Så organiserar du köksskåpet och skafferiet smart – fem enkla tips
Våra köksskåp rymmer i princip allting våra kök, hemmets hjärta, har att erbjuda – från ingredienser och porslin till allehanda kökstillbehör och redskap, stora som små. Därför är det inte speciellt konstigt om det känns svårt att hålla köksskåpet organiserat.
Dags att organisera ditt köksskåp eller skafferi? Här är fem effektiva och snabba knep värda att testa:
1. Satsa på förvaringsburkar
Det är hög tid att byta ut påsar och förpackningar mot burkar och behållare för fördelarna är många. Utöver att upplevas stilfulla, inte minst om du satsar på transparenta varianter i återvunnen plast eller glas, blir det betydligt lättare att navigera i både köksskåp och skafferi. Glöm heller inte den miljövänliga aspekten, eftersom både burkar och behållare kan användas om och om igen.
2. Rensa ut
Innan vi lägger den välorganiserade grunden är det viktigt att rensa ut och frigöra yta. Ingredienser, kryddor och smått som sällan används, har gått ut eller knappt används tar endast upp onödigt utrymme. När du väl har rensat ut, se till att endast ha ingredienser i användning i både köksskåp och skafferi. Försök att få in en rutin och rensa regelbundet då det lätt samlas mycket i gömmorna.
3. Märk upp
Ett av de enklaste sätten att organisera, inte bara i köket utan hemmet i stort, stavas uppmärkning. Investera i etiketter, satsa på post-it lappar eller märkmaskin om så önskas för att enklare strukturera upp. Utöver att notera ingredienser och märka upp matlådor är metoden utmärkt i bäst före-syfte för att minimera svinn och se till att ingredienser eller färdiglagad mat äts upp i tid.
4. Fokus på placering
När det kommer till placering och ordning i köksförvaringen finns det inget rätt och fel. Fokus ligger snarare på att implementera ett system som känns görbart för dig. Målbilden är att få till en logisk struktur där nyckeln är att sortera upp, från vardagssnacks till andra torrvaror och ingredienser du ofta använder. Perfekt sätt att effektivisera både matlagningsprocess och vardagen.
5. Bäst före-koll
Det är inte helt ovanligt att vi införskaffar mat som vi inte hinner äta upp innan bäst före-datum infaller. När du märker upp ingredienserna och sorterar i köksskåp och skafferi är det bra att samla ihop mat som snart går ut i en sektion. Du kan smidigt hålla koll på när det börjar bli dags att äta upp samt undvika onödigt svinn. Samma princip går självklart även att applicera i kylskåpet.