Polisen jagar designpirater – så undviker du kopior
I tisdags gjorde polisen ett tillslag mot Designers Revolt, företaget som under en längre tid sålt kopior av kända designprodukter via sin hemsida. Tillslaget ledde till ett stort beslag av möbler och inredningsprodukter.
– Att Polisen gjort ett så omfattande beslag är ett viktigt steg i kampen mot kopior. Sverige ligger i framkant när det gäller möbeldesign och tyvärr ser vi att allt fler försöker dra nytta av dessa företags satsningar på innovation, nytänkande och kvalitet, säger Cecilia Ask Engström, chef branschutveckling på Trä- och Möbelföretagen, TMF, i ett pressmeddelande.
Handeln med piratkopierade möbler kan ses som ett hot mot innovation och hållbarhet och Designers Revolt är nu misstänkta för upphovsrättsintrång och varumärkesintrång. Att det är en omfattande handel med kopior är det ingen tvekan om, just i detta nu pågår en rättegång i Stockholms tingsrätt där den misstänkte tros ha piratkopierat designlampor.
– Alla dessa piratkopierade produkter som finns på marknaden är långt ifrån de värden som svensk möbelproduktion står för. De kan se förvillande lika ut på bild, men ofta är piratkopierade produkter av låg kvalitet. Det är många frågor som konsumenterna bör ställa sig; Hur miljövänliga är de här möblerna? Innehåller de några giftiga kemikalier? Under vilka förhållanden har människor arbetat med att tillverka dessa möbler? säger Cecilia Ask Engström.
Vi har skrivit om ämnet tidigare och vill ni läsa Karin Ohlsson-Leijons texter om bland annat upphovsrätt och piratkopior kan ni klicka på länkarna nedan:
Kampen mot kopiorna – om kampen mot kopior hos tillverkare av möbelklassiker
På bilden ovan ser ni klassiker som ofta råkar ut för piratkopiering. Arne Jacobsens fåtölj Ägget, Poul Henningsen lampa PH Kotte, Hans Wegners Y-stol och Isamu Noguchis klassiska soffbord.