Proffsens bästa tips för att få en blomstrande potager
Emily Bratt
Trädgårdsmästare, aktuell med boken En annan slags trädgård (Roos & Tegnér) @enannanslagstradgard
Vårens stora odlingstrend?
”Grönsakerna behåller förstaplatsen och fortsätter vara den största grenen inom det gröna, inte minst med tanke på världsläget. Detta gör att sommarblommorna tappar lite fart och den uppåtgående spiralen avtar något tillfälligt till förmån för grönsakerna.”
Dina bästa tips för att odla på liten yta?
”Vi har alltid en yta att förhålla oss till och ju mindre yta vi har att jobba med, desto viktigare blir urvalet. På en liten yta hade jag satsat på korta, köldtåliga kulturer av ätbart, som kan sås i omgångar och med fördel odlas under vår och höst: spenat, ruccola, rädisor, asiatiska bladgrönsaker, olika sorters sallat och så vidare. Om du vill ha prydnadsbuskar och perenner på balkongen – försök jobba med stora krukor och kanske ska man investera i någon form av bevattning.”
Om du bara satsar på en sak just nu, vad?
”Min drömpjäs för trädgården, eller i alla fall högt på önskelistan, är flera olika prydnadsaplar.”
Nicole Wilson
Trädgårdsdesigner i egna företaget New Generation Gardens samt en av grundarna av New Botanic (odlingskollektioner) @newgenerationgardens
Vårens största odlingstrend?
”Potager – den dekorativa köksträdgården! Många vill ha en liten yta att odla något ätbart på i kombination med vackra växter, oavsett var eller hur stort man bor. Det handlar om att få vara kreativ i trädgården och skapa en dekorativ köksträdgård med inslag av blommor, dels ätliga blommor men också snittblommor som kan pryda matbordet. Cirkeln sluts: från jord till bord i alla dess former. En potager stimulerar så många sinnen: Synen då det är vackert, smaken då det är gott, hörseln med bina som surrar, känseln i händerna när de är i jorden eller när man skördar, doften av blommor och solmogna tomater. Bästa trenden enligt mig.”
Odlingstips för balkong?
”Skapa rumslighet med hjälp av klätterväxter som skapar väggar och ger insynsskydd, som rosenböna, luktärt, klematis, murgröna eller träd i kruka. Mina favoriter är toppympade prydnadsträd som silverpäron, körsbär eller vinbär som stammats upp till ett träd som alla passar i stor kruka. Välj växter som doftar – luktärt, dvärgsyren, lavendel och kryddor som timjan, oregano, mynta. Och odla ätbart! Tips på enkla grödor oavsett plats är: Ätbara blommor som krasse och ringblomma. Potatis i hink. Bönor, både ätbara och dekorativa, som den nästan svarta störpurpurbönan ’Blauhilde’ eller Blomsterböna – de kan till och med växa i balkonglådan. Sockerärtor. Tomater, satsa på mindre sorter som inte tar över hela balkongen och som passar att odla i ampelkruka så att du kan inreda din balkong med växter på olika nivåer.
Malin Hidesäter
Projektledare Blomsterfrämjandet @blomsterframjandet
Vårens största odlingstrend?
”Fortsatt snittblommor för de som har möjlighet och tillgång till en täppa. Allt från en liten till de som även kör försäljning. Och det ätbara. Hallon i kruka. Älskar personligen att plantera i krukor i grupper, gärna ekfat eller terrakotta. Högt och lågt.”
Bästa tips för att odla på balkong?
”Odla på höjden. Man glömmer ofta av att man faktiskt kan ha träd och buskar på balkongen. Se till att välja en stor kruka, minst 50x50 cm för buskar och träd, och isolera med liggunderlag i krukan för att rötterna inte ska frysa på vintern, ekfat eller terrakotta. Och klättrande växter. Välj något som är flerårigt och fyll på med ettåriga sommarblommor som du lätt kan byta färg på år efter år. Prata gärna med din handelsträdgård där du handlar så du får hjälp med att välja rätt efter din balkongs läge och hur utsatt den är för vind till exempel. En fallgrop kan vara att du planerar för mer än du orkar ta hand om på sommaren. Är du hemma hela tiden?”
Någon match made in heaven?
”Mina ’matcher in heaven’ ändras år efter år. Men jag är oerhört svag för krasse som är en ständigt återkommande kompis. Fin att ha i sallad och jag älskar det både yviga och tillrättalagda växtsättet. Min själs växt är kaprifol. Doften av vildkaprifol varma sommarkvällar vill jag aldrig vara utan.”
Hanna Wendelbo
Designer, aktuell med boken Odla blommor (Bonnier Fakta) @hannawendelbo
Vårens största odlingstrend?
”För några år sen var det mycket grönsaker som gällde, i fjol kom snittblomsodlandet stort och nu är det fler som vill odla både och. Ju fler arter man får in på sin yta, desto bättre ekosystem. Småfåglarna tar skadedjuren, nyckelpigorna bladlössen … Så i år ska det vara en potager! Jag har alltid skämts lite för att min trädgård är så bohemisk och oordnad. Men nu kommer den danska trenden ”vild med vilje” och fler vill se helheten i min trädgård. Jag har en stor del som jag inte har tämjt, med hallonsnår och slån, älgört och iris, för den biologiska mångfalden.”
Kan man ha en potager på balkongen?
”Det är inte omöjligt! Potatis och tomater ger mycket för liten arbetsinsats. Det har jag alltid odlat på balkong. Min man härstammar från pärebönner, så vi tog en 50 liters jordsäck och satte ner fyra eller fem sättpotatis i den. Det finns massor med tomater som går att odla på balkong. Körsbärstomater som Sungold eller Tiny Tim är mina favoriter att odla i kruka. Och glöm inte att odla lite basilika bredvid! Utgår man bara från riktigt bra jord – urnjord om du odlar i kruka – blir det inte så skötselintensivt. Gödsla om du vill få fin skörd, jag använder tånggödsel, insektsfrass och kobajs när jag odlar. Du kan också använda guldvatten (kiss blandat med vatten, reds.anm), själv är jag så överlycklig över att ha kommit över småbarnsåren så jag har inte anammat det. Nyckelpigor äter bladlöss, det är välkänt bland chiliodlare som köper nyckelpigor på postorder.”
Om du bara satsar på en sak?
”Vill man kunna plocka blommor på balkongen finns det några sorter som är fantastiska. Välj gärna de som kallas för ’cut and come again’. Ju mer du plockar, desto mer kommer det. Till exempel luktärt, sommarflox, lejongap och en låg rosenskära.
Foto: TT, Lisa Jacoby, Alexander Mahmoud, Anna Skoog, Pelargonium for Europe m fl