Sekelskifteslägenheten på Södermalm – en harmonisk oas för hela familjen
Det finns något närmast befriande i att komma hem till en familj som svarar ”Ingenting” på frågan om vad de har renoverat. I en era där Big bags och nya köksöar blivit standard, är det lätt att inbilla sig att ett hem skapas genom renovering, inte genom liv. Det här besöket är en påminnelse om motsatsen.
De djupt midnattsblå köksluckorna är visserligen ommålade en gång, men i samma kulör som när Hanne Malmsten och Jens Rydén flyttade in i sekelskiftestrean i Skanstull i Stockholm. Även väggarna har fått nya lager av färg, men i övrigt är lägenheten nästan identisk med prospektet. Så fanns både planlösning, inbyggd bokhylla och en otroligt charmig fönsternisch i sovrummet redan på plats för tre år sedan.
– Det var verkligen köket som gjorde det, med fönstret. Jag kände det direkt när vi klev in. Det känns som en social plats, vilket vi uppskattar som barnfamilj, säger Hanne.
Tidigare ägare hade flyttat köket, som nu öppnar sig mot vardagsrummet med fönster mot gatan. Mot gården: Två sovrum. De sociala och privata ytorna tydligt åtskilda. Däremellan hall, med förvaring, och badrum. Fönstret ja, med djup fönsterbräda och spröjs, som blickar ut mot Ringvägen och ger Södermalms längsta gata ett romantiskt skimmer.
– Det är mysigt att stå och titta ut på gatan och se folk som rör sig, men på sommaren kan det bli nästan mörkt här inne för att trädet utanför är så lummigt. Då ser man ingenting, men det är också mysigt, säger hon.
Köket är hemmets största rum, och rymmer både ett rejält bord och Hans J Wegners klassiska fåtölj av flagglina. Hanne berättar hur den danska designern fick idén till stolen när han lekte i strandkanten med sina barn, och grävde ner sig i sanden för att sitta skönt. Samma bekvämlighet återskapas av fåtöljens tätt snörda rep. Den sortens anekdoter gör det lätt att föreställa sig att efternamnet Malmsten skulle ha med Carl Malmsten att göra, men även om Hanne är uppväxt på Lidingö, där en av formgivarens många skolor numera hittas, finns inget släktskap.
– Det kommer från min mormor som är från Västkusten, säger hon och skrattar.
Designintresset delar hon dock, både med Carl och Jens. Hemmet lyckas vara samtidigt sparsmakat och ombonat, personligt och minimalistiskt. Väl utvalda designklassiker – ofta investeringar som sedan håller i många, många år – och modern konst blandat med handgjord keramik, arvegods, små detaljer från resor och loppisfynd.
– Jag har alltid tyckt att det är väldigt kul att hålla på med hemmet. Jag njuter av att ha det fint. Och jag är en ganska introvert person, som tycker om att vara hemma, då är det ännu viktigare att det är lugnt och härligt.
– Min man vill helst inte ha några grejer alls, det är nog en bra motpol! Annars hade jag lätt kunnat trycka in mer saker.
Sedan de flyttade in har familjen utökats, och barnen Bille, 4, och Mary, 1,5, delar rum. Men snart bär det av till nya trakter – dock fortfarande Södermalm, där Hanne bott sedan hon flyttade hemifrån. Även om husdrömmar hägrar, finns det fördelar med att leva barnfamiljsliv i stan.
– Det händer ganska ofta att jag möter upp några vänner och sen går jag hem och lägger barnen och då går min man dit och så sitter våra vänner kvar. Det är väldigt lyxigt, säger hon.
Fotograf: Fanny Rådvik
Stylist: Linnéa Salmén