Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

Konstnären Madelen Möllards förtrollade, färgstarka hem – häng med in

24 sep, 2024
AvCecilia von Mentzer
Slingrande former, muralmålningar, blommor och ytor för lek och skapande. Välkommen in i konstnären Madelen Möllards förtrollade värld.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så följer du gardintrenden – Experternas bästa tipsBrand logo
Så följer du gardintrenden – Experternas bästa tips

Spisen är altaret och köket hemmets viktigaste rum. Mörk terrakotta och smöriga aprikosfärger som sjunger samstämmigt. Konstnären och formgivaren Madelen Möllard och hennes man Julius kommer i stort sett överens om hur man skapar ett hem att leva och trivas i.

Hemma hos konstnären Madelen Möllard
Madelen Möllard framför sina egna muralmålningar vid matplatsen, de kom till inspirerade av Italien och Toscana där hon och Julius gifte sig. Bordsduk i tyg från Beata Heuman. Handmålade vasen Poppy, Studio Madelen Möllard. Patric Johansson

Livet har ändrats sedan barnen kom, dock inte på något begränsande vis. (Färre restaurangbesök, jo, såklart). Middagarna är många och umgänget sker i det stora, öppna köket med tillhörande matplats som pryds av Madelens magiska väggmålningar. Jobb och fritid går in i varandra och Madelen är en lyckans ost som har sin ateljé en trappa upp från lägenheten.

Annons
Hemma hos konstnären Madelen Möllard matplats
Den väl tilltagna matsalssoffan rymmer många, klädd i tåligt utomhustyg, praktiskt för en familj med små barn. Taklampor ovanför matbord, Splügen bräu, Flos. Pendellampor till höger, Noa Razer. Stor vas med rutmönster av Caroline Harrius.

Paret bor i en etagelägenhet i centrala Stockholm. Fastigheten bjuder både invändigt och utvändigt på jugendarkitekturens typiska drag som rundade burspråk, organiska, slingrande former och asymmetrier.

Hemma hos konstnären Madelen Möllard stilleben kök
”Väggkulören i köket är väldigt snäll och mjuk så det kändes kul att låta den möta en mörk och dramatisk marmor.” På köksön flera av Madelens egna alster.

Innan barnen kom, Lilly-Ann är snart fyra och Maj tio månader, bodde Madelen och Julius i Posthuset på Kungsholmen. Efter sommaren 2023 flyttade de till sitt nuvarande boende. Och det är ett rätt makalöst hem de har skapat.

Annons

Madelen Möllard konstnär

– Jag är en kreativ människa som är uppvuxen i en konstnärlig familj. Min farfar var konstnär och doften av terpentin och olja är trygghet för mig. Jag fick vara med och måla i ateljén, något jag vill överföra på mina barn. Blir det kladd någonstans, jaha, so be it!

Hemma hos konstnären Madelen Möllard matplats väggmålning
Väggmålningarna vid matplatsen har Madelen målat på fri hand.

Från den lilla hallen öppnar sig rymliga rum. Vardagsrummet med muralmålningar, Madelens matta Poppy rug på golvet och ljusinsläpp från de stora, spröjsade fönstren. Innanför detta sällskapsrum ligger bilio-teket med tavelvägg, skrivbord och dagbädd.

Annons

Enorm platsbyggd soffa

Madelen gillar mellanrum och många sittplatser. Så innan man kommer till matplatsen öppnar sig en inre hall där två klassiska 70-talsfåtöljer i cognacsfärgat läder bildar par. En enorm soffa sätter sin prägel på matplatsen, klädd i praktiskt tyg och med mängder av kuddar. ”Som gjord för att lägga sig ner i efter maten och låta koman komma!” Sedan når man hemmets hjärta, det otroliga köket, där den krämvita franska spisen tronar som en drottning.

Hemma hos konstnären Madelen Möllard kök köksbord
”Eftersom köket är vår käraste plats ville vi skapa en varm och omfamnande känsla. Förutom att trä är vackert tycker vi att det bidrar till lugn och ro.” Taklampa, Pamono. Bord i travertin, Auctionet. Stolar, Zara Home. Vägg- och takfärg, Faded terracotta, Kelly Wearstler x Farrow & Ball. Barnstol Tripp trapp, Stokke. Glasvas, Helle Mardahl.

– Vi har valt en ganska tajt färgpalett, vi gillar varma färger och mixar en ljus terrakotta med en mörk, samt krämvitt. I biblioteket har vi valt brunt, för en murrigare känsla. Jag gillar att utmana mig själv, att pussla med bara några få färger var kul. Jag gör likadant när jag målar.

Annons

Många kuddar, dukar och mattor

– Jag vill skapa rum att trivas i, som har det lilla extra. Att jobba tredimensionellt är roligt, att få till rumslighet, flöde och trivsel. Jag lägger till mycket tyg, älskar dukar, kuddar och mattor.

Hemma hos konstnären Madelen Möllard vardagsrum
Lekfull färgsättning, rymd och ljus i vardagsrummet. Soffa, Sweef. Bordet Platner coffee table, formgivet 1966, Knoll. Mattan är Madelen Möllards egen design, Big poppy rug terracotta, Studio Madelen Möllard.

Alla tak är målade just för att få till ett bättre flöde i rummen. Och som den perfektionist hon är när det gäller just färg och form gav sig Madelen inte förrän hon hittade lampor till köket där lampsladden i textil har exakt rätt färg för att matcha.

Annons
Hemma hos konstnären Madelen Möllard väggmålningar
Från den lekfullt dekorerade korridoren nås familjens sov- och badrum. Vägg-och takmålningar av Robert Möllard. Taklampa med guldmålad sockel, Svenskt Tenn. Spegel, Auctionet.

– Jag beter mig som en detektiv i jakt på det jag söker. Leta, leta, leta, det är roligt och det får ta tid. Jag gillar inte att köpa bara för att. Auctionet är min största kran!

Hemma hos konstnären Madelen Möllard målning skänk
Tavlan med central plats i vardagsrummet är målad av Madelens bror Robert Möllard. Speglar och palmlampor klickades hem på Auctionet. Pall/litet bord i keramik, Serax.

Madelen är utbildad inom grafisk formgivning; illustration och måleri har alltid gått hand i hand för henne. Överallt i lägenheten slingrar sig hennes blommönster, där vallmon nästan blivit som en symbol för hennes skapande.

Annons
Hemma hos konstnären Madelen Möllard arbetsplats vas
Väggens nischer har nyttjats för att bygga hyllor. Skrivbordet är en förlängning av fönsterbänken, målad i samma kulör som väggar och snickerier. Fåtölj, Auctionet. Handmålad vas Poppy, Studio Madelen Möllard.

Ateljén nås via en trappa i lägenhet. Där, under vindskuporna i ett stort, ljust rum, skapar och målar Madelen konst och inredning, skissar på mattor och formger vaser. Se mer på hennes hemsida. Hon delar utrymmet med sin bror Robert, också han konstnär. Det är han som handmålat hela utrymmet utanför den privata delen av lägenheten som rymmer sovrum, badrum och döttrarnas rum. Till och med de randiga väggarna är skapade av hans hand.

Hemma hos konstnären Madelen Möllard fåtölj vas svenskt tenn vas
Fåtöljen är ett arv från mormor och morfar, omklädd i tyg från Nobilis. Gardinerna är återbrukade och har piffats upp med tofsar och fluffigt kantband.

Livet i staden tilltalar Madelen. Men hon vill kunna kombinera det med Karlshamn, staden i Blekinge där både hon och Julius har sina rötter. Där har de hus och tillbringar gärna somrar och ledigheter.

Annons
Hemma hos konstnären Madelen Möllard gästrum väggmålning

Yrkesmässigt vill hon fortsätta med måleriet, men också utforska olika material, skapa nya objekt och arbeta mer med inredning. En dröm är att inreda och dekorera restauranger, hotell eller andra offentliga utrymmen.

Hemma hos konstnären Madelen Möllard gästtoalett väggmålningar

– Men först ett nytt matbord här hemma, jag skissar på ett just nu.

Hemma hos konstnären Madelen Möllard ateljén Robert Möllard
Syskonen Möllard i ateljén hemma i etagelägenheten. Madelen och Robert arbetar ofta här tillsammans.

Fotograf PATRIC JOHANSSON
Stylist MYRICA BERGQUIST

Annons