Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Juldekorationer Se ELLE Hemma hos

Värt en omväg - Sveriges vackraste platser

09 aug, 2014
AvRebecca Wictor
sommarsverige
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
sommarsverige

Sommarsverige är fullt av vackra trädgårdar, idylliska bruksmiljöer och andra sevärda utflyktsmål. Planera för ett stopp på vägen – och maxa sommarveckorna du har kvar!

Autentiskt 1700-tal – Linnés Hammarby

Linnés Hammarby

Gården Hammarby, omkring 15 km sydost om Uppsala, köptes av Carl von Linné 1758 som tillflyktsort från oväsendet och den dåliga luften inne i Uppsala. Här tillbringade familjen somrarna och här kunde professor Linné odla växter som inte tålde jordmånen i akademiträdgården i Uppsala. Linnés Hammarby, som sedan 1879 förvaltas av Uppsala universitet, är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Runt gården böljar ett återskapat jordbrukslandskap så som det såg ut i slutet av 1700-talet.

Annons

Bostadshuset visas fyra gånger dagligen, tisdag till söndag, under juni till augusti.

Linnés Hammarby, Uppsala, tel 018-32 60 94, www.hammarby.uu.se

Foto: Staffan Claesson/Uppsala Universitet

 

Glödande hantverk – Gränsfors bruk

Gränforsbruk Hälsingland

I byn Gränsfors i Hälsingland, mellan Hudiksvall och Sundsvall, tillverkas handsmidda yxor av yppersta kvalitet. Det var efter en successiv nedgång under 70- och 80-talet som företaget bestämde sig för att ta ett steg tillbaka till en mer traditionell och hantverksdriven tillverkning, vilket ledde till ett långsamt men stadigt uppsving i försäljningen.

Smedjan är öppen vardagar mellan 9 och 15. Här finns också, förutom en fabriksbutik, ett yxmuseum och under sommarhalvåret en restaurang och café. På Gränsfors Bruk anordnas också kortare och längre kurser i yxsmide och timring.

Annons

Intill bruket ligger Gränsfors Blomkrukefabrik som tillverkar och säljer krukor och lerkärl av lera från orten.

Gränsfors Bruk, tel 0652-710 90, och Gränsfors Blomkrukefabrik, tel 0652-140 19, Gränsfors, www.gransforsbruk.se, www.blomkrukor.se

 

Levande lantmuseum – Julita gård

Julita gård


Vid sjön Öljaren i Södermanland ligger den vackra herrgården Julita gård som ägs och drivs av Nordiska Museet. Här finns idag Sveriges Lantbruksmuseum, vilket borgar för en uppsjö av utställningar och evenemang kring det svenska lantbrukets kulturhistoria.

Den välbevarade miljön från förra sekelskiftet innehåller förutom träd- och örtagårdarna ett gårdsmejeri, väderkvarn, tegelbruk, såg och annat som hörde till ett storgods. Julita gård är också hemvist för Sven Nordqvists omtyckta barnbokfigurer Pettson och Findus.

Annons

Ordna picknick i den vidsträckta parken, fika i caféet eller ät gourmetmat signerad stjärnkocken Tommy Myllymäki på Julita Wärdshus.

Julita gård, Julita, tel 08-519 547 30, www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard

 

Lektion i levnadskonst – Carl Larsson-gården

carl larsson gården

Historien om Carl Larsson-gården började 1888 när makarna Carl och Karin Larsson fick huset Lilla Hyttnäs i Dalarna i gåva av Karins far Adolf Bergöö. Redan året därpå började de använda det som sommarhem och 1901 flyttade familjen dit för gott.

I Lilla Hyttnäs skapade Karin, påverkad bland annat av idéer från den brittiska Arts and Crafts-rörelsen, en inredning i klara färger som bröt kraftigt mot dåtidens tunga och mörka interiörer. Redan under sin samtid var huset ett av Sveriges mest omtalade hem och det har det fortsatt att vara sedan dess.

Annons

Många av Carl Larssons motiv är hämtade från familjens vildvuxna trädgård. Inför sommaren 2014 har trädgården återskapats som den såg ut i slutet av 1800-talet, från de franska köksväxter som Karin plockade hem från konstnärsbyn Grez-sur-Loing, till de målade trädgårdsmöbler som makarna ritade. Invigningen sker 14 juni.

Carl Larsson-gården, Sundborn, tel 023-600 53, www.carllarsson.se

 

Smedja med traditioner – Wira Bruk

Wira_tingshuset

I Roslagen mellan Åkersberga och Norrtälje ligger Wira Bruk, som sitt idylliska utseende till trots var Sveriges viktigaste vapensmedja under stormaktstiden.

Här har 1700- och 1800-talets bruksmiljö varsamt återskapats i allt från själva smedjorna till bruksgården och åldermansstugan, där klingsmederna som blivit för gamla för att arbeta i smedjan tillbringade sina sista dagar.  Åldermansstugan rymmer idag Wira Museum som ger en bild av livet på bruket och visar ett urval av de blankvapen och bruksföremål som tillverkats här.

Annons

Idag huserar Wägerths Konstsmide i Wira och tillverkar allt från smidda inredningsdetaljer till konstföremål, som säljs i butiken i den gamla inspektorsbostaden. Café Mästersmeden serverar kaffe, hembakt fikabröd och smörgåsar.

Wira Bruk, Åkersberga, tel 08-543 531 03, www.wirabruk.se

 

Visionärt odlingscentrum – Wij Trädgårdar

Wij trädgård

Wij Trädgårdar har byggts upp kring gamla Wij Säteri i Ockelbo sedan 2001, under ledning av trädgårdsmästaren Lars Krantz. Han har samlat namnkunniga medhjälpare som landskapsarkitekten Ulf Nordfjell, konstnären Svenolof Sundberg med flera och skapat ett unikt centrum för nordisk trädgårdskultur bestående av sju olika visningsträdgårdar, alla med olika karaktär.

Annons

På Wij Trädgårdar ges föreläsningar och kurser, här finns växter, livsmedel, trädgårdsredskap och konsthantverk till försäljning och här anordnas konstutställningar och andra evenemang. Wij Trädgårdskök serverar mat och fika på årstidens lokala råvaror.

Wij Trädgårdar, Ockelbo, tel 0297-554 20, www.wij.se

 

Klassisk fruktodling – Norrvikens trädgårdar

norrvikens trädgård

Den kände pomologen och trädgårdsarkitekten Rudolf Abelin hade redan vunnit guldmedalj för sina frukter på världsutställningen i Paris när han satte igång med anläggandet av Norrvikens trädgårdar i Båstad 1906.

Förutom den stora fruktträdgården lät han bland annat anlägga en italiensk barockträdgård, en renässansträdgård, en klosterträdgård, en orientalisk trädgård och en japansk trädgård. Samtliga ligger samlade kring huvudbyggnaden Villa Abelin, som var familjen Abelins hem fram till 1942.

Annons

Trädgårdarna är i sig skäl nog för ett besök, men här ordnas också en stor mängd aktiviteter under sommaren.

Norrvikens trädgårdar, Båstad, www.norrvikenstradgardar.se

 

Skola med vision – Capellagården

Capellagarden Trädgårdsbutik

1957 köpte formgivaren, professorn och debattören Carl Malmsten Elliotsgården, en förfallen bondgård vid Stora Alvaret på södra Öland. Här skapade han vad som kom att bli Capellagården, en internatskola för gestaltande arbete i Carl Malmstens anda, det formgivaren själv kallade hand och ande i levande samverkan.

Förutom längre utbildningar ger Capellagården populära sommarkurser i olika hantverk. Många kommer hit bara för att njuta av de olika trädgårdarna och handla i trädgårdsbutiken, men här ordnas också välbesökta elevutställningar.

Capellagården, Vickleby, tel 0485-362 19, www.capellagarden.se

 

Annons