4 lyxiga vintercocktails
1. Champagnecocktail med björnbärssyrup
1 drink
Mustig och härligt lyxig med djup björnbärssmak och friskhet från proseccon.
Du behöver:
4 cl björnbärspuré
4 cl vaniljvodka
16 cl rosé-prosecco
2–3 björnbär, färska eller frysta
1 kvist rosmarin eller timjan
Björnbärspuré (räcker till 4 drinkar):
150 g björnbär
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
Gör så här:
- Mät upp alla ingredienser till björnbärspurén i en kastrull och koka upp.
- Lyft av plattan och mosa bären med en potatisstöt eller gaffel.
- Om du vill kan du sila av blandningen så att du får bort kärnorna.
- Ställ kallt minst 1 timme.
- Mät upp björnbärspuré och vodka i ett högt glas.
- Fyll på med bubblor och dekorera med björnbär och rosmarin eller timjan.
För en alkoholfri variant:
Skippa vodkan och använd ett gott alkoholfritt bubbel i stället.
2. Granatäppel-fizz
1 drink
Syrligt härlig och frisk drink.
Du behöver:
4 cl gin
4 cl tranbärskoncentrat
1–2 msk granatäppelkärnor
Is
16 cl prosecco
1 kvist färsk rosmarin
Gör så här:
- Mät upp gin och tranbärskoncentrat i ett glas.
- Lägg i granatäppelkärnorna och isen och toppa med prosecco.
- Garnera gärna med en kvist rosmarin.
För en alkoholfri variant:
Skippa ginen och använd ett gott alkoholfritt bubbel i stället.
3. Saffran sour
1 drink
Galet god drink med julsmak!
Du behöver:
6 cl bourbon-whiskey
4 cl pressad citronjuice
3 cl saffransockerlag
1 tsk äggvita
Is
Ev några stänk angostura bitter
Saffranssockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 kuvert saffran
Gör så här:
- Koka upp ingredienserna till saffranssockerlagen i en kastrull.
- Rör om och lyft av.
- Ställ kallt och låt den kylas ner helt.
- Mät upp alla ingredienser till drinken utom isen i en shaker.
- Skaka kraftigt, tillsätt isen och skaka igen.
- Sila upp i vackra glas och dekorera med några stänk angostura bitter.
- För att få små hjärtan drar du en tandpetare genom varje stänk.
- För en alkoholfri variant:
- Byt ut whiskeyn mot destillerad alkoholfri spritdryck, t ex Seedlip.
4. Cinnamon white lady
1 drink
En klassisk favorit, med varm och härlig hint av kanel.
Du behöver:
3 cl gin
2 cl Cointreau
3 cl färskpressad citron
2 cl kanelsockerlag
1 tsk äggvita
Is
Kanelsockerlag:
1 kanelstång
1 dl strösocker
1 dl vatten
Gör så här:
- Mät upp ingredienserna till kanelsockerlagen i en kastrull och koka upp.
- Rör om och lyft av plattan.
- Ställ kallt och låt den kylas ner ordentligt.
- Blanda alla ingredienserna utom isen i en shaker och skaka kraftigt.
- Tillsätt isen och skaka igen.
- Sila upp drinken i ett vackert glas och servera direkt.
För en alkoholfri variant:
- Skippa gin och Cointreau och skaka citronsaft, kanelsockerlag och äggvita.
- Häll upp i ett glas och fyll på med iskall ginger beer.
Av: Anna Wendt/Söderberg Agentur
Foto: Lennart Weibull/Söderberg Agentur
LÄS MER:
Gin med smak av brysselkål lagom till jul