4 klassiska cocktails med en twist
1. Citrus-moscow mule med frasiga vallmopinnar
6 portioner
Du behöver:
3 röda grapefrukter
2 dl Seedlip (alkoholfri sprit)
20 istärningar
1 liter ginger ale
1 lime
1 apelsin
½ grapefrukt
Frasiga vallmopinnar:
275 g färdig smördeg
1 ägg
50 g riven cheddarost
25 g fint riven parmesan
2 ½ tsk blått vallmofrö
½ tsk paprikapulver
½ tsk salt
Gör så här:
- Halvera grapefrukterna och pressa ut saften i en kanna.
- Tillsätt alkoholfri sprit och is och fyll upp kannan med ginger ale.
- Skölj och skiva citrusfrukterna. Lägg ner dem i kannan och servera genast.
- Värm ugnen till 200°.
- Rulla ut smördegen på ett lätt mjölat bakbord.
- Kavla ut lite lätt om du använder tjocka plattor.
- Vispa ägget och pensla på degen.
- Strö riven cheddar och parmesan över.
- Strössla med vallmofrö och krydda med paprikapulver och salt.
- Skär degen i 12 strimlor och sno runt varje strimla några varv.
- Lägg på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda ca 15 minuter.
2. Mezcal Old Fashioned med torkad apelsin
1 cocktail
Originalet görs på whisky och angostura bitter, i den här versionen är drinken uppdaterad med trendig mezcal och apelsin.
Mezcal Old Fashioned:
1 tsk rörsocker
4 droppar Angostura Orange bitter
6 cl mezcal eller tequila
Is
Torkade apelsinskivor:
2 dl vatten
1 dl socker
2 ekologiska apelsiner
Gör så här:
- Koka upp vatten och socker i en kastrull.
- Skär apelsinerna i så tunna skivor som du bara kan, gärna på mandolinjärn och lägg dem i sockerlagen.
- Låt koka i lagen i 2 minuter och lägg dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt och torka dem i ugnen i 2–3 timmar på 100°.
- Rör ihop sockret med apelsin bittern och häll över isfyllt glas.
- Toppa med mezcal eller tequila och dekorera med torkad apelsinskiva.
3. Sloe Gin Spritz
1 cocktail
Slånbärsgin, som har en lätt ton av mandelmassa passar fint till mousserande, men testa gärna andra ginsorter också.
Du behöver:
4 cl slåbärsgin, t ex Hernö Sloe Gin
5 blåbär
Is
8 cl mousserande vin
Harsyra
Gör så här:
- Häll gin, blåbär och is i ett vinglas.
- Toppa med mousserande och dekorera med harsyra.
4. Klassisk Tom Collins med citrus
4 glas
Klassisk drink med gin och mycket citron.
Du behöver:
2 dl gin
8 msk färskpressad citronsaft
8 tsk florsocker
1 liter mineralvatten med citrussmak
Garnering:
2 skivor ekologisk citron
Gör så här:
- Mät upp gin, citronsaft och florsocker i en shaker eller karaff.
- Skaka eller rör väl.
- Häll upp i fyra glas med mycket is.
- Toppa med mineralvatten och garnera varje glas med en halv skiva citron.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Timm Vladimir
Foto: Betina Hastoft, Line Falck och Columbus Leth