Krämig sötpotatissoppa med frästa champinjoner
Sötpotatis i ugnen eller som pommes frites är vi vana med, men nästa gång du köper hem den härligt orangea rotknölen borde du testa att använda den i soppa.
God sötma och en krämigt konsistens utlovas.
Läs också: Recept på höstens godaste soppa – med jordärtskockor, salvia och nötter
Höstig sötpotatissoppa med vitlöksfrästa champinjoner
4 portioner
Ingredienser:
500 g sötpotatis
1 paket quornstrimlor
Champinjoner
1 vitlöksklyfta, som du pressar
3 msk grönsaksfond, koncentrerad
2 tsk spiskummin
Salt och peppar
2 msk olja till stekning
Gör så här:
1. Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av en del av vattnet, men spara en skvätt om soppan behöver tunnas ut senare.
2. Mixa sötpotatisen slät med en mixerstav och smaka av med spiskummin, salt och peppar. Här kan du tunna ut den med kokvattnet vid behov.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek strimlorna gyllenbruna, cirka 6 minuter. Salta och peppra.
4. Skär champinjonerna och stek i olja, tillsätt den pressade vitlöksklyftan.
5. Häll upp soppan i passande skålar och toppa med champinjoner och quornstrimlorna.
Tips:
Du kan variera toppingen efter smak och det du har hemma. Byt exempelvis ut champinjonerna mot pesto och crème fraîche eller färska örter.
Recept och foto: Quorn
Läs också: 5 smaskiga varianter på varm choklad