Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Titta in i huset i Tulum – där polerad betong möter tropisk grönska

16 jul, 2024
AvTami Christiansen
Titta in i huset i Tulum – där polerad betong möter tropisk grönska
Stillhet råder i Casa Shalva. Här möter en minimalistisk estetik den polerade betongen och en frodande, tropisk grönska.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hemma hos #5 - Sofia WoodBrand logo
Hemma hos #5 - Sofia Wood

Den tropiska miljön i badorten Tulum på Mexikos östkust fungerade som självklar referens under designprocessen med Casa Shalva, en riad mitt i den turisttäta kuststaden.

– På hebreiska förmedlar ordet shalva känslan av fred och stillhet. Med Casa Shalva har jag försökt mixa min kärlek till naturen med minimalistisk estetik som tilltalar mig, säger entreprenören, fastighetsutvecklaren och ägaren Aviv Siso.

Köket har stora glasdörrar ut mot grönskan och in mot gården. De monokroma tonerna i köket från Küchen harmoniserar med matbordet och stolarna i sten från Sublime Studios. Pendellampor i både köket och matsalen är designade av Stephanie Ström från Sublime Studios.
Köket har stora glasdörrar ut mot grönskan och in mot gården. De monokroma tonerna i köket från Küchen harmoniserar med matbordet och stolarna i sten från Sublime Studios. Pendellampor i både köket och matsalen är designade av Stephanie Ström från Sublime Studios.Richard Powers/Living Inside Pro

Huset och inredningen kom till i ett samarbete med en lokal arkitektfirma och Avis Sisos vän, designern Alexandra Pedregal.

Annons

– Jag ville förena modern arkitektur med en känsla av mexikansk hacienda. Målet var att skapa ett utrymme som främjade en känsla av lugn med hjälp av ett öppet flöde, höga tak, stora fönster, breda bågar och den naturliga, tropiska vegetationen.

Poolen ramas in av cement-bågar. Det vilar ett närmast sakralt lugn över innergården. De enda ljuden är prasslet från löven och fågelsången. En platsbyggd utomhussoffa är Avivs favoritplats vid poolen. I den höga delen ligger ett sovrum.
Poolen ramas in av cementbågar. Det vilar ett närmast sakralt lugn över innergården. De enda ljuden är prasslet från löven och fågelsången. En platsbyggd utomhussoffa är Avivs favoritplats vid poolen. I den höga delen ligger ett sovrum.Richard Powers/Living Inside Pro
Ägaren av drömmiga Casa Shalva, Aviv Siso, bor i Mexiko sedan några år tillbaka, men har rötterna i Belgien och Israel.
Ägaren av drömmiga Casa Shalva, Aviv Siso, bor i Mexiko sedan några år tillbaka, men har rötterna i Belgien och Israel.Richard Powers/Living Inside Pro
Annons

Avis Sisos avsikt var att kombinera natursten från området med trä, neutrala toner, polerad cement med mängder av tropiska växter som passar i den lummiga miljö som är typisk för Tulum.

– Det finns sådan hantverksskicklighet här. Vackert polerad betong, cement och stenarbete är förankrade i den mexikanska byggkulturen och traditionen. Betongens gråhet kontrasterar vackert med grönskan.

På de murade hyllplanen står keramik som Aviv Siso samlat på sig. Det runda fönstret har en annorlunda placering och bidrar till att öka kontakten med livet utomhus.
På de murade hyllplanen står keramik som Aviv Siso samlat på sig. Det runda fönstret har en annorlunda placering och bidrar till att öka kontakten med livet utomhus.Richard Powers/Living Inside Pro
Spännande nivåskillnader med det nedsänkta vardagsrummet med en enorm platsbyggd soffa. Stenbord, Sublime Studios. Skålarna på stenbordet av konstnären Monica Calderon. Kuddar, World By Hand.
Spännande nivåskillnader med det nedsänkta vardagsrummet med en enorm platsbyggd soffa. Stenbord, Sublime Studios. Skålarna på stenbordet av konstnären Monica Calderon. Kuddar, World By Hand.Richard Powers/Living Inside Pro
Annons

Den minimalistiska känslan mjukas upp av en serie öppna bågformade dörrar. Bågarna för tankarna till en modern hacienda med gemensamma rum runt gården och en pool i centrum. Stämningen är mild och lugn.

Avis Siso är född i Antwerpen i Belgien, men bodde i Israel fram till tolv års ålder. Sedan flyttade familjen tillbaka till Antwerpen. Så småningom flyttade han till New York. Avis kom till Tulum under pandemin.

Polerad betong, kalksten och marmor. Köket är en uppvisning i hur olika stenmaterial kan mötas. Pendellampor, Sublime studios.
Polerad betong, kalksten och marmor. Köket är en uppvisning i hur olika stenmaterial kan mötas. Pendellampor, Sublime studios.Richard Powers/Living Inside Pro
Annons

– Jag bodde i New York i tjugo år. Men jag visste hela tiden att jag skulle behöva en paus från det intensiva livet och pandemin erbjöd ett tillfälle att stanna upp och prova något nytt.

De belgiska rötterna har påverkat hur han ser på design och estetik. Antwerpen är fullt av inspirerande pärlor, med fokus på design och estetik, kläder, konst och arkitektur. ”Den lågmälda, ödmjuka estetiken tilltalar mig.”

I en del av vardagsrummet står ett par handgjorda rottingstolar från mexikanska World by Hand i Tulum.
I en del av vardagsrummet står ett par handgjorda rottingstolar från mexikanska World by Hand i Tulum.Richard Powers/Living Inside Pro
Badkaret är placerat precis intill det enorma fönstret, men ändå bakom en skyddande mur. Den tropiska miljön kikar fram överallt.
Badkaret är placerat precis intill det enorma fönstret, men ändå bakom en skyddande mur. Den tropiska miljön kikar fram överallt.Richard Powers/Living Inside Pro
Annons

De skulpturala, råa stenmöbler som syns i Casa Shalva är designade av Sublime Studios. Materialiteten och formerna i dem är i perfekt harmoni med arkitekturen. Unik konst, det massiva matsalsbordet, bänkar och stolar skulpterade i rå kalksten dominerar det öppna köket och matsalsdelen som är placerat ovanför ett nedsänkt vardagsrum. Det sänkta vardagsrummet med sin samtalshörna är platsen där alla samlas.

Stenmöblerna är skulpterade i crema maya-sten.

– Det är en vacker mexikansk kalksten, ådringen ger en känsla av naturlig rörelse. Konstnären Constantin Brancusi står bakom inspirationen, säger Sublime Studios grundare, designern Stephanie Ström.

I ett av gästsovrummen matchas betongen med varmt trä och neutrala textilier. Matta från World by Hand mjukar upp bottenvåningens sovrum och från de stora fönstren kommer grönskan nästan in.
I ett av gästsovrummen matchas betongen med varmt trä och neutrala textilier. Matta från World by Hand mjukar upp bottenvåningens sovrum och från de stora fönstren kommer grönskan nästan in.Richard Powers/Living Inside Pro

På övervåningen ligger flera sovrum som blickar ut över trädkronorna, en takterrass erbjuder solnedgångsutsikt och under klara nätter stjärnskådning.

– Det här är ett hus som är gjort för att samla vänner och skapa gemensamma minnen, säger Aviv Siso.

Fotograf: Richard Power

Annons