7 vinregler som du SKA bryta mot

04 jul, 2016
Våga bryta mot vinreglerna!
Vinregler finns av en anledning. De guidar oss i vinhyllan och lär oss vilket vin som passar till vilken mat. Men ibland finns det anledning att bryta mot reglerna. Här är sju exempel.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Vitt vin ska vara iskallt, rött vin ska vara rumstempererat

Många vita viner vinner tvärtom på att vara aningen tempererade för att smakerna ska komma fram bättre. Vitt vin ska dock inte serveras FÖR varmt, för då försvinner syran. Omvänt gäller även för rött vin. 10 till 15 minuter i kylen innan servering lyfter fram fruktigheten i vinet.

2. Man måste lufta eller dekantera alla viner

Det sägs att alla viner mår bra av att andas, men vällagrade viner är ibland så sköra att deras doft försvinner om man inte serverar vinet direkt ur flaskan i glaset. Unga viner behöver annars luftas för att bli lite mindre råa och gamla viner behöver syresättas för att doften och smaken ska komma fram.

3. Laga bara mat med vin som du skulle dricka

Det är skillnad på att dricka vin och laga mat med vin. När du använder vin i matlagning så försvinner alkoholen och smaken förändras. Fundera på om du vill ett friskt eller ett fylligt vin. Till musslor passar till exempel ett friskt vin med hög syra som sauvignon blanc.

Annons

4. Endast vitt vin passar till fisk

Anledningen till att man ofta undviker att servera rött vin till fisk är att tanninerna i kraftfulla viner kan få fettsnål fisk att smaka metalliskt. Tanniner och fet mat passar dock bra ihop, så väljer du en fetare fisk som till exempel lax kan du med fördel välja röda druvor som till exempel pinot noir.

5. Rosé passar bara på sommaren

Det stämmer inte. Rosé passar utmärkt på både våren och hösten. Har man svårt att välja mellan vitt och rött vin till maten är ofta rosé den perfekta lösningen. Där det vita kan kännas för surt och det röda för tungt kvalar rosé in som ett solklart alternativ.

6. Söta viner passar bara till dessert

Det är skillnad på sötma och sötma. Tyskt riesling har inslag av äpple, päron och honung, men samtidigt hög fruktsyra vilket passar utmärkt till det asiatiska köket. Tillsammans med hettan i maten skapar det en slags yin & yang-balans, precis som med sötsurt godis.

7. Beställ aldrig det billigaste (eller näst billigaste) vinet på menyn

Husets vin behöver absolut inte vara ett dåligt val. Det beror helt på valet av mat, och valet av restaurang. En bra restaurang med kunnig personal ser till att även de billigaste vinerna är av hög kvalitet – och att du får ett passande vin till din måltid.

Läs också:

De 6 värsta misstagen vindrickare gör

Så väljer du rätt sorts vin till maten

Därför ser vinflaskorna olika ut

Källa: The Food Network

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons