Lägenheten där Italien möter Lettland – stig in i lyxvåningen i Milano
Det måste ha varit det mjuka varma ljuset som kom in genom de många fönstren som inspirerade arkitekten Hannes Peer att designa detta imponerande, men samtidigt intima hem i centrala Milano.
Till skillnad från tidigare projekt fanns det denna gång inga betydande spår att bevara eller kulturarv att skydda. "Det var som att måla på en tom duk," säger han, "det gav mig möjligheten att designa och skapa nytt mer än jag har gjort tidigare."
Redan på det första mood-boardet han visade för ägarna Roberto Ortello och hans fru Natalia refererade Hannes Peer till naturen: klipporna belysta av solen, jordens färger, trä och skuggor. Han studerade även några arkitektoniska mästare och deras förhållande till naturen, såsom Frank Lloyd Wright och Ray Kappe i Kalifornien.
Byggnaden där lägenheten är belägen är i art déco-stil. Tyvärr fanns det inga spår av art décon kvar i interiören, en våldsam renovering på 1980-talet hade sopat bort alla historiska element. Hannes Peer har dock strävat efter att återskapa det som gått förlorat genom olika stilistiska och arkitektoniska val.
Hannes Peer gavs helt fria händer av Roberto och Natalia; han har rivit ner varje befintlig vägg och omfördelat husets layout. Roberto och Natalia är begeistrade av resultatet. "Barnen och vi tycker att det känns som att vi alltid har bott här" säger Natalia.
Roberto Ortello har rötterna i Neapel, hans fru Natalia är lettiska. Och hemmet speglar deras ursprung. Natalias genom de stora björkpanelerna som ska påminna om hennes hemland, medan Robertos ursprung hyllas med kökets centrala placering, matlagningsnörd som han är.
Peer fördelade utrymmet i lägenheten på en L-formad yta där olika funktioner ryms på totalt nästan 200 kvadratmeter. Entréns välvda väggar är klädda med träpanel som återkommer längre in i våningen. Man når sedan vardagsrummet, därefter matsalen och köket. En skräddarsydd, nästan svävande bokhylla delar på de två avdelningarna.
Materialen har valts med stor noggrannhet. Mässing får köket som blir husets juvel. En hel vägg klädd i terrakottategel i vardagsrummet. Blankt mixas mot matt, ett rustikt material som tegel känns sofistikerat här.
Här finns många möbler designade av Hannes Peer, från ljuskronan Paysage skapad tillsammans med 6:AM glasstudio i Murano, till matbordet Butterfly och stolarna Alea producerade av SEM.
Roberto Ortello, vd för modevarumärket N.21, ville ha ett hem som är socialt och med köket som husets mittpunkt. "Till en början var vi inte övertygade om den öppna kökslösningen, men nu har vårt hem verkligen ett hjärta av guld."
Båda ägarna älskar bergen, som de besöker året om. "Vi ville skapa känslan av en lyxig stuga, där trä dominerar och väcker minnen av lettiska skogar" säger Hannes Peer.
Foto: Helenio Barbetta