Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Trend: Metaller som tar över efter mässing

28 maj, 2018
AvELLE Decoration
Allt är inte mässing som glimmar! I alla fall inte nu längre. De vita metallerna är tillbaka – och det är inte någon nyhet, tvärtom.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Mässing, koppar och andra gula metaller har regerat inredningsvärlden de senaste åren, och stilleben med ljusstakar, prydnads- föremål och allt från bestick till lampskärmar i gyllene glans har inte gått att undgå på Instagram.

Silverskål med maskrosmönster från Bukowskis
Silverskål med maskrosmönster av S & M Benzen år 1905, utropspris 3 000 kr, Bukowskis.

Men som alla intensiva trender får även denna sin motreaktion, och in i trendbilden tågar nu lite kallare, ljusare vitmetaller som tenn och silver – med en stark svensk formtradition i ryggen och ett hundraårsjubileum som kan boosta trenden till sin peak om några år. Så det gäller att skynda och fynda nu, för här finns många prisvärda kap att göra.

– Silver är världens bästa antikvitet! säger Li Pamp, som är programledare för Antikmagasinet på SVT och expert på antikviteter.

Annons

– Det kräver inte så mycket och har ett evigt liv, till skillnad från andra material som kan vittra sönder och förstöras. Silver kan bli hur gammalt som helst. Ur ett investeringsperspektiv är det tacksamt att tänka på, det dör inte. Det går att återanvända hur mycket som helst. Det är väl det hållbarhet handlar om, att göra saker som är odödliga och inte behöver ersättas.

Små silverdetaljer, allt ifrån smycken till större dekorationshjärtan, från Svenskt Tenn
Foto: Svenskt Tenn

Li Pamp berättar att silverbestick kan vara värt att kika efter på loppisar och auktioner, eftersom det ofta är väldigt prisvärt.

– Många människor orkar inte lägga tiden som krävs för att underhålla sitt silver, det behöver putsas ibland. Därför kan man hitta bestick nästan skamligt billigt.

Annons

Silver har en lång historia, som dateras flera tusen år före Kristus, runt om i världen. I Sverige tror man att silverföremål började tillverkas 400–500 f Kr.

Lejon i tenn, design Anna Petrus
Anna Petrus tennlejon formgavs på 1920-talet och är fortfarande i produktion. Detta såldes på Göteborgs Auktionsverk tidigare i vår.

Svenskt silver är alltid stämplat, med landsstämpeln Tre kronor samt en årsstämpel med en siffra och en bokstav, och ibland går det att utläsa silversmedens namn eller firman som gjort föremålet. Även nysilver, som är en legering av koppar, zink och nickel, är stämplat – ofta med NS eller Alpacca.

– Men man behöver inte förakta nysilver! säger Li Pamp. Det är också överkomligt prismässigt och behandlas på samma sätt som silver.

Förutom silver och nysilver får även tenn ett uppsving när de vita metallerna kommer tillbaka, ett betydligt billigare material än silver och i Sverige har det länge gjorts bruksföremål i tenn av just den anledningen. Men dess historia är lika lång som silvrets, ofta som legering ihop med koppar, som då går under namnet brons.

Tennvasen Janushuvud designad av Anna Petrus för Svenskt Tenn.
Tennvasen Janushuvud designad av Anna Petrus för Svenskt Tenn är populär på auktioner. Denna såldes på Bukowskis i mars, utropspris 3 000 kr.

I Sverige var tenn väldigt populärt under 1700-talet och sedan sjönk intresset under industrialiseringen på 1800-talet, tills Estrid Ericson grundade Svenskt Tenn 1924 och lyfte materialet igen.

Annons

– Föremål från Svenskt Tenn har alltid ett värde, oavsett trender, berättar Ann-Sofie Johansson, som är ansvarig för samtidskonst på Göteborgs Auktionsverk.

– Annars är tenn väldigt billigt nu, särskilt 1800-talstenn, och det finns många föremål som tennstop, fat och vaser att sätta blommor i …

Hon berättar att tenn är ett känsligt material eftersom det är så mjukt, men det kräver inte mycket underhåll.

– Tenn är vackert som det är, om man inte vill polera det för att få en blank yta. Annars har det ett vackert naturligt åldrande och blir mörkare grått med tiden.

Silverbestick av Jacob Ängmans Rosenholm
Det lönar sig att köpa silverbestick på auktion. 54 delar av Jacob Ängmans Rosenholm ropades ut för 6 000 kr på Stockholms Auktionsverk i mars.

Om sex år firar Svenskt Tenn hundra år, vilket kommer att ge mycket fokus åt materialet, så det kan vara smart att passa på och fynda nu, innan priserna börjar stiga.

Manschettknappask i tenn från 1900-talets första hälft
Manschettknappask i tenn från 1900-talets första hälft, stämplar ”Sv Tenn”, utrops- pris 1 500 kr, Stockholms Auktionsverk.

Ann-Sofie Johansson tycker att det är synd att många silver- och tennföremål köps för att sedan bara bli stående i ett skåp:

Annons

– Det var bruksföremål från början: stop, ljusstakar, fat och underfat. Så använd dem, säger hon och tillägger med ett skratt: I stället för att bara göra snygga stilleben för foton på Instagram!

Här är de trendiga metallerna att hålla koll på just nu:

Silver: På svenskt silver ska lands- stämpeln Tre kronor finnas och en års- stämpel. Ofta står även namnet på silversmeden eller firman som tillverkat föremålet.
Tenn: Tenn från 1800-talet och senare går att fynda billigt, medan äldre tenn eller föremål som är gjorda av kända formgivare, ofta för Svenskt Tenn, är dyrare. Tenn från Sverige har två till fyra stämplar.
Nysilver: NS, Alpacca, ALP och EPNS är några av beteckningarna på nysilver. Det är en legering av koppar, zink och nickel.
Pläter: Koppar med silveryta. Om pläter putsas kommer den röda metallen fram.

Av Helena Skoog

Läs mer:

Trend: Borstade och matta metaller – 12 shoppingtips

DIY: Så enkelt gör du din egen ampel av en metallkorg

Metalliska speglarna som tar spegelväggen till en hel nivå

Annons