Så städar du med ättika – tre enkla och effektiva hacks
Temperaturerna börjar så sakteliga falla och det är dags att ladda upp inför hösten. För många är nog årstidsskiftet synonymt med en rejäl storstädning och en efterlängtad nystart. När det kommer till städning finns det oceaner av städprodukter runtom i butikerna, många skadliga för miljö och hälsa.
Med hjälp av Ekotipset förkovrar vi oss i städning med ättika, en eko-vänlig och effektiv komponent som gör hemmet skinande rent utan att kompromissa med miljön. In och inspireras!
Därför ska du städa med ättika
Hur kommer det sig att just ättika har blivit en go-to ingrediens när det kommer till städning och hemgjorda städprodukter? Ättikan är bakteriedödande, effektiv och ger skinande resultat samtidigt som dålig lukt neutraliseras.
Du har säkert stött på flera fönsterputshacks där ättika förekommer, vilket hänger ihop med dess jämna resultat och skinande ytor. Ättika är dessutom effektivt mot kalk, så om du funderar på avkalkning av kaffebryggare eller vattenkokare är det värt att testa just ättika. Var noga med att inte använda ättika på syrakänsliga material som marmor och natursten.
Skillnaden mellan ättika och ättiksprit
En vanligt förekommande fråga är skillnaden mellan ättika och ättiksprit. Svaret är enkelt. Ättika (24 procent) och ättiksprit (12 procent) är i princip samma sak. Skillnaden är att ättika är mer koncentrerad jämfört med ättiksprit som är utspätt med mer vatten och därför blir svagare. Båda har sina för- och nackdelar.
Ättikans koncentration gör den relativt billig på marknaden, samtidigt som du slipper bära hem större mängder vatten. Däremot är ättika frätande, vilket kan orsaka skador vid exempelvis förtäring eller hudkontakt. Ättiksprit kan skapa liknande irritation men i betydligt mindre omfattning.
Städa med ättiksprit – tre enkla städhacks som du inte får missa:
1. Effektiva mirakelservetter
Gör rent på nolltid med smidiga städservetter. Här använder du den omtalade fönsterputsen, som du enkelt gör så här, som bas. Använd servetterna i badrummet eller för snabbrengöring i alla hemmets rum, dock ej på natursten.
Du behöver:
5 dl fönsterputs
Tvättlappar gjorda i papper
Burk eller matlåda, se till så att locket är tätslutande
Gör så här:
- Vik tvättlapparna, gärna omlott, och lägg ner de i lådan.
- Häll över fönsterputs, blöt ner lapparna rejält.
- Dags att se till så att tvättlapparna inte får för mycket vätska. Tryck med baksidan av en matsked eller undersidan av en kopp över tvättlapparna. Häll bort överflödig vätska.
- Använd överbliven vätska för avkalkning eller häll över fler tyglappar. Sätt på locket.
- Klar!
2. Avkalka kaffebryggaren
Är kaffe A och O för att mäkta med höstsäsongen? Du är inte ensam. Få en ren kaffebryggare på nolltid tack vare ättiksprit och vatten.
Du behöver:
1 dl ättiksprit (12 procent)
5 dl vatten, ladda gärna upp lite extra att skölja med
Gör så här:
- Häll fem deciliter vatten tillsammans med ättiksprit i kaffebryggaren.
- Se till att hälften av vätskan går genom och ner i kannan.
- Stäng av bryggaren, avvakta i tio minuter.
- Sätt på bryggaren igen, låt resten av vätskan gå genom.
- Häll ut vätskan i kannan.
- Brygg genom kaffebryggaren tre till fyra gånger med rent vatten. Detta för att säkerställa att ingen smak av ättika hänger kvar.
- Klar!
3. sköljmedel med citrusdoft
Behåll sommarkänslan med ljuvligt soliga dofter. Här används apelsin, citron, lime eller andra valfria citrusskal för att ge sköljmedlet en behaglig, frisk doft. När det väl är dags för tvätt adderar du två matskedar sköljmedel i sköljmedelsfacket.
Du behöver:
Skal från citrusfrukter (se till att de är sköljda!)
Cirka 2 dl ättiksprit (12 procent)
3 dl vatten
Burk med lock
Tom flaska
Gör så här:
- Placera skalen i en liten burk. Det är ingen fara om det vita lagret hänger med skalet, men fruktkött ska tas bort.
- Fyll på med ättiksprit.
- Sätt på ett lock och låt blandningen stå drygt en vecka i rumstemperatur.
- Sila bort skalen.
- Häll vätskan i flaskan och skaka.
- Klar!
Sugen på fler enkla, effektiva och miljövänliga städhacks? Spana in Ekotipset på Instagram och missa inte boken Städa hållbart med Ekotipset, ANNONS den klickar du hem här.
Startbild: Ellinor Sirén, Hay, Unsplash.
Källa: Städa hållbart med Ekotipset av Ellinor Sirén (Bonnier Fakta).