Proffsens bästa tips: Så dukar du snyggast till festen
Helle Mardahl
Du gör otroliga glasobjekt, berätta!
”Ända sedan jag började jobba med glas har jag drömt om att skapa mitt eget godisuniversum. När jag arbetade med hantverkarna påminde processen mig om godisproduktion – den glansiga ytan, de otroliga färgerna. Det såg ut som godis. Först gjorde jag Bon bon-lamporna, sedan utökade jag sakta kollektionen. Nu har vi både koppar, glas, tallrikar och alla möjliga serveringsfat. För mig är det uppfriskande att addera färgglada och konstnärliga föremål till dukningen, för att komplettera arvegodset eller det enkla porslinet. Det behöver inte vara så perfekt.”
Ditt personliga förhållande till dukning?
”Jag älskar att arrangera middagsbjudningar. Min man är en fantastisk kock, så han står vanligtvis i köket medan jag dukar. På så sätt undviker vi stress. Sedan vi köpte ett hus på landet för några år sedan älskar jag att bjuda hem folk ännu mer. Vi har en vacker terrass med fantastisk utsikt och plats för många, och det är alltid så avkopplande, informellt och roligt. Allt ser fantastiskt ut i den miljön.”
Har du en dukningsprocess?
”Jag börjar alltid med menyn. Om du frågar mig ska maten avgöra temat. Sedan gillar jag att göra en spellista för att skapa rätt atmosfär. Och så drinkarna så klart. Jag har inga restriktioner eller regler när det gäller att dekorera bordet. Vissa dagar kan jag tycka att det är kul att satsa på ett färgtema, andra gånger gillar jag att mixa och matcha, både gammalt och nytt. Det viktigaste för mig är att det blir fint och att våra gäster känner sig bekväma och avslappnade. Inget är värre än en formell middagsbjudning.”
Helle Mardahls 3 bästa dukningstips
1. Att duka måste vara kul.
2. Den enda regeln när det gäller dukning är: Det finns inga regler!
3. Jag gillar att överraska mina gäster med hemgjorda presenter som jag lägger på var och ens tallrik. Alla presenter är inslagna på olika sätt.
Malin Persson
Varför är dukning viktigt?
”Jag tror att det är väldigt viktigt att skapa en stämning. Beroende på vad du vill uppnå med kvällen så kan du på ett enkelt sätt sätta ribban. Jag tycker det är så härligt att bli hembjuden till någon som lagt tid på att duka vackert. Det är ju tid vi inte har så mycket av längre. Vi har många vackra grejer, men inte så mycket tid för att skapa. Det är en så viktig del av livet, poesi för själen.”
Första steget när du dukar?
”Jag brukar utgå från duken. Den sätter basen, oavsett om man går åt det striktare hållet med något stärkt eller bara slänger på ett skrynkligt tyg, som signalerar en mer sinnlig känsla. Har jag inte duk så använder jag underlägg, det är jobbigt när det skramlar. Att lägga något dämpande under skapar väldigt mycket lugnt, det tycker jag är viktigt. Det är mycket det vår bok handlar om, att det är runt det dukade bordet vi möts och landar.”
Och nästa steg?
”Det är kul med kontraster. Är det en supermaffig festlig dukning är det kul att kontra med en jätteenkel soppa, eller vice versa. Samma sak med material, att matcha det polerade med något rufft eller lite trasigt. I det mötet händer något spännande.”
Hur kan man tänka kring tema?
”Jag tar ofta in säsongen från trädgården och naturen runtomkring. Det är väldigt effektfullt. Nu på vintern kan det vara vacker mossa eller kala kvistar. Och så adderar jag jättemycket levande ljus. Ju fler desto bättre. Mixa höga och små ljuslyktor.”
Malin Persons 3 bästa dukningstips
1. Duka gärna med udda porslin, men håll dig till en färgskala för att dukningen ska kännas vilsam och genomtänkt.
2. Satsa på vackra glas, gärna för både vatten, vin och dessertvin, det ger en lyxig känsla. Kristallglas är trevligt att fynda på loppis. Leta efter tunna och skira glas som är goda att dricka ur.
3. I min storfamilj har alla linneservetter med sitt namn broderat. Ett diskret sätt att skilja på syskon som bråkar är att placera ut servetterna en bit ifrån varandra.
Laila Gohar
Berätta om ditt estetiska universum!
”Jag känner alltid att jag skapar ett slags pussel i mitt huvud, något som liknar ett mönster eller en ordning, och sedan gör jag små störningar i det. Jag tror att det skapar en mer fängslande sorts skönhet, hjärnan tittar ständigt tillbaka och försöker ta reda på vad det är som är lite fel.”
Vad inspireras du av?
”Jag känner definitivt att jag bor på en egen planet, att jag har fantasi som ett litet barn. Jag dras till saker som är väldigt, väldigt enkla. En potatis, en tomat. Det är väldigt ursprungligt. Jag är mycket mer intresserad av det materialet, än exklusiva, dyra saker. Det finns en enkelhet och samtidigt ett spektakel i det jag gör.”
Du är aktuell med en dukningskollektion för Hay och med varumärket Gohar world.
”Mette Hay och jag hade pratat länge om att göra något, och så plötsligt hände covid och allt mitt arbete stannade upp. Mitt jobb är väldigt mycket i livet, jag gör saker med händerna. Så jag ringde upp Mette. Det blev lite av en räddning under pandemin, jag designade för en framtid där vi kunde vara tillsammans igen. Ljusa, glada saker. Innan dess hade jag aldrig gjort föremål och jag njöt verkligen av processen. Så jag började jobba med min syster i Gohar world. Vi gör saker mestadels i Egypten. Jag hade lagt märke till att mycket av hantverket i Egypten var döende och det krossade mitt hjärta.”
Det finns mycket humor i dina dukningar och produkter?
”För mig är det så viktigt. Ibland kan saker vara lite för chica för sitt eget bästa, och jag tycker det är så irriterande. Och så måste jag underhålla mig själv. Det var inte så främmande att göra en vas eller väska till en baguette, för det liknar det jag gör med mitt smör.”
Ja, dina smörskulpturer är fantastiska. Hur gör du dem?
”Jag gör en silikonform. När jag började gjorde jag dem på frihand, men de blir bättre i en form.”
Laila Gohars 3 bästa dukningstips
1. Skapa en symmetri och balans i dukningen och se sedan till att något bryter av. Det skapar en mer intressant sorts skönhet (som dessutom kan bli en konversationsstartare).
2. Tänk att du klär bordet som du klär dig själv. Först en bas, sedan accessoarerna.
3. Glöm inte humorn!
Fotograf: Alastair Philip Wiper, Malin Persson, Roe Ethridge m fl.