bor har tillhört paret som drev det apotek som har funnits i byggnadens bottenvåning i mer än 100 år. När Marie och hennes exmake flyttade in i lägenheten för 15 år sedan var golven slitna, rumsfördelningen helt annorlunda och det fanns mörkläggningsgardiner från andra världskriget kvar i fönstren.

– Det var en tidskapsel som var spännande att utforska men som vi helt enkelt inte kunde bo i. Vi renoverade lägenheten ganska genomgående. Satte in ett nytt kök, rev ner väggar, bevarade den gamla stuckaturen och fixade golven så att de är desamma i hela lägenheten.

Annons
Marie Monrad Graunbøl vid tavla av konstnären Mette Nisgaard.
Marie Monrad Graunbøl vid tavla av konstnären Mette Nisgaard. Photographer Anders Schonnemann
På Finn Juhl-skänken i vardagsrummet syns bland annat en lampa designad av Gino Sarfatti, producerad av danska Astep. Högtalare är från B&O. Den lilla bysten är köpt i en antikaffär i kvarteret där Marie bor.
På Finn Juhl-skänken i vardagsrummet syns bland annat en lampa designad av Gino Sarfatti, producerad av danska Astep. Högtalare är från B&amp;O. Den lilla bysten är köpt i en antikaffär i kvarteret där Marie bor. Photographer Anders Schonnemann
Annons

– Det enda vi lämnade någorlunda oförändrat var badrummet, som har terrazzogolv, gammalt kakel från mitten av 1900-talet och ett handfat från de kungliga danska porslinsfabrikerna.

Lamporna är designade av Vilhelm Lauritzen, producerade av Louis Poulsen. Det inramade trycket hittades i Tokyo. Köket är från Handcrafted. Barstol, Frama.
Lamporna är designade av Vilhelm Lauritzen, producerade av Louis Poulsen. Det inramade trycket hittades i Tokyo. Köket är från Handcrafted. Barstol, Frama. Photographer Anders Schonnemann
Annons

Hur har du tänkt med inredningen?

– Mitt hem är förvånansvärt konservativt inrett. Jag behöver lugn när jag kommer hem och föredrar att omge mig med saker som har kunnat stå emot tidens slitage och som är tillräckligt nedtonade för att inte ta all uppmärksamhet i ett rum. Det kan vara designklassiker från Hans J. Wegner, Børge Mogensen eller Finn Juhl, gammal japansk keramik eller tyger som inte ”skriker” för mycket.

Bilden är en skiss av Mette Nisgaard. Lampa Snoopy av Achille & Pier Giacomo Castiglioni för Flos. Bordet är original och designat av Børge Mogensen. Taklampa Köpenhavns Møbelsnedkeri. Stolarna runt bordet av Rasmus Bækkel för danska Brdr. Kruger. Ljusstaken fick Marie av sin mormor och morfar när hon fyllde 18 år.
Bilden är en skiss av Mette Nisgaard. Lampa <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">Snoopy</span> av Achille &amp; Pier Giacomo Castiglioni för Flos. Bordet är original och designat av Børge Mogensen. Taklampa Köpenhavns Møbelsnedkeri. Stolarna runt bordet av Rasmus Bækkel för danska Brdr. Kruger. Ljusstaken fick Marie av sin mormor och morfar när hon fyllde 18 år. Photographer Anders Schonnemann
Den mjuka färgskalan och den stillsamma, inbjudande känslan syns överallt hemma hos Marie. Köket kommer från Handcrafted.
Den mjuka färgskalan och den stillsamma, inbjudande känslan syns överallt hemma hos Marie. Köket kommer från Handcrafted. Photographer Anders Schonnemann
Annons

– Jag uppskattar verkligen köket, inte bara för att jag tycker att det fungerar både visuellt och funktionellt utan också på grund av själva rummets natur. Ett kök är platsen där man samlas kring det helt grundläggande: att äta och prata. Vid renoveringen tog vi bort hallen, nu går vi direkt in i köket från trapphuset och då är man liksom hemma. Det passar det sätt vi lever våra liv, det får gärna komma människor på besök, det finns alltid en tallrik och ett glas vin till att sätta fram.

Det stora vitrinskåpet är fyllt av keramik, porslin och kära ting som Marie har samlat på sig under åren.
Det stora vitrinskåpet är fyllt av keramik, porslin och kära ting som Marie har samlat på sig under åren. Photographer Anders Schonnemann
Annons
Det inramade verket är en japansk gobeläng skapad av en hantverkare i Kyoto. Brickbordet är av Hans Bølling från Brdr. Kruger. Dagbädden är klädd med textilier av Raf Simons för Kvadrat. Vid bordet står den klassiska, danska Kevi-stolen, skapad 1958 av arkitekten Jørgen Rasmussen, Montana.
Det inramade verket är en japansk gobeläng skapad av en hantverkare i Kyoto. Brickbordet är av Hans Bølling från Brdr. Kruger. Dagbädden är klädd med textilier av Raf Simons för Kvadrat. Vid bordet står den klassiska, danska <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">Kevi</span>-stolen, skapad 1958 av arkitekten Jørgen Rasmussen, Montana. Photographer Anders Schonnemann

Är du nöjd med hur det blev?

– Jag tycker att mitt hem är ... trevligt! Det kan låta lite platt, men just det är en viktig parameter för mig. Jag vill inte att min lägenhet ska vara ett utställningsrum eller ett exempel på vad jag kan professionellt. Mitt arbete sker på alla möjliga andra ställen än just här, det är några helt andra kvaliteter som är viktiga. Trygghet, till exempel, och lugn. Det är inte här jag ska prestera, här ska jag koppla av, njuta av mina barn, laga mat, träffa mina vänner.

Annons

– Det egna hemmet är ju också platsen där man släpper in de människor som har en särskild betydelse i ens liv, och det får inte bli så beräknande och superstilistiskt att gästerna känner att de måste anstränga sig för att vara i rummet. Liksom jag är professionellt intresserad av utmanande, storslagen, vild arkitektur och inredning, lika inkluderande och obekymrat vill jag att det ska vara hemma hos mig själv. Det bästa folk kan säga om mitt hem får aldrig vara att det är vackert, utan att det är trevligt att vara här.

Stilla ro i Maries sovrum. Gardinen är från Kvadrat. Stol, Kann Design. Kuddarna har Marie köpt i Kenya tillsammans med överkastet i lammskinn.
Stilla ro i Maries sovrum. Gardinen är från Kvadrat. Stol, Kann Design. Kuddarna har Marie köpt i Kenya tillsammans med överkastet i lammskinn. Photographer Anders Schonnemann
Annons
Badrummet har bevarats och ser nästan ut som det gjorde när Marie flyttade in för många år sedan. Duschdraperiet är av linnetextil och handduken är från Blomus X Uchino, en stor favorit hos Marie.
Badrummet har bevarats och ser nästan ut som det gjorde när Marie flyttade in för många år sedan. Duschdraperiet är av linnetextil och handduken är från Blomus X Uchino, en stor favorit hos Marie. Photographer Anders Schonnemann

Fotograf: Anders Schønneman
Stylist: Marie Monrad Graunbøl

Annons