9 heta inredningsnyheter du inte får missa!
1. Mytiska scener på artipelag
Hon har tagit ikoniska bilder av personer som drottning Silvia och Anita Ekberg. För det var som porträttfotograf Denise Grünstein först slog igenom. Med en alldeles egen blick la hon ett närmast mytiskt lager över sina bilder och steget till konsten var inte långt. När hon i somras gick bort efter en längre tids sjukdom var det med eftermälet att ha utvecklat hela fotokonstens potential. Fram till den 7 januari visas nu hennes ”iscensatta fotografi” i en stor utställning på Artipelag.
– Denise Grünstein var inte bara en fotograf, utan en mångfacetterad konstnär som arbetade med gränssnitt mellan olika konstnärliga medier, säger museichef Bo Nilsson i ett pressmeddelande.
Den vill vi inte missa!
2. En familjeaffär med Gert Wingårdh
Far möter son, mode möter arkitektur. Rasmus och Gert Wingårdh väljer i sin gemensamma tolkning av Yngve Ekströms älskade Lamino-fåtölj från 1956 att lyfta fram de bärande elementen – den perfekta kombinationen av form och funktion som kännetecknar en designklassiker.
– Rasmus menar att jag är maximalist och han är minimalist. Ur det föddes idén om dualitet och det var viktigt att det präglade designen och slutprodukten, berättar Gert.
Lite som yin och yang, men vem som är vem, det vågar vi inte svara på. Lamino duality, i tolkning av Wingårdh och Wingårdh, 29 700 kr, Swedese.
3. mattor från ylva skarp, Nordic KNOTS OCH LAYERED
Plötsligt är det tillbaka, det grafiskt svartvita som för tankarna till 10-talets början (japp, redan) men med en lite vildare känsla känsla. Vi gillar!
1. Konstnären Ylva Skarp gräver där hon står, i Leksand, och skapar målade trasmattor som görs på beställning. Ljuvligt! Vi följer traditionen och hänger dem på väggen.
2. Mattan som kanvas, nyzeeländsk ull som färg, trådar som penseldrag. Konstnären Aythamy Armas grafiska uttryck har översatts till kollektionen 1212/21 och kommer signerade i begränsad upplaga om 59 stycken. Från 16 950 kr, Nordic Knots.
3. Inspirerad av den gotländska naturen och dess intrikata mönster har Layereds grundare Malin Glemme, som spenderar sina lediga dagar på ön, gjort en matta med namnet Gute, från 16 900 kr.
4. Stilla stund MED NOVELLER FRÅN NOVELLIX
Ni kanske minns, från skolans religionskunskap, att advent betyder ankomst? Det som från början var den kristna fastetiden inför Jesus födelse har utvecklats till en stund av allmän stillhet (i alla fall för den som lyckas mota bort julhets och sista minuten-stress).
För om det finns ett tillfälle att lyssna på naturen och låta även kroppen gå i vila så är det väl december. Och inget säger ”Stopp, stanna i stunden!” lika tydligt som ett ögonblicks läsning.
Det har Novellix tagit fasta på i sin novellkalender, 799 kr, med en novell i fickstorlek varje dag fram till jul. Från kärlek till spänning, humor till nedstämdhet, och med författare som Karin Smirnoff, John Steinbeck och Sara Stridsberg, blir det en tidig julklapp till alla som älskar att försvinna in i litteraturens magiska värld.
Folkkonstinspirerad design av Alexandra Jansson.
5. Julen på Svenskt tenn
Det var en gång… en jul på Svenskt Tenn. Så presenteras årets julsamarbete, där illustratören Maja Sten återkommer. Kollektionen är inspirerad av sagor från förr och signalerar just nostalgi, trygghet och värme – precis vad vi behöver i dessa tider. Ornamenten i mässing känns redan som klassiker, med förgyllda pepparkakor i huvudrollen. Hänge kristyr, 80–100 kr/st.
6. Reflektioner i advent
Visst är det dags att uppdatera den klassiska adventsljusstaken? Och vem gör det bättre än blomsterdrottningen och formgivaren Hanna Wendelbo? I nya Jubel för Klong sätter hon ljuset i vatten.– Det ger otroligt vackra reflektioner. Sen kan man piffa den precis som man själv vill utifrån åtta hål. Man kan dekorera med levande blommor, och sen, för att tillföra lite extra humor, så har vi de här talismanerna. Det är granar och stjärnor som man kan dekorera med, berättar Hanna. Extra bonus för att vi slipper oroa oss för att vitmossan ska ta eld! Pris 1 750 kr.
7. En ny vasgarderob FRONT FÖR KOSTA BODA
Matematisk precision, former och mellanrum, silhuetter som kompletterar varandra men som står lika stadiga på egna ben. Ja, det är faktiskt vaser vi pratar om. Mer specifikt designerduon Fronts vaser, deras första kollektion Pavillion för Kosta Boda. Anna Lindgrens och Sofia Lagerkvists uttryck varierar beroende på uppdrag, men utgår alltid från en frågeställning och en experimentell metod. De grävde i Kosta Bodas arkiv och provade sig fram.
– Vi testade till exempel att bara hämta lite ogräs som vi hittade på väg till jobbet. Framför allt ville vi inspirera den som äger vasen, där man bara går ut i trädgården och knäcker en gren och sätter i med ett äpple på, berättade de på en presentation under Stockholm design week.
Genom sitt material och leken med både ljuset och varandra är vaserna vackra som de är.
– Det är en uppsättning lättsamma individer, förenade av starka familjeband. En härlig familj man vill vara i. Lite som godisbitar.
Priser från 499 kr.
8. Fortfarande svamptider DESIGNTORGET X WAY
Designtorget fortsätter sitt 30-års-firande med en lekfull jubileumskollektion tillsammans med Way gallery. En glasfavorit sedan länge är konstnären Erika Kristofersson Bredberg. Vi kanske framför allt förknippar henne med förvrängda smiley-figurer i glas. Nu ger hon sig ut i den nordiska skogen, och resultatet är en psykedelisk glassvamp som tagen ur Smurfarna. Kanske inspirerad av hennes uppväxt i en liten by i norra Sverige. Vi skriver direkt upp den på önskelistan! Big baby shroom, 3 000 kr, DT x Way.
9. MIN INSPIRATION – Anna Dykhoff
Formgivaren, rekvisitören och inredningsarkitekten är högaktuell med boken Hantverka ljus – stöpa, gjuta, forma & färga (Natur & Kultur).
Bivax eller stearin?
Bivax! För färgen och doften det ger och för att det går snabbt att få upp form med.
Favoritljus att göra själv ?
”Allt som innefattar min favoritteknik knögla. Det är högst ovetenskapligt och det kan inte bli fel, bara att knögla bivaxkaka på veke till en form som känns kul. Sen stöpa på och låta det varma vaxet mjuka till hårda kanter och täcka bivaxets textur med en slät, matt yta.”
I lurarna när du gör dina egna ljus?
”Oftast musik! Antingen något jag kan nynna till – Bowie kanske, eller något lugnt att försvinna in i, typ Alabaster DePlume.”
En kreatör du alltid återkommer till?
”Isamu Noguchi är ju en favorit. Hans poetiska sätt att arbeta med material och funktion var otroligt.”
Favoritrum hemma?
”Vårt kök som är nåt sorts fungerande kaos för tillfället. Det är inget kök egentligen och det är omväxlande hål och spik i golvet. Men det kommer att bli ett kök, och det kommer att bli så fint.”
Bästa tipset för att överleva vintern?
”Äta varma böngrytor, ost och citrusfrukt. Tända ljus såklart. Lyssna på jazz eller annan mysig musik. Springa i skogen, basta och bada.”
Foto: Studio Kleiner, Christoffer Dalkarls, Johan Knobe, Louise Bahrton