Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Hetaste trenderna från Stockholm design week 2022

11 feb, 2022
AvCecilia von Mentzer
Nu sätter vi punkt för årets upplaga av Stockholm design week. Som även i år genomfördes på ett annorlunda vis. Ingen mässa, men väl mängder med möten på stan där många showroom öppnade dörrarna och bjöd på nyheter. Här är sju trender vi tar med oss!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hetaste trenderna från Stockholm design week 2022Brand logo
Hetaste trenderna från Stockholm design week 2022

I två år har världen levt med en pandemi, där livet har begränsats för oss. För många har hemarbetet passat utmärkt, medan andra känt sig än mer isolerade. För inredningsvärlden har covid-19 inneburit ett uppsving. Det må låta cyniskt, men vad som faktiskt har hänt om vi ser till den lilla världen så har folk fått fatt i sina hem. Med kritiska ögon har vi suttit i Zoom- och Teamsmöten och insett att vi måste byta ut bokhyllan eller måla om. Branschen har sålt mer än på länge, vi är nog inte få som klickat hem mer heminredning än under normala omständigheter.

Sju trender från Stockholm design week.
Maze interior utökar sortimentet med möbelserien Same, nätta möbler för hem eller kontor av Louise Hederström.

Det handlar om livskvalitet i inredningen och vad är det som ger bättre livskvalitet när vi är hemma mer än just att inreda taktilt, bekvämt, mysigt. Och det går att se en intressant linje till hur vi kommer att inreda hem respektive kontor i framtiden.

Annons

Hemmet måste nu för vissa även fungera som arbetsplats, vi ser nättare möbler, där matbordet också kan vara ett skrivbord. Och kontoren kommer att bli mer hemlika, med loungegrupper där folk kan sitta och jobba och där stora, öppna kontorslandskap utan gröna växter, skärmar eller mysiga sittgrupper förhoppningsvis är ett minne blott.

Vad tar vi då med oss? Made in Sweden kommer stort, liksom, nya miljövänliga färger, mycket metall och goda samarbeten där överskottet går till stipendier eller integrationsprojekt. Här är sju trender vi tar med oss från Stockholm design week 2022.

1. Made in Sweden

Sju trender från Stockholm design week. Made in Sweden.
Möbler gjort av spillmaterial från nystartade svenska företaget Contem.

Fler och fler designföretag arbetar med det lokala, det hållbara i fokus. Och även om det kan vara en utmaning, minst sagt, hittar man nya sätt att hitta material att återvinna. Till exempel Contem, som lanserar en möbelserie där man enbart använt utrivet byggmaterial från Stockholmstrakten, som annars skulle ha kastats. Företaget drivs av arkitekten Jack Dalla Santa och Cristian Lind, grundare av designstudion Temporärt, och drivs av övertygelsen att de mest hållbara materialen är de som redan har använts.

Annons

Och på designföretaget Verk, som var den stora snackisen förra året, går man till och med så djupt ner i produktionen att precis allt är svensktillverkat, ner på varenda del i en spik. De visade upp sig på en mycket intressant utställning på Auktionsverket med fokus på de svenska producenter de arbetar med.

Sju trender från Stockholm design week. Made in Sweden.
Gladbord i serien Raw industry, blåsta och gjutna på Målerås.

Raw industry är en ny möbelserie i glas, blåst och formgjutet, av David Ericsson och Daniel Enoksson. Tingen har blåsts på anrika glasbruket i Målerås i Småland.

Annons

2. Fantastiska Finland

Sju trender från Stockholm design week. Finsk design.
Uställningen Fintastic ägde rum på finska residenset. Annika Kampmann hade kurerat.
Sju trender från Stockholm design week. Finsk design.
Rumssavdelare inspirerad i sin form av alperna, av Roosa Ryhanen och Hannakaisa Pekkala. På utställningen Serving sculptures.

På inte mindre än två ställen i Stockholm visades finsk design. Och finnarna är som vi vet uppvuxna med grytor från Hackman, porslin från Arabia och möbler från Artek. Design med hög klass klass finns i deras DNA. Men allt är förstås inte Mumin, det blev vi varse i veckan. På finska institutet hade man samlat tio unga designers på utställningen i utställningen Serving sculptures – Renewal of Finnish Craft & Design. Utställningen visar på formspråkets förändring, lekfullhet och skulpturalitet som tagit över den finländska designscenen. Här utmanas massproduktionen genom unika konstföremål i mindre upplagor.

Annons

Fintastic har samlat ihop sju finska varumarken – Cover Story Paint, Finarte, Woodio, Vieser, Johanna Gullichsen, Ornas och formgivaren Hanna Anonen – som tillsammans ställs ut på den finska ambassadörens residens under Stockholm Design Week 2022. Samtliga varumärken visade upp sina mest aktuella och intressanta produkter just nu. Curator för utställningen var den svenska stylisten Annika Kampmann. Och bakom initiativet stod fotografen James Stokes och Heli Thorén, finsk kommunikationskonsult.

3. Magiska metaller

Stål, aluminium och järn är material som går långt tillbaka i svensk industri. Men nu ser man, om inte nya användningsområden, så nya sätt att använda dem. För finska Stala, som gör rostfritt stål, har Matti Klenell gjort inte mindre än åtta olika mönster på rostfria stålskivor, tänkta att användas som bänkskivor – eller varför inte klä in köksskåpen?

Sju trender från Stockholm design week. Metaller
Laserskrivna mönster på rostfritt stål från Stala.
Sju trender från Stockholm design week. Metaller. Fredrik Paulsen Joy objects
Designer Fredrik Paulsen aktuell med Joy objects.
Annons

Och Fredrik Paulsen lanserade äntligen sitt nya företag, Joy objects. Stolen är gjord i återvunnen stål och akryl och fler lanseringar i serien kommer i april. Ett rått, coolt och modernt uttryck.

4. MÖBLer som dubbeljobbar

Sju trender från Stockholm design week. Dubbla funktioner.
En bricka med ben, eller ett bord som klarar sig utan. Bridge Tray förenar två funktioner i en: både bricka och bord, på en och samma gång, Design house Stockholm.

Allt mer fokus på smarta möbler som funkar för både offentlig miljö och kontor är att vänta. En pall kan bli ett bord, ett bord kan vikas ihop och ta nästan ingen plats alls, eller en fåtölj som dubbeljobbar som sittmöbel och skrivbord. Vi gillar verkligen pallen Björk (av Lena Bergström) som nu fått en bricka till av Carina Seth Andersson, så smart när sittpuffen faktiskt lätt som en plätt blir ett bord. Men givetvis fungerar brickan Tray också utan puffen.

Annons

Franska designern Pauline Deltour hann färdigställa rumsavdelare och fåtölj för Offect innan hon tragiskt avled vid 38 års ålder. Fåtöljen Pauline med välvd rygg, har en bricka som går att lyfta av. Där kan du ställa datorn – eller kaffekoppen! En möbel som jobbar dubbelt!

Sju trender från Stockholm design week. Dubbla funktioner.
Fåtöljen Pauline av Pauline Deltour för Offect.

5. Mode MÖTER design

Sju trender från Stockholm design week. Dubbla funktioner.
Lisa Hillands puff Lumi med tyg av Maxjenny.

Mönsterkonstruktion, hög kunskap om textil och textiliers sätt att bete sig har formgivaren Lisa Hilland, utbildad på Saint Martin's college. Hon har i tätt samarbete med NK inredningschef Kadi Harjak skapat puffen Lumi. Den liknar en blomma eller kanske ett undervattensdjur? Formen är hursomhelst organisk och den taktila känslan hög. Läs mer om Lumi i nästa trend!

Annons
Sju trender från Stockholm design week. mode möter design
Fascinerande flätverk på sängbordet i serien Weave från Ringvide.

Och det svenska företaget Ringvide (med eget snickeri och produktion på Gotland på tal om Made i Sweden!) har möbeln Weave som med sin flätning, fina avslut och hantverkskonst blev en av veckans mesta snackisar. Kommer i björk och ek och rökt ek.

6. SAMARBETEN med HJärtat

Sju trender från Stockholm design week. samarbete together
Lisa Hillands puff Lumi har fått ny klädsel av detta coola gäng. Den limiterade utgåvan säljs hos NK och överskottet går till ett stipendium.

Design som gör gott, samarbeten som mynnar ut i stipendium eller projekt där överskottet går till integrationsprojekt, det här är den god sidan av designvärlden som vi ser mer och mer av. Projektet Together med puffen Lumi är ett. Lisa Hilland och NK inrednings Kadi Hadak har låtit flera formgivare och Stadsmissionens Remake klä 12 puffar i en limiterad utgåva. Formgivarna är bland andra Maxjenny, Magniberg och Pia Wallén. Överskottet av projektet går till ett stipendium för unga lovande designers. Även Lexington delar ut stipendium till goda företagsidéer eller start ups.

Annons
Sju trender från Stockholm design week. samarbete together
Pallen Emil, Designtorget, har fått illustrationer av sex formgivare.
Sju trender från Stockholm design week. samarbete together
Liggstolen 4PM av Chris Martin för Massproductions.

Massproductions nya liggstol 4PM kan du köpa som ett kit och skriva ut ritningarna till helt gratis. Ett både roligt och bekvämt DIY! Och det är design som sker i demokratisk anda och med samma tankegångar som Enzo Mari en gång hade. Faktum är att även Gerrit Rietveld hade samma tankar med sin ikoniska stol 635 Red and Blue. Designtorget låter sex formgivare måla pallen Emil, och från auktionen, som sker hos Tradera, går överskottet till Nya kompisbyrån. Design med hjärtat!

Annons

7. Nya färgföretagen

Sju trender från Stockholm design week. nya färgföretagen
Färg från Klint i återvinningsbar förpackning.

Miljövänlig färg i återvinningsbar förpackning, plastfri färg och allt fler Svanenmärkta kulörserier. Färgvärlden står inför en viktig revolution och nu behöver vi konsumenter inte längre leta med ljus och lykta efter miljövänlig färg när vi ska måla om.

Sju trender från Stockholm design week. nya färgföretagen
Finska färgföretaget Cover story säljer platsfri, täckande färg i moderna kulörer.

Svenska Klint och finska Cover story paint och Milieu är några som har fattat galoppen. Men även Beckers har numera en Svanenmärkt linje. Och företaget Auro gör ekologiska färger.

Foto: Ida Jonasson, Hannakaisa Pekkala, James Stokes, Brolov

Annons