Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Vintageproffsens bästa loppis-tips

01 jul, 2019
AvELLE Decoration
Elsa Billgren, Sofia Wood och Gustav Broström älskar loppisar och vintagefynd.
Svårt att fynda på loppis? Vi bad tre vintageinfluencers dela med sig av sina bästa tips för att hitta allt från gamla vävda textilier till designerfynd för en tjuga. Följ med Elsa Billgren, Sofia Wood och Gustav Broström på loppis.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Alla älskar loppis. Eller i alla fall tanken på att lämna den med det perfekta fyndet, superbilligt för att ingen annan än du såg värdet i det – och sedan levde ni lyckliga i alla era dagar. Men att fynda på loppis är inte alltid sådär rosaskimrande enkelt, det krävs ofta både jobb och envis träning för att bli fullfjädrat fyndproffs. Men det måste väl finnas genvägar?

– Folk säger alltid ”åh, du hittar alltid så mycket saker på loppis”, säger Elsa Billgren, men jag jobbar för det också. Det är ingen slump, saker trillar inte på en, man måste vara organiserad och dedikerad.

Sofia Woods bord på hennes, Gustav Broströms och Elsa Billgrens loppis i våras.
Sofia Woods bord på hennes, Gustav Broströms och Elsa Billgrens loppis i våras.

Elsa Billgren, podd- och ELLE-kollegan Sofia Wood och kreatören och tidigare ELLE-medarbetaren Gustav Broström har inte bara ordnat loppis ihop – de är också vintageinfluencers och fyndproffs. Och sitter förstås på alla de där genvägarna vi hoppas hitta för att slippa litegrann av jobbet och träningen.

Annons

– Allting beror på vad det är för loppis, säger Elsa Billgren. Stadsmissionen på Nytorget i Stockholm och backluckeloppisen på landsbygden är ju helt olika ställen, men det går alltid att fynda.

Analysera och prioritera

– Det gäller att analysera och prioritera, säger Gustav Broström. Är allt i högar huller om buller eller är det ordnat i olika kategorier? Är vi på en fotbollsplan i Sjöbo eller en välgörenhetsbutik i Jönköping? Först scannar jag av lokalen och med en korg i högsta hugg plockar jag ner allt jag gillar. När jag har tagit ett, två eller 25 varv hittar jag ett hörn där jag med mitt sällskap går igenom våra korgar för att se över skick, behov och pris. Behöver jag verkligen fler vaser eller udda koppar? För att undvika att bli en galen människa som bor i ett berg av porslin säger jag ofta nej och ställer tillbaka.

Sofia Wood tycker att det är lätt att bli överväldigad på loppis och inte se skogen för alla träd, så hon försöker formulera vad hon är ute efter innan hon åker dit.

Annons

– Så att jag har en väldigt tydlig bild och letar specifikt efter de sakerna. Jag är också väldigt hård med att det ska vara precis rätt. Jag har gjort så många misstag när jag har köpt sådant som är nästan det jag hade tänkt mig, men inte riktigt. De sakerna skänker jag bara bort igen, så nu är jag väldigt kräsen och specifik.

Elsa Billgrens senaste loppisfynd.
Elsa Billgrens senaste loppisfynd.

Elsa Billgren ser loppisfyndandet som en sport och behöver hundra procent fokus för att lyckas. Det betyder att inga barn får följa med – om inte någon annan vuxen har uppdraget Barnansvarig. Ett annat viktigt uppdrag är ”fyr”.

– En person som kan vakta grejerna, så att man kan fortsätta kolla. Annars kanske du står och vaktar någon fin kruka och missar resten. Sedan gäller att det att inte analysera för mycket för tidigt, för det är under de första fem minuterna allt avgörs. Då går alla designermöbler och Rörstrandskrukor. Jag går ofta hem efter en halvtimme och när jag ser folk komma då tänker jag ”hoppas ni bara tycker att det är trevligt att kika runt, för här är det tömt!”, haha.

Elsa Billgrens senaste loppisfynd.
Elsa Billgrens senaste loppisfynd.

Här hittar du loppisarna

Halva jobbet, enligt Elsa Billgren, är att hitta loppisen. Det gör hon helst i olika lokala Facebook-grupper, som Loppisguiden Gotland. Det finns liknande grupper över hela landet.

Annons

– Föreningsloppisar är de bästa. Särskilt riktigt stora, med många försäljare, där man kan köpa allt av en person i gul väst och magväska. Där kan man göra de bästa fynden!

Sofia Wood gillar Erikshjälpens second hand och Stadsmissionen i Gamla Stan i Stockholm – där finns ofta fin konst och fynd från Svenskt Tenn. Och Gustav?

– Om jag säger det måste jag döda dig. En riktig loppisfantast avslöjar aldrig sina guldkorn, haha.

Bestick och snäckor, fyndade av Gustav Broström.
Bestick och snäckor, fyndade av Gustav Broström.

Fynda köksprylar, textilier och möbler

Alla är eniga om att saker till köket och middagsbordet är smart att fynda på loppis. Allt från vackra vintagebestick i silver till gamla textilier.

Annons

– Man kan ofta hitta oerhört vackra handvävda linnedukar – sådana som inte görs längre, som kvinnor genom åren har suttit och vävt, säger Sofia Wood. Kökshanddukar, tabletter, linneservetter. Ofta är de nästan orörda. Och vaser! Det är verkligen helt onödigt att köpa nyproduktion.

– Även örngott, sänglinne, virkade överkast för en tia – hantverket vi har här i Sverige är helt otroligt. Det ska vi verkligen ta vara på! Brödkorgar tittar jag alltid efter. Och porslin och prylar, där kan man hitta trendgrejer som inte kostar så mycket. En karaff i en spännande fruktform, ett fat format som en fisk, säger Elsa Billgren.

Annars brukar hon gå på möblerna först, där går det oftast att göra riktigt bra fynd. Efter det tittar hon efter lampor.

– Allt från veckade lampskärmar till jugendporslinslampfötter. Man måste såklart kolla elen, men om man har fyndat en lampa för en tjuga kan man unna sig några hundringar för att dra om elen …

Glas finns i massor på loppis.
Glas finns i massor på loppis.

Hitta tre ledord att fynda efter

Elsa Billgren har utvecklat en strategi där hon alltid uttalar tre ledord, varje säsong, för att precisera vad hon egentligen letar efter.

Annons

– När man tittar på en miljard prylar är det lätt att tappa bort sin egen smak. De tre orden ska inte vara förskönande, utan så ärliga och krassa det bara går. Det behöver inte vara exakta saker, det kan lika gärna vara fenomen och stilar.

Elsa ger exempel: Barnen i Bullerbyn, Arkeologiska fynd, Artilleriet, Danskt 60-tal, Exotiska souvenirer – eller Dödsbo.

– Det vet man ju vad det betyder: Stillebenoljemålningar, dammigt och mörkt, haha.

Just nu är hennes egna Petit Trianon, Estrid Ericson och Österlen.

– Lantligt, gustavianskt 1700-tal, Swedish grace och opretentiös kulturtantkeramik!

Har de andra några liknande strategier?

– Jag har stulit Elsas koncept rakt av! säger Gustav. För tillfället är det Gamla pengar, Luke Edward Halls skrivbord och Call me by your name. Det är alltså Svenskt Tenn med homosexuell italiensk högsommar 1988, romersk mytologi och massa, massa små onödiga saker.

– Jag har också snott den! säger Sofia. Mina tre ord är Jugend, Estrid Ericsson och Äkta konst. Elsa säger att jag har Dödsbo som ledord också, men det tycker inte jag är sant!

Vad är framtidens loppistrender?
Vad är framtidens loppistrender?

Framtida loppistrender

När det gäller framtida trender att spana efter, tror Sofia Wood att vi snart börjar snegla österut.

Annons

– Vi har sett mycket svensk och dansk keramik. Jag tror att det finska snart kommer tillbaka starkt. Inte bara Iittala Arabia utan kanske lite svårare finsk keramik, som väggreliefer. Vi har också sett mycket 1920-tal och Swedish grace. Nästa stora grej tror jag är Swedish modern, 1930–1940-tal.

Gustavs trendspaning är också en tillbakablick, fast inte riktigt lika många år tillbaka.

– Jag brukar tänka i cykler om 20–30 år. De flesta loppisrävar jagar guld, signerad keramik och annan lyx. Jag går tillbaka till en helt vanlig dag 1990 och ser genast skönheten i rustikt provencalskt porslin, Hydman Vallien och trätulpaner! Det är på väg, tro mig.

Fynda leksaker på loppis.
Fynda leksaker på loppis.

Loppistips från proffsen:

  • Gamla leksaker och vackra pussel i trä finns ofta att hitta billigt.
  • Gamla fina bestick är alltid bra köp.
  • Leta efter klassiska saker i naturmaterial.
  • Köp inte trasigt porslin, där kan det ha samlats bakterier lääänge.
  • Rensa hemma och sälj själv!
  • Byt ut plasten hemma mot vackra loppisfynd.
  • Kristallglas är lätt att hitta fina och de behöver inte matcha.
  • Leta även på onlineauktioner. Om du sätter upp en bevakning på sökord letar de åt dig!
  • Köp med hjärtat. Om du gillar ljusstaken från Mique à la 1998 är det okej.
  • Se över ditt behov. Ha en lista i mobilen med saker du faktiskt behöver.
  • Våga gå från loppisen tomhänt! Om du inte hittar något du gillar måste du inte köpa något.

Läs också:

Guide: Här är allt du behöver veta om loppisar

DIY: Förvandla loppisfynden till ett trendigt stilleben

Vackra konstverk möter unika loppisfynd – kika in i huset!

Av: Helena Skoog

Foto: Elsa Billgren, Gustav Broström

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons