Snyggt och hållbart – allt om trendmaterialet linne
De senaste årens avslappnade, lite stökiga, bäddningstrend med skrynkliga linnelakan i dämpade färger och slarvigt slängda, tunna filtar har gjort linnet till det självklara valet i sovrummet, på Instagram, i inredningsreportage och på bostadsmarknadens välstylade försäljningsbilder.
Även i köket – i lagom skrynkliga dukar, servetter och kökshanddukar – och i badrummet – i mjuka handdukar och morgonrockar – är linne måstematerialet för den trendmedvetna.
Och för den som värnar om miljön, eftersom linodlingen inte tär lika mycket på jordens resurser som bomullsodlingen gör.
– Har du en gång sovit i linne vill du inte sova i något annat, säger Lotta Diab, som är creative director på Lovely Linen. Det är en härlig, mjuk känsla. Linne har en förmåga att dra åt sig fukt, men även släppa ifrån sig den, så det blir aldrig instängt eller varmt på sommaren – och på vintern är det tvärtom, då ger linnet en känsla av värme i stället.
Just de egenskaperna, att linnet är ännu bättre på att suga åt sig vatten än bomull och att det svalkar på sommaren och värmer på vintern, är några av anledningarna till att linnet har blivit så populärt.
Att producera linne är ett krävande arbete, det tar tid och kunskap att behandla det skördade linet på rätt sätt, och därför kostar det färdiga tyget mer än konkurrerande material.
Samtidigt lyfts linne fram som ett miljövänligare alternativ till bomull och intresset för hållbarhet gör att många numera gärna betalar lite extra för miljöns skull.
– Det traditionella sättet att odla lin i Europa är mer miljövänligt, eftersom det odlas i kallare väder och man inte behöver använda lika mycket bekämpningsmedel. Linet behöver inte heller lika mycket vatten som bomull. En kvadratmeter bomull kräver 30–100 liter vatten medan en kvadratmeter lin bara behöver 1 liter. Det är stor skillnad, säger Lotta Diab.
Linet odlas mest i norra delarna av Europa, i länder som Nederländerna, Irland, länderna i Baltikum, norra Frankrike och Belgien, och det finns väggmålningar som visar att det odlats i mer än 5 000 år.
I Skandinavien började vi odla lin under bronsåldern, men i dag finns det knappt några linodlingar kvar i Sverige för textiltillverkning – här odlar vi numera mest lin för att framställa linolja och det görs av en annan sorts lin än den blåblommande varianten vars stjälkar hamnar i våra perfekt skrynklade sängar.
– Det är ett häftigt perspektiv att något som funnits så länge i historien har blivit en så stark trend, säger Annica Högström som är vd på textilföretaget Himla.
Linne är så uttrycksfullt och det kan ta sig ut på så olika sätt, allt från stiligt och elegant till mer lättsamt och ledigt. Kanske är det så att vi nu accepterar att det är lite skrynkligt, det blir en ledigt nonchalant och avslappnad stil. Jag tror att det är därifrån trenden kommer, att vi nu tycker om det uttrycket.
Ostruket och tvättat linne ger det välinstagrammade, ostylade utseendet som syns mest just nu, medan mangling och strykning i stället ger tyget glans och en lite striktare känsla. Ett dukat bord kan förändras helt beroende på hur linneduken har behandlats.
– Jag tycker också att linne gör färger mer sofistikerade, det dämpar dem något och gör dem lite matta. Det är en av anledningarna till att jag älskar linne, säger Annica Högström. Men det är andra egenskaper också. Jag skulle inte kunna använda frotté utan linne i. Det känns och gör skillnad! Uppsugningsförmågan går inte att mäta sig med.
Himla och Lovely Linen är några av de aktörer som satsar stort på linne, men i och med trenden blir de fler och fler. Och i Sverige finns en lång tradition av linnevävning, särskilt i Hälsingland, vars landskapsblomma är just lin.
– Jag har arbetat med linne sedan mitten av 90-talet, berättar Annica Högström. Sedan dess har det tillkommit många fler på marknaden. Det är bara en jättetrevlig bekräftelse på att fler tycker om linne. Både producenter och konsumenter. Det har blivit något för alla. Allas vardagslyx.
Linnets fördelar:
1. Förmågan att suga upp vatten. Till och med bättre än bomull! Och det torkar dessutom snabbt.
2. Linodlingen kräver inte så mycket bekämpningsmedel eller gödning som bomull, och är därför bättre för miljön.
3. Det går åt mycket mindre vatten vid odling av lin.
4. Linne håller länge och är ett slitstarkt material. Ju mer det tvättas och används – desto mjukare och glansigare blir det.
5. Nattfjärilar och ängrar är inte så förtjusta i linne.
6. Tyget känns svalt på sommaren och värmande på vintern.
Av; Helena Skoog