Världens tio bästa matupplevelser - vilka har du provat?
Även om du inte är en utpräglad foodie är maten en stor del av upplevelsen under en resa. Maten berättar så mycket mer än bara smakerna, den bjuder även på kulturella historier, sociala seder och gamla traditioner.
Här är tio av världens mest oförglömliga njutningar för både gom och själ – bara att skriva upp på ”to do-listan”.
1. Barhoppa och ät pinxtos i San Sebastian
Pinxtos är vad vi i Sverige – och i de flesta andra delar av Spanien – skulle kalla små tapas. Men i Baskien går de främst under namnet pinxtos. Namnet kommer efter den pinne som i många fall håller ihop det ljuvliga fyllningen (ofta bara små munsbitar) i en skiva bröd.
I Sverige viftar vi ju ofta in fyra rätter på en gång och är klara med måltiden en timme senare, men här njuter du självklart av pinxtos på äkta spanskt vis: en pinxto eller två ihop med en glas fylligt vin eller immig öl innan du går vidare till nästa bar för att prova deras specialitéer – och nästa och nästa…
Lokala delikatesser som färsk tonfisk, ansjovis och vitlöksfrästa svampar blandas med smakrika korvar, ostar och mycket, mycket annat som får smaklökarna att jubla. Tur att de är små så att man kan äta många!
2. Curry Laksa mitt i Kuala Lumpurs myller
En skål krämig och smakrik Curry Laksa är en matupplevelse du sent kommer glömma, oavsett var den inmundigas. Men skuggan av skyskraporna i Kuala Lumpur bjuder på ett av de bästa sätten att äta den.
Otaliga små hål i väggen och bås tävlar om din uppmärksamhet, men var listig och välj stället med mest lokalbefolkning i kö så kommer du att få den bästa maten. Slå dig ner på en plaststol och hugg in på en rykande het blandning av chili, räkpasta, gurkmeja, galanga, lime, kokosmjölk, nudlar, böngroddar och ditt val av kyckling eller räkor. NU har du upplevt det riktiga Malaysia.
3. Lär dig göra sushi i Tokyo
Att gå en kurs i hantverket i sushins hemland är definitivt en once in a lifetime-upplevelse. Förutom god mat får du användbara tips i och en smakbit av den japanska kulturen och dess traditioner.
Men är du sent ute och inte hittar någon bra kurs är ett bra alternativ att slå sig ner på en riktigt bra sushirestaurang och iaktta itamaen (kocken) i full action.
Men vad du än gör – håll koll på vett och etikett-reglerna! Skippa sojan och fråga INTE efter extra wasabi, det är nämligen en förolämpning mot kocken. Däremot är det ok att äta med fingrarna, åtminstone om det är nigiri. Glöm inte att lägga märke till riset, i Japan är det en hel vetenskap att koka det perfekta riset. Kanske kan du få några bra tips från kocken?
4. Texas Brisket värd fyra timmar i kö
I Texas är det allmänt folkvett att kunna tillaga en rejäl bit kött, därav är de rimligen svårimponerade inom ämnet. Så när folk dag ut och dag in är beredda att köa i upp till fyra timmar för en tallrik pulled pork, korvar och revben på Franklin Barbecue i Austin – då vet man att det är något alldeles extra. Och då har vi inte ens nämnt huvudattraktionen – den ekrökta bringan (brisket) – tillagad länge på låg temperatur tills det saftiga köttet faller isär, täckt av en tunn, sötsalt, knaprig yta.
Ryktet har till och med spritt sig hela vägen till Barack Obama (som gick före i kön men betalade för alla som stod bakom).
Ps: I Sverige kan du få en liknande upplevelse på Det arroganta svinet i Jordbro utanför Stockholm. I den ruffigt inredda lokalen beläget i ett industriområde mitt i ingenstans står lastbilschaufförer sida vid sida med hipsters i ständigt lång kö bland oljefaten för få sig en rejäl köttkoma. Men – det är ju inte Texas såklart.
5. Som Tum – salladen som upplevs bäst i Bangkoks myller
Det här är ingen vanlig sallad. Rätten, som kännetecknas av den gröna papayan, är söt, salt, frisk och stark på en och samma gång. Texturen med bland annat morötter, jordnötter, tomater och räkor är frestande knaprig samtidigt som den är ljuvligt mjuk och saftig.
Du kan hitta Som Tum överallt i Thailand med det är i Bangkoks galna trafikkaos och folkmyller du får den mest autentiska upplevelsen.
6. Smørrebrød, en dansk munsbit av brödhimlen
Här har vi svenskar ett långt upplevelseförsprång – vi är vana vid smakrika bröd med goda pålägg. Men vi får nog erkänna – danskarna är ännu ett strå vassare när det kommer till att skapa smörgåsupplevelser.
För att bygga, och inta, en riktigt lyckad måltid av smørrebrød bör man följa vissa regler: Tunnare pålägg kommer först – sedan de matigare. Äter du mer än ett smørrebrød (och vem gör inte det?!) gör du bäst i att börja med sillmackorna och sedan gå via fiskvarianterna till de köttigare kreationerna för att sedan avsluta med ostskapelserna. Precis som vid ett julbord med andra ord.
Några klassiska smakkombinationer du inte får missa är:
1. Sill, lök och dill.
2. Räkmacka.
3. Rostbiff med picklade grönsaker, rostad lök och pepparrot.
4. Mögelost med äpple och bacon.
7. Besök den Nya Zeeländska kusten, där kräftorna är så färska att de fått en stad uppkallade efter sig
På den östra sidan av Nya Zeeländska sydön, ungefär två timmars färd från Christchurch, ligger den lilla staden Kaikoura. Kusten är känd för sitt rika havsliv och den lilla staden är till och med uppkallad efter skaldjuren. På moriska betyder nämligen ”kai” mat och ”koura” kräfta.
I området hittar du otaliga små foodtrucks som livnär sig på enkelt, men delikat tillagade måltider från havet. Den spartanska inredningen vägs med råge upp av den omgivande naturen med utsikt över Stilla havet, medan du mumsar på pinfärska kräftor täckta av smör, vitlök, citron och persilja.
8. Bibimbap, den sydkoreanska bowlen som alla älskar
I Sverige har den koreanska bibimbapen gått från en trend till ett självklart lunchval. Strimlad biff, sauterade grönsaker och svamp ovanpå ett lager rykande hett ris toppat med kimchi, chilipasta och ägg bjuder på en umami-upplevelse utöver det vanliga.
Men visste du att alla ingredienser i skålen är där av en särskild anledning? Chilin representerar ditt hjärta, de gröna grönsakerna är där för leverns skull, ägget för din mage, de mörka ingredienserna som sojan och svamparna är till för dina njurar medan riset är för lungorna. Mixa härligheterna, hugg in och ge kroppen en extra boost.
9. Sjung pizzans lov i Margheritans födelsestad
Italien gav världen pizza – och inget blev sig någonsin likt igen. Men medan resten av världen aldrig verkar tröttna på att utveckla nya smakkombinationer är det Margheritan som tronar högst i pizzans hemstad Neapel. Enkla, men väl förfinade smaker av de bästa råvarorna får smaklökarna att sjunga och alla pizzabagare med självaktning har ett eget, hemligt recept på den viktiga tomatsåsen.
Enligt legenden skapades Margheritan när en lokal bagare skulle tillreda middag åt kung Umberto och drottning Margherita på 1800-talet. Han skapade tre olika pizzor och drottningen föll handlöst för pizzan med tomat, mozzarella och basilika – som också representerade färgerna från den italienska flaggan. Mästerverket döptes sedan i hennes ära.
10. Dim Sum i Hong Kong
Dim Sum betyder ”litet snack” och serveras världen över, men ingenstans görs de som i Hong Kong. Dim Sum har utvecklats från att vara ett tilltugg till ett världskänt asiatiskt brunchalternativ.
I Hong Kong serveras Dim Sum under alla tänkbara former – från enklast möjliga till precis hur avancerad och sofistikerad som helst. I de ångade knytena (som vi ofta refererar till som dumplings) gömmer sig traditionellt räkor, fläsk eller kyckling tillsammans med grönsaker, svamp, kryddor och örter – med stora variationer.
Men varianterna och serveringssätten är otaliga – de kan exempelvis serveras med buljong, stekta, friterade eller som fluffiga ”buns”. Det finns både salta, matiga varianter och sötare, mer efterrättsliknande skapelser. I flottare kvarter kan du mycket väl hitta Dim Sum med både fois gras och rysk kaviar.
Men oavsett hur och var i Hong Kong du avnjuter din Dim Sum är du garanterad en oförglömlig kultur- och smakupplevelse.
Källa: Lonely Planet Foto: IBL