Maxat med mini! Häng med in i den smartaste etta du någonsin sett
Den före detta bankbyggnaden blickar ut över grönskan i Westerpark i Amsterdam. Fastigheten är ombyggd och rymmer numera privatbostäder, där alla har utsikt mot parken.
I en av dem har Josefin Ljungberg de Jager inrett en studio på bara 38 kvadratmeter – med alla funktioner som kök, vardagsrum, badrum och sovdel på plats. Effektivt inredd med många smarta, platsbyggda lösningar för att utnyttja varenda kvadratcentimeter.
Josefin jobbar som inredare och stylist i Amsterdam, men är född och uppvuxen i Kristianstad. Hon utbildade sig till inredare i Oslo. Ikea och Amsterdam blev nästa stopp, i tio år arbetade hon bland annat på Ikeas Concept Center i nederländska Delft.
– Redan efter tre veckor i Nederländerna mötte jag min man, Stephen från Kalifornien. Vi har hängt ihop sedan dess och har två tonåringar ihop. Numera driver jag eget och har specialiserat mig på just små hem på liten yta med hållbarhet i fokus. Men jag gör också utställningar, kontor och showrooms.
INTILL CHARMIGA WESTERPARK
– Jag tycker att jag har det bästa jobbet! Det är väldigt roligt att hjälpa människor att skapa en bättre vardag.
Studion ligger på tolfte våningen med strålande vy över charmiga Westerpark, en kulturpark som under sommartid bjuder på festivaler, teater, utomhusbio och prunkande koloniträdgårdar.
– Det var en rolig utmaning att få till layouten. I formen var lägenheten som en tom skolåda, som avslutades med ett stort fönsterparti.
– Jag har byggt i olika höjder för att man ska kunna njuta av utsikten nästan var man än är i lägenheten. Längst in ligger badrum, liten tvättstuga och förråd. Sedan fortsätter planlösningen med sovdel, kök och allra längst fram vardagsrum med matplats.
LITEN LÄGENHET MED ALLA FUNKTIONER
För att vara en liten studio känns den ovanligt rymlig. Inget saknas och eftersom all inredning är platsbyggd har Josefin kunnat utnyttja de olika sektionerna för fler funktioner. Till exempel kan man rulla ut ett skrivbord under sängen och vips har man en arbetsplats. Och under soffan i vardagsrummet finns en låda med en madrass som blir en extra sovplats.
Hur har du tänkt när det gäller materialvalen?
– För mig handlar det mycket om att kombinera olika oväntade material och att skapa kontraster. Det ruffa betongtaket och -golvet möter loppismöbler och den guldiga glaslampan. Jag ville också använda en varm och lite mörkare färgskala för att få känslan av att hemmet kramar om dig, säger Josefin.
– Jag undviker helst vitt i mina inredningar. Jag har också kaklat den längsta väggen i lägenheten, kaklet håller visuellt ihop de olika funktionerna och ger rummet karaktär och gör att det känns inrett utan att man behöver pynta så mycket. Kaklet skiftar i färg beroende på ljuset. Alla textilier är i ull och dämpar ljudet.
När det gäller just akustiken i studion har Josefin använt ett slags filt som är tillverkad av återvunna PET-flaskor på skåpsdörrarna och vid matplatsen (dörr-arna till proppskåpet är väl kamouflerade!). ”Det blev väldigt fint med materialmixen och hjälper akustiken betydligt. Trä och textil dämpar bra.”
– Var inte rädd för att blanda olika material, sätt kakel och andra material som tapet och träpaneler på oväntade ställen. Dela upp den lilla lyan i mindre sektioner med hjälp av textilier. Jag älskar små hem, det går verkligen att klara sig på en mindre yta med färre saker. Det ger ett lugn.
– Till allt som är platsbyggt har jag använt bambu som är en klimatsmart träsort. Möbler, lampor och inredningsdetaljer är köpta second hand. Allt med omsorg om miljön.
Intrycket är varmt och inbjudande. Trångt är inte ett ord som kommer till en. Det är rofyllt och ett ställe att dra sig undan på. Samtidigt som hörnbänken vid matplatsen kan rymma många. Drar man ut skrivbordet till matplatsen kan man ha en middag för tolv personer utan problem.
– Bland det bästa är förstås att här bjuds på Amsterdams bästa utsikt. Här följer man säsongerna, hur träden byter färg och molnen far över himlen, säger Josefin.
Fotograf Carlfried Verwaayen