Så kan rätt mat boosta din hjärna
Hjärnan styr våra tankar och kontrollerar våra kroppsfunktioner, vilket innebär att vår prestation, produktivitet och mående är helt beroende av att hjärnan utnyttjar sin fulla potential. Med detta i bakhuvudet presenterar nu Operakällaren en konferens– och mötesmeny med varierad och balanserad kost med rätt näringsämnen som förstärker just hjärnans funktioner.
Upphovsmakarna bakom idén är Operakällarens Stefano Catenacci och neurodesignern Isabelle Sjövall.
– Jag ser en tydlig trend där arbetsgivare önskar erbjuda medarbetare mer hälsosamma alternativ för att öka välmående, säger Isabelle Sjövall.
Smakrikt och näringsrikt – utan kompromisser
Brain Foods-menyn innehåller vällagad och näringsrik mat av noggrant utvalda ingredienser och råvaror – utan att tumma på smakerna. Till grund för menyn ligger växtbaserade ingredienser som är rika på näringsämnen och som därmed bidrar till ökad prestation och välmående. Ambitionen är att mötesgästerna ska orka längre och mer.
– När jag skapade menyn har jag tillsammans med Isabelle Sjövall inspirerats av den italienska livsstilen, vilket för oss innebär att vi inte utesluter livsmedel. Vi försöker istället hitta en variation och ett klokt helhetstänk kring menyn, säger Stefano Catenacci.
Två favoriter från menyn:
Chiapudding med banan och rostad kokos
Chiafrön och banan innehåller naturligt tryptofan som är en viktig aminosyra som hjärnan behöver för att producera serotonin och melatonin. Samtliga ämnen spelar stor roll för vårt humör och vår sömn. Det hjälper oss även att fokusera och kan även öka förmågan att hantera stress. Chiafrön innehåller även Omega 3 och Omega 6 som är en viktig energikälla för hjärnan.
Pumpasoppa med ingefära
Pumpa och ingefära innehåller antioxidanter som med sina antiinflammatoriska egenskaper både stärker kroppens immunförsvar och skyddar hjärnans funktioner.