Möt designern Faye Toogood – årets hedersgäst på Stockholm furniture fair
Faye Toogood har lämnat London och flyttat till landsbygden, tillbaka dit allt började. Telefonlinjen sprakar och hon får byta plats för att mottagningen ska hitta rätt.
– Jag bor mitt i ingenstans, i Storbritanniens sydvästra del. Jag växte upp här och det känns som rätt plats att uppfostra mina tre flickor.
Hennes föräldrar var vad vi i Sverige skulle kalla grönavågare. De odlade sin egen mat och tillverkade såväl granola som kläder från grunden.
– De var ödmjuka människor som ville skapa vad de tyckte var ett mer hälsosamt liv för oss, säger hon.
Tack vare omgivningen blev hon tidigt introducerad för gamla hus, antikviteter och textilier, vilket på sikt beredde väg för studier i konstvetenskap och en karriär som inredningsredaktör på magasinet World of interiors. Men hon tröttnade snart på papperets tvådimensionella, ensidiga kommunikation och 2008 startade hon sin egen designstudio.
– För att vara konstnär behöver man vara väldigt självreflekterande, det handlar om att uttrycka sig själv. Jag är även intresserad av andra personer och deras behov. I grund och botten tycker jag om att skapa glädje i människors liv och hem. Jag vill verkligen knyta an till andra och det här är sättet jag gör det på, säger hon.
Till Stockholm furniture fair, som årets hedersgäst, kommer hon med stora delar av sitt arkiv. Där finns både lyckade och misslyckade projekt, det viktiga är processen och frågorna hon ställer.
– Vad är designerns roll i dag? Det brukade handla om att lösa problem och utveckla saker, om och om igen. Men i en värld där vi försöker reducera, bli mer än hållbara, vad behöver vi fortsätta att producera och tillverka? Och om vi inte behöver saker, varför vill fortfarande ha dem? säger hon.
Frågorna handlar också om tillverkningsprocesser, som hur vi kan bli lokala i en global värld, och teknikens utveckling.
– Jag antar att AI snart kommer att kunna designa en bättre stol än Faye Toogood.
Hur känns det? Som designer och människa?
– Som människa gör det mig upprörd och ledsen. Men det betyder inte att vi ska ge upp, utan hitta ett nytt sätt att arbeta. Och jag tror, genuint, att jag, och förhoppningsvis objekten jag designar, kan bidra med sinnlighet, mänsklighet och sammanhang. Vi söker inspiration, samband, glädje. Sätt att knyta an och det är något jag arbetar med mer och mer. Hur kan ett föremål, en möbel eller ett klädesplagg genomsyras av det? Jag har börjat inse att ju mer av mig själv jag lägger i arbetet, desto mer kan människor knyta an till det. Det är en konstnärlig känslighet.
Hon beskriver sig som en högkänslig person, vars palett när hon skapar även innehåller doft, ljus, textur … Egenskaper som talar direkt till våra sinnen och framkallar känslor, utan att vi nödvändigtvis är medvetna om det, och som förklarar hennes stora intresse för material.
– När du är en högkänslig person vet du att hur något känns går utöver hur det ser ut. Det skapar en enorm medvetenhet om detaljer, nästan en besatthet. Får det ditt hjärta att sjunga? säger hon.
Hon är som en termometer som kan mäta omgivningen, små nyanser i skeenden och tendenser. Kanske är det den förmågan som gjort denna, egentligen ganska smala och konceptuella designer, på gränsen till folkkär. Hennes Roly poly chair står i alla fall högt på mången designintresserads önskelista.
– Jag känner alltid att jag måste slå in dörrar, korsa gränser eller utmana. Varför gör vi på ett särskilt sätt, varför tänker vi på ett särskilt sätt? Jag tror att det är orsaken till att jag är här, säger hon.
En dörr har åtminstone öppnats på vid gavel. Kvinnornas.
– När jag började fanns kvinnorna i designbranschens periferi. Nu är vi många och förståelsen för vad kvinnor kan bidra med har förändrats. Jag tror att det spelar in i designerns framtid, och att kvinnor kommer att ha en hög röst och en stor roll att spela, både i framtidens designvärld och i tillverkningsindustrin.
Faye Toogood
Ålder: 48 i januari.
Bor: Sydvästra England.
Familj: Tvillingarna Etta och Wren, 7, dottern Indigo, 12, och maken Gibberd.
Gör: Grundare multidisciplinärt designstudion TooGood 2008. Formger möbler och kläder.
Akutell: Hedersgäst på Stockholm furniture fair där hon ställer ut. Flera utställningar i bland annat USA under året.
Foto: Matthew Donaldson, Andrea Ferrari, Federico Ciamei m fl