Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Juldekorationer Se ELLE Hemma hos

Pimpa popcornen på internationella popcorndagen

17 jan, 2017
AvRedaktionen
Internationella popcorndagen firas 19 januari och i år är det 30 år sedan popcornen gjorde entré på svenska biografer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Popcornets popularitet på biograferna ökar och idag äter svenska folket över 16 miljoner liter biopopcorn varje år.

För att fira internationella popcorndagen den 19 januari säljer SF Bio popcorn för 15 kr, samma pris som vid lanseringen för 30 år sedan. För att fira jubileet lanserar de även nio jubileumsbägare med citat från ikoniska popcornrullar.

Foto: Catarina Königs chokladtårta med kolapopcorn / Systrarna Eisenmans 4 smaksatta popcorn
Foto: Catarina Königs chokladtårta med kolapopcorn / Systrarna Eisenmans 4 sorters smaksatta popcorn

Nya smaker

Även om vanliga saltade popcorn fortfarande är en storfavorit har många nya smaker dykt upp genom åren. Testa till exempel:

Leilas karamellpopcorn >>
4 sorters smaksatta popcorn >>
Popcorn med tryffel & parmesan >>
Catarina Königs chokladtårta med kolapopcorn >>

Annons

Nyttigare än frukt och grönt

Förutom att popcorn är gott är det faktiskt även nyttigt. Enligt en studie från 2012 gjord av forskare vid University of Scranton i Pennsylvania innehåller popcorn mer antioxidanter än vissa frukter och grönsaker. Framförallt är det så kallade polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och förhindrar vissa typer av cancer, som gör popcorn nyttiga.

Fjärilar och svampar

Visste du att det finns olika sorters popcorn? Butterfly har fått sitt namn efter sin spretiga, vingliknande form och användas till vanliga popcorn. Mushroom är en rundare och mer kompakt sort som lämpar sig väl till kanderade popcorn.

Leilas karamellpopcorn. Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Leilas karamellpopcorn. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Denna artikel publicerades ursprungligen på vår systersajt ELLE Mat&Vin.se

Annons