Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Juldekorationer Se ELLE Hemma hos

Så skapar du dina drömmars trädgård – Nicole Wilsons bästa tips

29 apr, 2024
AvKatarina Matsson
Så skapar du dina drömmars trädgård – Nicole Wilsons bästa tips
Hon gick från att designa skor till att designa trädgårdar. Nu kommer Nicole Wilsons första bok om att skapa sin drömträdgård, med lika delar förnuft och känsla.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Michelle MeadowsBrand logo
Kika in hemma hos Michelle Meadows

Himlen hänger grå över Nicole Wilsons egnahemsträdgård i Enskede, söder om Stockholm. Äppelträden, som bryter igenom det grå gruset utanför växthuset, är ännu kala, men det kalla marsljuset bär hopp om liv. Inne i värmen lyser växtbelysning på späda plantor, fönsterbrädorna är fyllda av gröna skott. Nicole växte upp i det blågrå huset och när hennes mamma plötsligt gick bort i cancer för tio år sedan, ärvde hon både det och trädgården, tillsammans med en samling fröer från jordens alla hörn.

Tragedin vände upp och ner på livet, så pass att den några år senare resulterade i att Nicole lämnade modebranschen, där hon designat skor för varumärken som Acne Studios och & Other stories, för trädgårdsvärlden. Numera blandas egna uppdrag med programledarjobbet för SVT:s Drömträdgården och odlingsföretaget New Botanic och nyss släpptes debutboken I huvudet på en trädgårdsdesigner (Natur & Kultur).

Annons

– Det finns redan jättemånga böcker om odling och växter. Jag är en materialnörd och har varit det även inom mode. Jag älskar material och färgkrockar och hur olika kombinationer kan ge olika uttryck. Hela designprocessen innehåller både en kreativ och en analytisk del, säger Nicole.

För att skapa dina drömmars trädgård behöver du alltså både förnuft och känsla. Vi låter Nicole visa vägen, i sex steg.

Nicole Wilsons debutbok I huvudet på en trädgårdsdesigner (Natur och Kultur).

1. Känsla & stil

Det första du måste göra är att identifiera dina drömmar och din trädgårdsstil. Lättare sagt än gjort, men det finns knep. Samla bilder du tycker om och se om det är något som återkommer.

Annons

– Är det yviga gräsväxter eller formklippt och arkitektoniskt? Det kanske är grus på varenda bild, eller så är alla gångar snirkliga. Försök analysera bilderna, vad är det du faktiskt gillar? säger Nicole.

2. Platsanalys

Därefter rekommenderar hon att ta en titt på platsen: husets stil, arkitekturen, vad som är tidstypiskt, tomtens beskaffenhet och omgivningen.

– Sen tar man ett aktivt val, om man vill jobba med den känslan eller krocka den med något annat. Kanske vill du ha en mer modern känsla, men det tidstypiska är romantiskt och gammeldags. Hur kan de här två världarna mötas? Jag tycker det är spännande att hitta en harmonisk balans genom att krocka olika element med varandra och jobbar väldigt sällan efter en helt renodlad stil.

Därefter kommer ståndort – växtplatsens egenskaper som påverkar växten med växtzon, jordmån, soltimmar, vind, växternas konkurrenskraft, hur blött eller torrt det är …

Annons

– När jag jobbade med skor var det jättemycket problemlösning, när det gäller trädgård är det ännu mer, säger Nicole.

Se över dina behov och förutsättningar när du bestämmer vilka plantor du ska odla.

3. Funktioner & rörelsemönster

Nu gäller det att ringa in och placera ut funktionerna du vill ha i trädgården.

– Dels är det de här primära behoven. Bil- eller cykelparkering. Någonstans att ställa sopkärlen. Brevlåda. Sedan har vi behoven man har som familj, säger Nicole.

De flesta trädgårdar har begränsningar. Nicole pekar ut genom fönstret.

– Vi har bara kvällssol längst bort i trädgården, även om det skulle vara trevligt att sitta och äta middag på altanen i anslutning till huset är vi begränsade på grund av hur solen rör sig.

Annons

När funktionernas placeringar är satta tittar hon på rörelsemönstret.

– Hur rör vi oss mellan de här olika funktionerna?

4. Rumslighet

Varje funktion är egentligen en början till ett rum. I rummet kan man sedan tänka golv, väggar, tak.

– Ett superenkelt exempel: Om man ställer ut några pallkragar på en gräsmatta, är det bara några pallkragar på en gräsmatta. Men om man lägger grus i en rektangel runtomkring, då infinner sig känslan av ett rum. Planterar man dessutom vinbärsbuskar eller lavendel runtom, har man tillfört en lite lägre vägg som ramar in och vips så har man en köksträdgård säger Nicole.

– Jag brukar tycka om att sätta namn på rummen också. Det blir enklare att mentalt rama in dem och ta beslut om vilken typ av växter, material och färgskala man ska jobba med.

Ditt eget woodland, rosenpassagen, en potager eller en sunken garden – visst kan du se dem framför dig?

I sin egnahemsträdgård inspireras Nicole av trädgårdar vid Medelhavet och låter de gamla äppelträden tränga igenom gruset utanför växthuset.
I sin egnahemsträdgård inspireras Nicole av trädgårdar vid Medelhavet och låter de gamla äppelträden tränga igenom gruset utanför växthuset.

5. Material

När vi har satt funktioner, bundit ihop dem och börjat skapa rum är vi tillbaka till känslan.

Annons

– Beroende på vad man väljer för material får man helt olika känsla i trädgården, säger Nicole.

Här kan du med fördel skapa en moodboard av materialprover och växtlighet. Raka linjer ger ett grafiskt och modernt uttryck, liksom tydliga fogar och en kallare färgskala på exempelvis tegel. Ett rödare grus och natursten med en diskret fog ger ett mer romantiskt och mjukt uttryck. Och var noga med att kolla upp vad du beställer: Skiffer eller granit ser helt olika ut beroende på var de är brutna, till exempel.

– En stil och en känsla kan vara återbruk, och då stör man sig kanske inte på att en sten är röd, en annan gul och en tredje grå, eftersom hela tanken är att det ska få vara levande. Men då är det ett medvetet val och inte baserat på okunskap.

Glöm inte heller att tänka på materialets funktion, till exempel är rundat grus eller rundat singel opraktiskt på en parkering eftersom det rullar iväg. Att ha materialavskiljare som gör att respektive material håller sig på plats är också bra att tänka på.

6. Växtlighet

Dags att plantera! Växter är viktiga både för stil, känsla och funktion.

– Vill man att det ska vara lågt, vill man att det ska vara högt, ska det ge skugga? Vill jag ha ett träd att njuta av utanför köksfönstret? Vill jag ha pollinatörsvänliga växter eller att det ska dofta gott?

Annons

Här gäller det att verkligen göra sin research så att körsbärsträdet du planterar inte växer sig alldeles för stort, eller blommorna med den perfekta färgkombinationen visar sig blomma vid helt olika tillfällen.

– Form, struktur och färg skapar olika känslor. Vill man ha en livfull, färgsprakande trädgård kan man jobba med en kontrasterande färgskala, alltså färger på motsatt sida i färgcirkeln. Vill man jobba med en mjukare, mer harmonisk färgskala kan man låta färger som ligger nära varandra i färgcirkeln bindas ihop. Allt det här kan man leka med för att fånga en känsla i sin trädgård! säger Nicole.

Exempel på materialavgränsningar, färgkombinationer och stram växtlighet som får möta vildare inslag – dessutom grafiskt vackert att titta på från husets övervåning.

Exempel på materialavgränsningar, färgkombinationer och stram växtlighet som får möta vildare inslag – dessutom grafiskt vackert att titta på från husets övervåning.
Exempel på materialavgränsningar, färgkombinationer och stram växtlighet som får möta vildare inslag – dessutom grafiskt vackert att titta på från husets övervåning.

Nicole Wilson
Ålder: 42.
Familj: Maken Andreas, barnen Noel, 11 och Florence, 8.
Bor: I sitt barndomshem, en blå egnahemsvilla, i Enskede i Stockholm.
Gör: Trädgårdsdesigner i sitt företag New Generation Gardens. Programleder Drömträdgården på SVT. Poddar med Linnéa Dickson på Trädgård, trädgård, trädgård. Medgrundare till odlings-företaget New Botanic.
Aktuell: Med boken I huvudet på en trädgårdsdesigner (Natur & Kultur).

Foto: Karin Hasselström

Annons