Res med tåg i Europa – tips och saker att tänka på
Det finns en rad fördelar med att välja tåget som transportmedel under semestern. Själva resan blir till ett äventyr, du kan se många länder och få enorm frihet och flexibilitet i resplanerna. Dessutom är klimatavtrycket betydligt mindre jämfört med flyg.
Att resa utanför Sveriges gränser med tåg kan dock fortfarande kännas rätt komplicerat. Det är inte riktigt lika enkelt att boka tågbiljetter som flygbiljetter, åtminstone inte än. Därför kräver det lite mer planering och tålamod i planeringsfasen.
Här listar vi här sakerna du ska tänka på när du planerar att resa med tåg i Europa – och tipsen som gör det hela lite smidigare.
Boka tågbiljetter inom Europa
Biljettyp
Bland det första du bör tänka på är vilken typ av biljett du behöver. Vill du resa långt eller mycket? Då kan ett Interrailkort vara något för dig. Ska du bara resa till en ort och hem igen? Då kan enkelbiljetter vara det förmånligaste alternativet. Tågbiljetter släpps vanligtvis tre månader före avfärd och för att få det bästa priset gäller det att boka i god tid.
Interrailkortet finns i olika form beroende på hur många dagar du vill resa. När man reser med Interrail krävs dock ibland platsreservation som kostar en slant extra. Själva kortet är billigare för dig som är under 28 år eller över 60 år och barn under 12 år reser gratis tillsammans med en vuxen.
Tänk på bytestiden
Om man reser ut i Europa från Sverige går det sällan med enbart ett tåg, utan byten måste ske på vägen. Tänk på att tågbolag och planeringssajter- och appar ofta räknar med väldigt korta byten. Lägg till ordentligt med tid för att inte missa din anslutning. På mindre orter behöver bytestiden inte vara särskilt lång, men i storstäder som Paris kan du exempelvis behöva byta tågstation för att ta dig vidare.
Bokning
Boka dina tågbiljetter själv eller ta hjälp av en resebyrå om det känns övermäktigt och du hellre betalar en serviceavgift för att få jobbet gjort åt dig. En resebyrå som specialiserat sig på tågresor är Centralens Resebutik i Kalmar. Interrailkort kan du köpa på interrail.se eller europarunt.se.
Tänk på att boka tåg i god tid, eftersom priserna för tåg fluktuerar precis som för flyg. På sajter som trainline.com, rome2rio.com och loco2.com kan du planera tågresan och se tidtabeller. Svenska SJ rekommenderar återförsäljarna ACP Rail, Omio och Rail Europe för tågbiljetter i Europa. Varje land har sina egna tågoperatörer som man kan boka via, men vissa, som exempelvis tyska DB fungerar även för tåg utanför landets gränser. DB har även en app som kan vara smidig att ha under resan.
Budgettips
Vill du spara både tid och pengar? Kolla upp nattågen i Europa. Genom att resa på natten får du fler dagar på resmålet och dessutom sparar du även in på boendet. Ett annat sätt att komma undan billigare är att undvika högsäsong, rusningstid, de populäraste sträckorna samt de snabbaste tågen som ofta är populärast. Genom att kombinera tågresorna med sträckor med buss kan du även dra ner totalkostnaden för resan.
Att tänka på inför tågresan
När biljetter väl är köpta och boende bokat gäller det att förbereda sig för avfärd. Det finns några viktiga saker att tänka på innan man ger sig av och flera smarta knep som underlättar resan.
Packningen
Packa smart! Även om bagagebegränsningarna inte är lika strikta som på flyg, så blir det krångligt med stort och tungt bagage när du ska på och av tåget samt på stationer som saknar hiss och rulltrappor.
Ha biljetterna tillgängliga
Ladda ner tågbolagets app för att smidigt kunna visa upp biljetten i telefonen. Du kan även skriva ut biljetten och det kan vara bra att ha en utskrift i reserv om du är rädd för att mobilen ska ladda ur, gå sönder eller bli stulen under resans gång.
Matsäck
Packa med dig matsäck för att slippa resa hungrig. Det finns ofta en restaurangvagn samt butiker på stationerna, men öppettider och utbud kan variera kraftigt och vid en försening kanske du inte hinner handla innan tågbytet. Särskilt viktig är matsäcken om du har en specialkost eller allergier som kan göra utbudet skralt.
Mobildata, wifi och nedladdning
Inom EU kostar det inte extra att använda mobildata, men när du reser runt i Europa kan du även besöka eller åka igenom länder som inte tillhör EU. Då kan kostnaderna för mobildata vara högre, så se till att kolla upp rutten samt priserna i förväg och vid behov stänga av mobildata innan du korsar landets gräns.
Wifi finns på många tåg i dag, men det går tyvärr inte att räkna med att det ska finnas eller vara fullt fungerande under hela resans gång. Ladda ner filmer, serier, podcasts och musik du vill ha under resan för att slippa frustration över långsamt internet.
Smarta appar
- Rail planners app underlättar särskilt för den som reser med Interrail. Appen har alla tidtabeller och via den går det även att boka sittplats på tåget.
- Kartor drar ofta mycket mobildata. Med appen Maps.me kan du ladda ner kartorna och smidigt använda dem offline.
- Google Translate är en användbar app när du inte kan språket.
- Appen Yelp hjälper dig att hitta allt från restauranger och barer till tjänster i närheten.
- Apparna Airbnb och Couchsurfing är smidiga appar för dig som behöver ett billigt boende med kort varsel. Apparna har dessutom events och upplevelser på plats. Vill du bo på hotell eller hostel finns appar som Momondo, Hotel Tonight, Hotels och Booking.
- Med Facebook-appen kan du gå med i grupper som exempelvis Tågsemester där du kan hitta information och ställa frågor till andra tågresenärer under resans gång.
Bra saker att packa med
- En pryl som alltid är bra att packa med är en powerbank. Det går tyvärr inte alltid att räkna med att det finns särskilt gott om uttag och ibland kan de vara ur bruk.
- En nackkudde är skön att ha med om det rör sig om längre tågresor och du vill ta en tupplur utan att komma fram stel i nacken.
- Kontanter underlättar resan, eftersom det inte alltid går att betala med kort.
- Näsdukar eller servetter och handsprit gör resan lite fräschare.
- Bekväma kläder i lager-på-lager gör tågresan bekvämare. Ibland kan det helt saknas luftkonditionering och vara svettigt, medan det andra gånger kan kännas svalt trots att det är varmt utomhus.
Det enda som återstår? Att hitta drömresan och rutten! Lycka till!
Foto: TT/Unsplash