7 vinregler som du SKA bryta mot
1. Vitt vin ska vara iskallt, rött vin ska vara rumstempererat
Många vita viner vinner tvärtom på att vara aningen tempererade för att smakerna ska komma fram bättre. Vitt vin ska dock inte serveras FÖR varmt, för då försvinner syran. Omvänt gäller även för rött vin. 10 till 15 minuter i kylen innan servering lyfter fram fruktigheten i vinet.
2. Man måste lufta eller dekantera alla viner
Det sägs att alla viner mår bra av att andas, men vällagrade viner är ibland så sköra att deras doft försvinner om man inte serverar vinet direkt ur flaskan i glaset. Unga viner behöver annars luftas för att bli lite mindre råa och gamla viner behöver syresättas för att doften och smaken ska komma fram.
3. Laga bara mat med vin som du skulle dricka
Det är skillnad på att dricka vin och laga mat med vin. När du använder vin i matlagning så försvinner alkoholen och smaken förändras. Fundera på om du vill ett friskt eller ett fylligt vin. Till musslor passar till exempel ett friskt vin med hög syra som sauvignon blanc.
4. Endast vitt vin passar till fisk
Anledningen till att man ofta undviker att servera rött vin till fisk är att tanninerna i kraftfulla viner kan få fettsnål fisk att smaka metalliskt. Tanniner och fet mat passar dock bra ihop, så väljer du en fetare fisk som till exempel lax kan du med fördel välja röda druvor som till exempel pinot noir.
5. Rosé passar bara på sommaren
Det stämmer inte. Rosé passar utmärkt på både våren och hösten. Har man svårt att välja mellan vitt och rött vin till maten är ofta rosé den perfekta lösningen. Där det vita kan kännas för surt och det röda för tungt kvalar rosé in som ett solklart alternativ.
6. Söta viner passar bara till dessert
Det är skillnad på sötma och sötma. Tyskt riesling har inslag av äpple, päron och honung, men samtidigt hög fruktsyra vilket passar utmärkt till det asiatiska köket. Tillsammans med hettan i maten skapar det en slags yin & yang-balans, precis som med sötsurt godis.
7. Beställ aldrig det billigaste (eller näst billigaste) vinet på menyn
Husets vin behöver absolut inte vara ett dåligt val. Det beror helt på valet av mat, och valet av restaurang. En bra restaurang med kunnig personal ser till att även de billigaste vinerna är av hög kvalitet – och att du får ett passande vin till din måltid.
Läs också:
De 6 värsta misstagen vindrickare gör
Så väljer du rätt sorts vin till maten
Därför ser vinflaskorna olika ut
Källa: The Food Network