Välkommen till kontoret där hållbarhet står i fokus
Min första reaktion när jag kliver in på Juno PR på Södermalm i Stockholm: “Ska jag ta av skorna”? Grundaren Caroline Jungsand skrattar gott: “Så där säger alla”! Medge att man sannerligen har lyckats med föresatsen att skapa ett hållbart, hemliknande kontor när besökarens spontana reaktion låter som min.
– Ja, precis det var vår ambition. Vi hade samma inredningstankar på vårt förra ställe men den här gången samarbetade vi med designkollektivet Something Something. Många besökare och kunder vill inte alls gå hem, och det var vår tanke.
Juno PR är en byrå som arbetar med hållbarhet som fokus med företag som bland andra Oatly, Läkarmissionen och Saltå Kvarn. Och vad är då bättre än att inreda ett kontor där precis allt är återvunnet?
– Det är viktigt för oss att visa att hållbarhet inte behöver vara någonting präktigt och tråkigt. Hållbarhet för oss är lyxigt, premium och intressant. Att bidra till en hållbar omställning är vår affärsidé och då ska man känna det när man kommer in här och bli inspirerad. Vi bestämde oss för att i så stor utsträckning som möjligt använda oss av befintliga saker, auktionsfynd och andra hållbara lösningar utan att kompromissa med känsla och kvalitet, säger Caroline Jungsand.
Den här briefen fick designkollektivet Something Something (som består av en möbeltapetserare, en snickare och två formgivare) som har gjort projektet – från inredning, ombyggnad samt formgivning av möbler av spillmaterial. Resultatet är lokaler där färg, form, material, texturer och växter samspelar i en miljö som känns som just hemma.
Här finns en lounge med stora, mjuka soffor, vackra lampor, skivspelare och mjuk matta. Men också ett kontorsrum med plats för åtta, kök, två mötesrum varav ett kallas solrummet för sin underbara lampas skull.
– Vi hade hela tiden hållbarhet i åtanke men vill inte ge avkall på stil och en kreativ miljö. Hur vi bygger något som liknar ett hem, säger Siri Haller på Something Something, möbeldesigner och inredare.
– Vill man jobba mer hållbart, kan det bli en mer organisk process som tar mer tid. Vi söker oss till auktioner och andrahandsmarknaden. Vi har också samarbetat med andra lokala kreatörer som skapar saker av återvunna material eller har cirkulära processer, säger Felizia Matthews på Something Something.
Den stora frågan är hur ska vi organisera vårt arbetsliv framöver, med tanke på att vi lever i nya tider där en pandemi som inte riktigt vill släppa taget kräver nya sätt att arbeta på. Hemmakontoret har fallit väl ut för de flesta, men passar inte alla. I termer av kreativitet krävs fysiska möten, men också då kontor som inte känns som ett opersonligt call centers. Det känns som rätt sätt att gå att inreda med färger och så nära ett hem som det går.
– Vi tycker om färg och att det finns en twist. Det måste finnas energi och input. Blir det tråkigt då ändrar folk inte sitt beteende, här finns inga pekpinnar utan just en miljö att bli glad och inspirerad av, säger Felizia Matthews.
Dina tankar om nomadkontoret?
– Ända sedan vi grundade Juno 2014 har vi satsat på att kontoret ska vara kreativt, så där var vi kanske lite före vår tid. Vårt kontor är till för kreativa möten och kundmöten, behöver du sitta och skriva så gör du det hemma. Kontoret ska svara upp till de behov som finns numera, här ska det vara trevligt och ombonat, säger Caroline Jungsand.
Trendanalytikern Stefan Nilsson och formgivaren Monica Förster får avsluta med varsin spaning om vad de tror om framtiden för vårt arbetsliv.
Hur ser du på arbetslivet post pandemin?
– Pandemin har lett till att många har upptäckt betydelsen av, och värderar, hemmet ännu mer. Då menar jag det som är fysiskt, taktilt, material, skuggor, ytor. En kontrast till det digitala. Nya typologier uppstår och ur dem nya behov. Kontoret blir nomadiskt – då kanske våra objekt också behöver bli det? Ergonomiska stolar som inte ser ut som den typiska kontorsstolen, mer flexibla arbetsbord, skärmar med dockningsstation till din laptop, sådana saker, säger Monica Förster.
Vad tar du med dig från året som har gått?
– Jag har insett att det finns så enormt mycket energi när personer träffas. Först då spånas nya kreativa tankar fram och jag tror att vi kommer att få se enormt mycket nytt framöver – men det dröjer ett år eller så. När jag läser statistik och rapporter så är allt väldigt oklart. Kommer vi att arbeta hemma eller på kontor? Ingen verkar veta, säger Stefan Nilsson.