Loppisjakt – experterna tipsar om bästa loppisarna!
Det är miljövänligt, trendigt och kul – att gå på loppis har egentligen alla fördelar. På sommaren är det högsäsong för loppisar. Vi har bett tre experter om deras bästa tips och adresser.
Antikexperten: ”Alla människor kan fynda på loppis”
Foto: Carl-Johan Söder/SVT
Joakim Bengtsson driver Helsingborgs Auktionsverk och är expert i SVT:s Antikrundan. Han är även en hängiven loppisbesökare.
– Det är helt sagolikt vad man kan köpa på loppis. När jag fyllde 40 köpte jag servis, glas, porslin, dukar och bestick till 180 personer och alla fick ta med sig sitt kuvert hem, berättar Joakim.
Han dricker alltid sitt morgonkaffe ur udda kaffekoppar valda efter humör och på sina årliga julmarknader i huset i Landskrona säljer han ”kaffe med kopp”. Han har samlat på det mesta sedan han var i tioårsåldern och älskar udda julpynt, påskägg och kuriosa. För en lyckad loppisrunda tipsar Joakim om att man ska bestämma sig i förväg för vad man letar efter och hålla sig till det eftersom det annars är väldigt lätt att tappa fokus. Hans absoluta favorit är den typ av marknader som lokala idrottsföreningar arrangerar en gång per år – där kan man göra riktiga fynd om man är på plats innan de öppnar.
– På sådana ”springloppisar” gäller det att ha med sig mycket växelpengar och en stor väska. Det är ingen idé att lägga tid på att pruta, då kan fynden försvinna.
Hos handlare är det lättare att pruta eftersom de ofta har ett lager och fyller på efter hand – då kan det finnas ”hyllvärmare” som de är glada att bli av med även till ett lägre pris. Joakim har en särskild kärlek till olika slags köksprylar och letar ofta efter sådana – förra sommaren fyndade han två kockknivar i tusenkronorsklassen för tio kronor styck.
– Alla människor kan göra fynd på loppisar, man behöver ingen särskild kunskap. Kan man gå till Ikea och handla och tycka att man gör fynd så kan man göra hundra gånger bättre fynd på loppis, säger han.
För Joakim Bengtsson är det bland användbara saker till hemmet som man kan göra de bästa köpen – just för att det är saker som kommer till användning varje dag. Går de sedan sönder är det inte hela världen om man bara betalat någon tia. Dessutom är det roligt med udda porslin och glas till exempel – att duka så leder garanterat till spännande bordssamtal. Det där stora fyndet som många drömmer om är däremot betydligt mer sällsynt:
– Det är väldigt sällan man hittar en tavla för hundra kronor som visar sig vara värd hundratusen. Gör man det är det en bonus, som att vinna på lotto!
Foto: Ida Magntorn.
Joakims pryltips
- Saker till köket – rostfritt till exempel.
- Saker till barnen – leksaker, spel och kläder.
- Möbler – här kan man hitta saker av bra kvalitet nästan gratis.
Joakims favoritloppisar
- Den största favoriten är när lokala idrottsföreningar har en årlig ”springloppis”. Var där i tid!
- Larssons lager i Landskrona, ligger på Kuskahusgränden 1.
- Loppisarna på Drottningtorget i Malmö och Hötorget i Stockholm besöker jag alltid när jag är där – och bakluckeloppisen i Östhammar, den första i Sverige.
Vintagebloggaren: ”Det är kul att göra nytt av gammalt”
Foto: Jenny Leyman
Ida Magntorn är författare till flera böcker om vintageinredning och hur man förädlar sina loppisfynd. Hon är även bloggare här på www.elle.se.
Idas loppisintresse väcktes när hon flyttade hemifrån och skulle inreda sitt första studentrum i Lund. Bland annat köpte hon en stor, mörk bokhylla med fack och luckor som fick hennes pappa att skaka bekymrat på huvudet. Sedan dess har det blivit många fynd av olika slag.
– Jag tycker om saker med patina och historia. Jag är intresserad av varför de ser ut som de gör, men också av personliga berättelser som man kan få höra när folk säljer sina egna grejer på loppisar, säger Ida.
Intresset för gamla prylar har med tiden utvecklats till ett intresse både för att arrangera vackra bilder och att ta vara på idéer för hur man kan förädla loppisfynden och göra någonting nytt av det gamla. Just den typen av förädling, eller ”upcycling”, ligger mycket i tiden eftersom det är bättre för miljön att återvinna än att kasta bort och köpa nytt.
– Det är kul att sätta ihop saker till någonting nytt.
En av Idas favoriter som finns med i två av hennes böcker är en lampa gjord av gamla grytlappar som doppas i tapetklister och får torka omkring en uppblåst ballong. Ett annat enkelt förädlingsprojekt ur boken Från loppis till salong är att göra kakfat på fot av udda tallrikar och uppochnedvända kaffekoppar. I sin senaste bok Urban Vintage skildrar Ida några av sina favoritstäder i världen genom hem inredda med vintageprylar.
– Det var roligt att se skillnaderna mellan städerna – loppisen avspeglar samhället.
Foto: Ida Magntorn.
Idas pryltips
- Gamla resväskor – bra och snygg förvaring av allt från finskor till leksaker.
- Koppar och mässing är trendiga inredningsmaterial, men man kan fortfarande hitta gamla saker billigt.
- Svenskt glas från 1980-talet.
Idas favoritloppisar
- Gislövs Stjärna – en gammal dansbana på Österlen där de har en loppis varje sommar.
- Suckarnas gång i Simrishamn – en allé där folk står och säljer grejer varje lördag hela sommaren.
- Södra Esplanaden i Lund – också en lång allé med loppisbord, lördagar april–oktober.
Inredningsstylisten: ”Föremål berättar historier och ger oss perspektiv”
Foto: Roland Persson
Jan Rundgren är stylist och har bland annat gjort utställningar på mässor som Formex och Antikmässan. Han har varit intresserad av gamla saker ända sedan han var barn.
På den senaste Antikmässan i Stockholm hade Jan Rundgren fått i uppdrag att sätta ihop en inspirationsutställning. Resultatet blev Perspektiv, en utställning i form av fyra olika rum där antikviteter från olika tider blandades med en och annan nyhet till en inspirerande helhet. Utställningens titel är viktig för Jans förhållande till tingen.
– När jag ser en gammal spegel tänker jag på alla som har speglat sig i den. Hemma har jag en klocka och när jag hör den slå tänker jag på att någon annan hörde samma ljud för 200 år sedan. Föremål som de berättar historier – det ger perspektiv, säger Jan.
Även när Jan gör utställningar som i första hand ska visa upp nyheter lyfter han ofta in något gammalt just för att ge ett nytt perspektiv. Han är uppmärksam på hur trender påverkar intresset för olika slags antikviteter. När trädgårdsintresset började öka för några år sedan ökade också intresset för olika äldre föremål som har med trädgård att göra – som blomkrukor och trädgårdsmöbler. Nu är det mat som är den allra hetaste trenden och Jan har noterat att vintageskärbrädor blivit allt mer åtråvärda.
– För något år sedan hittade jag en fantastisk glassform i art déco – det är roligt att man så tydligt kan se en stilepok i ett köksföremål.
Just nu är han själv på jakt efter smörspadar för att kunna rulla smörkulor och lägga i en vacker pyramid. Det är den typen av speciella vardagsföremål som oftast väcker hans intresse och hemma använder han sin farmors väl instekta stekpanna att laga mat i.
– Jag skapar lätt en stark relation till gamla möbler och saker, säger Jan och berättar att han just i helgen räddat tre fina böjträstolar från Gemla från att hamna på tippen när han hälsade på sina föräldrar.
– Jag har ett stort och sprängfyllt vindskontor …
Jans pryltips
- Vaser från 20-, 30- och 40-talet – de är ofta vackra och har roliga färger.
- 60- och 70-talsglas är kul, galet och lekfullt. Jag tror att det kommer att dra iväg prismässigt om några år.
- 1920-talet. Det är snart 100 år gammalt och folk börjar få upp ögonen för det.
Jans favoritloppisar
- Östregårds Antik & Loppmarknad i Moheda, en fantastisk lada som är välsorterad och har jättefina grejer.
- Epokernas antik och möbelrenovering i Töreboda, ett fantastiskt och välfyllt ställe.
- Jag tycker om när man kan stanna till vid vägen när man är ute och kör bil. Jag blir fascinerad när det finns mycket saker att titta på och kan gå runt i timmar.