Utställningarna du inte får missa i sommar!
Dags att fylla på med inspiration! Strunta i stranden och gå på en utställning. Här har vi listat några av de bästa utställningarna Sverige har att erbjuda sommar!
Skärgårdskonst
Ett besök på Artipelag på Värmdö behöver inte betyda att man helt väljer bort badplatsen eftersom konsthallen ligger mitt i Stockholms skärgård. I sommar bejakar man detta faktum fullt ut i utställningen Ingen människa är en ö – konstnärliga strandhugg i Stockholms skärgård. Här visas konst som på olika sätt skildrar skärgården från 1800-talet fram till idag – från romantiskt måleri till ljudkonst och installationer.
Ingen människa är en ö – konstnärliga strandhugg i Stockholms skärgård, Artipelag, t o m 28
september, www.artipelag.se
Målningen Östrasalt av JAG Acke från 1906 visas i sommar på Artipelag.
Barndesign
Reser man med bil genom södra Sverige är ett stopp på Vandalorum i Värnamo att rekommendera. I sommar visar man sin hittills största utställning: Barnens århundrade – nordisk design för barn 1900 till idag. Titeln är förstås tagen från Ellen Keys bok Barnens århundrade från år 1900 och i utställningen visas hur nordiska formgivare, arkitekter och konstnärer under det senaste seklet arbetat för att stärka barnens villkor på olika sätt.
Barnens århundrade – nordisk design för barn 1900 till idag, Vandalorum, t o m 28 september, www.vandalorum.se
Mysdress med humor: The Baby Seal av det isländska designkollektivet Vík Prjónsdóttir. (Foto Marino Thorlacius)
Dandybilder
Få svenska konstverk är lika välkända som Nils Dardels Den döende dandyn från 1918. I sommar finns chansen att se den och en rad andra verk av konstnären i den stora utställningen Nils Dardel och den moderna tiden på Moderna Museet i Stockholm. Utställningen vill ge en delvis ny bild av en konstnär som var verksam i Sverige och Paris i en brytningstid och berättar historien om hur han förhöll sig till både tradition och modernitet.
Nils Dardel och den moderna tiden, Moderna Museet, t o m 14 september, www.modernamuseet.se
Den döende dandyn av Nils Dardel från 1918. Nils Dardel fotograferad i Tokyo 1917. (Foto Riksarkivet/© Thora Dardel Hamiltons arkiv)
Konstkeramik
Sommarens stora utställning på Röhsska Museet i Göteborg ägnas åt den keramik som Pablo Picasso formgav 1948–1971 och som producerades i begränsade upplagor i verkstaden Madoura i södra Frankrike. Det är kraftfull keramik med målad och ristad dekor som ofta är inspirerad av traditionell Medelhavskeramik.
Picasso på ett fat. Keramik 1948–1971, Röhsska, t o m 28 september, www.rohsska.se
Keramikfat Still Life av Pablo Picasso för Madoura, 1954. (Foto The Lake Collection of Picasso Ceramics © Succession Picasso/BUS 2014)
Modemöten
Är man det minsta intresserad av var svenskt mode står idag är det dags att bege sig till sommarens utställning på Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm. Här har vår systertidning ELLEs modechef Cia Jansson tillsammans med Michael Elmenbeck satt samman en utställning som ger en bild av svenskt mode från millennieskiftet fram till idag. Till utställningen hör en sajt med filmer och texter: www.svensktmode20002015.se.
Svenskt Mode: 2000–2015, Svens-Harrys Konstmuseum, t o m 31 augusti, www.sven-harrys.se
Michael Elmenbeck, grundare av magasinet Bon, och Cia Jansson, modechef på ELLE, har koll på svensk mode. (Foto: Johan Avedal)
Stilstudie
Utställningen Barockt är ett samarbete mellan Kulturhuset i Stockholm och Nationalmuseum och i den har man dragit nytta av sina olika kunskaper om samtidskonst, konsthantverk och konst från barocken. Det är en suggestiv och spännande utställning där man möter verk av samtidskonstnärer som Ylva Ogland, Åsa Jungnelius och Isaac Julien sida vid sida med måleri och kyrkokonst från 1600-talet. Fokus ligger på barockens fascination för överdåd och förgänglighet och hur epoken finns närvarande också i samtidskonsten.
Barockt, Kulturhuset, t o m 19 oktober, www.nationalmuseum.se
Stillbild ur Isaac Juliens Western Union Series, 2007. (Publiceras med tillåtelse av konstnären och Victoria Miro, London ©Isaac Julien)
Rörelsekonst
Wanås Konst med sin ständigt växande skulpturpark med internationell konst i den vackra skånska bokskogen är värd en utflykt varje sommar. I år är temat skulptur och dans – med konstverk som ger fysiska utmaningar och samarbeten med koreografer. Bland annat har den japanska konstnären Tadashi Kawamata byggt trädkojor och plattformar uppe bland trädtopparna.
Dance Me, Wanås, t o m 2 november, www.wanas.se