Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

Nu finns Rörstrands Ostindia Floris i grön – här är historien bakom

19 okt, 2024
rörstrand ostindia floris grön
Den gröna paletten är – bokstavligen – på tapeten och inte minst på det dukade bordet. I september lanserades Rörstrands ikoniska Ostindia Floris, med design av Caroline Slotte, i trendfärgen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #6: DukningBrand logo
Middag hos Wood #6: Dukning

Året var 1746 när ett skepp på väg från Kina förliste utanför Göteborg. I lasten fanns det porslin, vars skärva senare skulle hittas i ett skåp på Rörstrand och komma att utgöra inspiration för servisen Ostindia, som släpptes 1932.

Ostindias mer färggranna syster, Ostindia Floris, föddes 80 år senare, 2012, när konstnären Caroline Slotte tog sig an uppgiften att utveckla serien. Hon såg framför sig hur mönstret istället skulle ha sett ut om det var idag som skärvan hittades – och resultatet blev ett mer livfullt och frodigt bladverk som breder ut sig över porslinsföremålen likt ett flor.

– Om man tittar på Ostindias originalblommor ser de nästan ut som torkade, pressade blommor. Eftersom mönstret föreställer växtlighet ville jag addera mer växtkraft och grönskande liv, berättar hon.

Caroline Slotte

Gör: Keramikkonstnär

Bor: Helsingfors

Aktuell med: Ostindia Floris i grön

Caroline Slotte har skapat mönstret till ostindia floris.

Att vitalisera Ostindia genom att skapa ett mer utgrenat mönster var egentligen någonting som för Caroline var främmande. Som konstnär skapar hon verk av gammalt keramiskt material och jobbar minimalistiskt med processer som minskar på information eller skalar ner någonting som redan är rikt, men när hon tog steget in i formgivnings- och designvärlden blev det tvärtom.

Annons

Caroline utgick från det existerande mönstret och lät blommorna ligga där de alltid har legat, men fyllde ut med slingrande blad som hon lät klättra över porslinet som en riktig växt. Naturen fanns hela tiden med i tankarna, inte bara i själva motivet utan även i dekorens flöde:

– Jag ville skapa ett böljande mönster som inte ser hackigt, stelt eller konstruerat ut och tänkte på rörelserna av vatten och vind och sådana naturkrafter.

Se nya gröna Ostindia Floris

Nu har Rörstrand förnyat det förnyade och ytterligare tagit fasta på mönstrets naturmotiv genom att, ihop med Caroline, låta Ostindia Floris svida om till grön skrud. Grön Anna stod som inspiration till nyansen och visionen var att ta fram en lika delar klassisk som spännande kulör.

I september lanserades serien i grönt, efter två års arbete. Att hitta den perfekta färgen var nämligen ingen lätt match, eftersom vi människor är så bra på att urskilja olika nyanser av just grönt och får vitt skilda associationer av små skiftningar. Och färgen behövde bli felfri, särskilt eftersom porslin har en så lång livstid – det gör en ödmjuk, menar Caroline. Man vill helt enkelt att det ska användas och uppskattas under en lång tid.

Annons

Ostindia Floris i grön

Vill du se mer av kollektionen? Här hittar du porslinsserien!

– Det är en svindlande tanke att de här föremålen som jag har suttit hemma och pusslat fram åker rakt in i människors hem, säger Caroline och berättar vidare hur det är svårt att greppa hur Ostindia Floris-serien charmat svenskar i årtionden.

ostindia floris grön
Caroline själv kommer kombinera nya, gröna Ostindia Floris med ljusgröna toner och para ihop kollektionen med Swedish Grace i färgen Äng, hemma hos sig.

Eftersom hon bor i Finland, där kollektionen inte är lika synlig som i Sverige, stöter hon inte på sin kreation lika mycket som här. Däremot har hennes barn sett bilder på porslinet hos svenska bloggare och utbrustit: ”Mamma, vad konstigt, det där är ju mönstret som du har gjort”.

Swedish Grace

Du som, likt Caroline, vill kombinera Swedish Grace-serien i färgen äng med den nya gröna kollektionen kan spana in fler porslinsföremål här.

Annons