Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Juldekorationer Se ELLE Hemma hos

Odla på balkong – enkla skötselråd och inspirerande tips

15 mar, 2023
Så odlar du på balkong, tips för balkongodling
Ge din balkong ett säsongsenligt lyft med grönskande växter. Här samlar vi allt om balkongodling, från handfasta tips till ätbara favoriter att odla.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
DIY: Bind en fin krans med torkade blommorBrand logo
DIY: Bind en fin krans med torkade blommor

Årets varmare månader börjar, så sakteliga, närma sig. För många av oss genomsyrar säsongsskifte vår heminredning, från att möblera om till att piffa upp hemmiljön med fyndade smådetaljer. En annan förändringsfaktor stavas växter, som äntligen kan få flytta ut till vår balkong. Nu tar vi ett grepp om balkongodling, med avstamp i handfasta tips och säsongens växtfavoriter.

Så börjar du din balkongodling

Se till att börja med en gedigen planering innan du drar igång ditt balkongodlingsprojekt. En viktig nyckel stavas balkongens förutsättningar, oberoende storlek. Balkongens placering varierar, med sol från olika väderstreck och blandade mängder ljus. Dessutom kan vissa platser vara mer utsatta för tuff väderlek än andra. Satsa på växter som passar in, både för att säkra lyckad odling och längre hållbarhet.

Annons
Odla på balkongen
Att skapa sin egna gröna oas på balkongen har blivit allt mer populärt med åren.

Parasoll eller markis lämpar sig som solskydd i en varm miljö. Om din balkong utsätts för mycket blåst, testa insynsskydd. Utöver att skärma av balkongen får dina växter ett bättre skydd mot vinden.

Finns det regler för balkongodling?

En annan viktig faktor vid balkongodling är befintliga regler. Dessa kan variera något beroende på var du bor och från en bostadsrättsförening till en annan. Vanligt förekommande regler är att balkonglådorna ska placeras på insidan av balkongen samt att odlingen inte får droppa ner vatten eller skräpa ner grannens uteplats.

Annons

Behöver jag bevattningssystem?

För dig som vill addera krukväxter på balkongen är det viktigt med effektiv dränering. På så sätt säkerställs ett gott flöde för vattnet, vilket är snäppet viktigare om din balkong utsätts för rikligt regn. Bevattningssystem reglerar vattenmängd och löser den regelbundna vattningen. Om du ofta är bortrest eller tycker det är svårt att få till kontinuerlig vattning är det ett smidigt alternativ.

Växthus för balkongen
För dig som vill förlänga livslängden på din odling är ett miniväxthus ett bra alternativ.

Vilken jord ska jag använda?

Det är vanligt att använda för lite jord vid odling, ofta i billigare utförande med tveksam kvalitet. Investera istället i jord anpassad för krukodling. Prislappen tenderar till att vara något dyrare, men ökar växtens livslängd. Nyckelskillnaden är att jorden gödslats på ett annat sätt. Dyrare varianter är mer näringsrika och en bättre jord säkerställer även bättre fuktighet.

Annons
Odla på balkongen Lagerhaus
Förstärk växternas harmoniska känsla genom att kombinera fler sorter på balkongen.

Tips på vad du kan odla på balkongen

När det kommer till balkongen är odlingsalternativen oändliga. Om du är ute efter inspiration utöver klassikerna, det vill säga prunkande blommor och grönbladiga växter, samlar vi några ätbara favoriter nedan.

Både grönsaker och kryddor är enkla att odla på balkongen. Lök, kål, gurka och squash är några alternativ. Även bär, tänk smultron och jordgubbar, stormtrivs utomhus. Just denna kombination är extra tacksam då båda sorterna, tillsammans med andra uppskattade bärfavoriter, kräver regelbunden mängd sol och vatten. Glöm heller inte fruktträd – nätta varianter som dvärgsyrén och pärlrönn är utmärkta även för den mindre balkongen.

Annons
Odla på en liten balkong tips
Satsa på växtförvaring på höjden för att maximera balkongytan på bästa sätt – oberoende storlek på balkongen.

Så odlar du på en liten balkong

Det finns flera sätt att maxa den lilla balkongodlingen på. Utöver komprimerade balkonglådor och krukor, som kan rymma en eller flera växter, är mindre växthus ett populärt alternativ. Med ett växthus kan du dessutom odla under längre tid då du är mindre avhängd på rådande väderlek. Ytterligare en yteffektiv lösning stavas förvaring på höjden. Investera i en högre hylla där du enkelt kan låta din odling ta form i olika nivåer.

Annons

Bra att tänka på innan du odlar på balkongen:

  1. Både krukor och kärl lämnar lätt märken efter sig på balkongen. Tänk säkra före det osäkra och investera i rejäla fat att placera under din krukväxt.
  2. Se till att byta jorden kontinuerligt för att säkerställa att din odling håller hela säsongen. Beroende på omvårdnad och typ av växt kan grönskan även hålla i sig året runt.
  3. Sugen på en mer omfattande balkongodling? Fuktig jord innebär märkbar vikt. Se till att din balkong, stor som liten, tål den extra vikten.
  4. Om du odlar ätbart, se över odlingsfrekvensen så att du kan njuta av egenodlade godbitar hela säsongen. Så lite i taget och blanda gärna sorter.

Källa: Blomsterlandet, Hornbach.

Enkla grönsaker att odla på balkongenBrand logo
Enkla grönsaker att odla på balkongen
Annons