Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Lyft uteplats och trädgård – trädgårdsarkitektens tips

21 maj, 2019
AvNina Nyström
Vilka är de vanligaste misstagen i trädgården? Vilka växter passar för nybörjaren? Vad bör man tänka på innan man gör om? Hur får man det lättskött? Och vad kostar en trädgårdsdesigner? Trädgårdsarkitekten Karin Janrik svarar på några av våra vanligaste frågor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Våren är här på riktigt och det är dags att göra fint i trädgården. Mycket jobb, men också roligt när det blir fint. Men ibland kan man känna att det är svårt att få till det riktigt bra. En trädgård kräver mycket tid, ofta ärver man den av någon annan, som hade annan smak och andra förutsättningar och det är alltid något som skaver lite och man vill fixa till.

Vad ska man satsa på, vad passar och vad funkar med din ambitionsnivå? Trädgårdsarkitekten Karin Janrik är flitigt anlitad av både privatpersoner och som områdesexpert. Dessutom har hon skrivit boken ANNONS ”Trädgårdsform” tillsammans med Viveka Ljungström. Boken används bland annat som kursmaterial på utbildningar för trädgårdsdesigners och trädgårdsarkitekter. Vi ringde upp Karin för att få hennes bästa trädgårdstips.

Trädgårdsform

Karin Janrik och Viveka Ljungström

Vanligaste misstagen i villaträdgårdarna

Man börjar med pyntet. Ofta börjar man på framsidan och gör en fin entré, för det är ju det som syns. Men när det sedan är dags att fixa till på baksidan är det stor risk att man förstör det man gjort fint med transporter till baksidan. Sedan tycker jag personligen inte att det ser särskilt bra ut med stora fyrkantiga loungemöbler i en gammal trädgård. Anpassa möblerna och attiraljerna till husets stil.

Uteplatser-tradgard
Glöm inte bort att utnyttja trädgårdens naturliga förutsättningar och skapa oväntade och mysiga sittplatser. Bild: Sika Design, Skagerak.

Tänk på det här när du gör om i trädgården eller bygger till uteplats

– När du köper ett hus, lyft blicken och ha is i magen ett tag. Lägg upp en plan. Vad är värt att lägga pengar på, vad är inte värt? Inventera trädgården, gärna under ett helt år så du hinner uppleva årstidernas skiftningar och deras inverkan på din trädgård. Formulera dina behov och önskemål men också din tid, ekonomi, tid och ditt intresse. Anpassa dig sedan till dina förutsättningar:

  • Vad passar till ditt hus?
  • Hur ser kulturarvet ut där du bor?
  • Vilken växtzon är det?
  • Hur ser omgivningarna ut?
  • Hur ligger solen?
  • När är du mest hemma och ute i trädgården? Satsa på växter som är vackrast när du är hemma.
  • Tänk också på utsikten inifrån huset.

Vad är trenden just nu? Särskilda växter, växthus, pallkragar, attiraljer?

  • Framförallt är det många som vill återskapa sina trädgårdar enligt vad som gällde när huset byggdes – det tycker jag är jättekul.
  • Pallkrageodling är fortfarande stort, men nu i mer välarbetade former. Pallkragarna ska vara snyggt målade och med olika finesser.
  • Kontakten mellan inne och ute. Nu flyttar hela vardagsrummet ut med soffor med mjuka kuddar och armaturer som ser ut som för inomhusbruk.
  • Efterfrågan på avancerade utekök är en annan trend som verkar växa.
pallkragar
Pallkragar är hetare än någonsin. Bildkälla: Blomsterlandet.

Bra växter för nybörjare på trädgård

– Självklart påverkas det av läget, jordmånen och hur mycket sol och skugga det kommer in till platsen. Men här är några av mina personliga tips:

Annons
  • Kryddor – både fint och lättskött.
  • Stora gräs, som miskantus och tuvrör
  • Funkia – snyggt i kruka och i skuggiga lägen.
  • Gillenia är en fin vävarväxt att kombinera med andra.
  • Silverpäron, tåligt träd för soligt läge
  • Koreansk plymspirea är en fin perenn.
  • Bukettapel är en användbar buske.
  • Småblommig klematis – de finns klätterväxter för både sol och skugga.
  • I svåra lägen tycker jag man ska satsa på marktäckare, olika nävor eller röd sockblomma
  • Kantnepeta och stenkyndel är bra perenner i sol.

Tre enkla saker som lyfter trädgården

1. Snygga kanter mellan gångar, gräs och planeringar. Håll efter och ta bort ogräs ofta, så blir det inte så mycket varje gång.

2. Använd marktäckare, det är både lättskött och ser snyggt ut.

3. Gör en fin entre. Satsa på snygga krukor i sammanhållen stil. Vill du ha det lättskött, välj små buskar eller perenner i krukorna. Och glöm inte att tänka stort! Stora krukor är både snyggt för proportionerna och rejält med jord gör växterna välmående och lättskötta.

Blommor
Vackra blommor i kruka lyfter intrycket snabbt. Bildkälla: Blomsterlandet.

Enkla knep för en lättskött trädgård

1. Rätt växt på rätt plats – grundregel nummer ett.

2. I skuggiga områden är det kanske bättre att ta bort gräsmattan istället för att föra en kamp. Finns det något annat ni kan göra där istället?

Annons

3. Igen – marktäckare, de gör det grönt och vackert och gör det svårt för ogräset att få fäste.

4. Låt var sak ha sin plats. Gör smarta lösningar för förvaring.

Exempel på trädgårdsdesign
Exempel på detaljrik trädgårdsplanering för olika sorters hus. Av Karin Janrik.

Vad kostar det att anlita en trädgårdsdesigner?

Om man bara vill ha lite tips utan att göra om helt? Hur långt kommer man på en mindre summa?

– Man jobbar ju såklart olika, men jag gör som steg ett en konsultation på plats och stannar hos kunden några timmar. Innan jag kommer ut skickar kunden en tomtkarta som vi använder som underlag. Jag ber dem göra en lista på sina funderingar, önskemål och problemområden.

När jag kommer går vi runt trädgården och går igenom allt tillsammans. Jag ger tips om det mesta; vilka material som kan vara klokt att satsa på, vad man bör bevara, vad man kan ta bort, hur man kan förenkla och var det kan passa med lite nya växter. Det ger en bra dispositionsplan och handlingsplan. De flesta trädgårdsdesigners brukar ta runt 800-1000 kronor per timme.

Annons

Steg två är en noggrannare ritning på det som behövs: det kan vara beläggningar, sådant man inte gör själv, bygglov, planteringsplan, markplan, detaljer, med mer. Då blir det såklart dyrare, det sker via offert.

Bild: Trädgårdsdesign, Plantagen, Blomsterlandet

Annons